DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! A társasági adóról szóló törvény módosításával kapcsolatban előttünk lévő törvényjavaslathoz egy kérdés kapcsán szeretnék hozzászólni. Ez pedig az a kérdéskör, amely az általános adómérték csökkentését érintve, az ország valamennyi területére egységesen a 18%-os mértékű társasági adófizetési kötelezettséget írja elő. E lényeges módosítása az adómértéknek úgy gondolom, már a korábbiakban is sok pozitív vélemény elhangzását indukálta, illetve néhány esetben hangzottak el ezzel kapcsolatban kritikák is. Én, amellett, hogy teljes mértékben egyetértek az ilyen mértékű módosítással, szeretném arra felhívni a tisztelt Ház, képviselőtársaim figyelmét, hogy ez az egységes mérték eltakar bizonyos különbségeket, olyan különbségeket, amelyek a gazdálkodás feltételeiben, a gazdálkodás körülményeiben e hazában nem azonosan illetik az egyes gazdálkodó szervezeteket, az egyes társaságiadó-alanyokat. Arra a különbségre szeretnék itt utalni, amely mindannyiunk által érzékelhető módon megvan az országban, megvan az ország keleti és nyugati része között, megvan a nagyvárosok és kisebb települések között, megvan infrastrukturális ellátottságban, gazdálkodási körülményekben, gazdálkodási feltételekben. Úgy gondolom, hogy ezeknek a különbségeknek a figyelmen kívül hagyása hiba lenne részünkről, ezért mindenképpen célszerűnek tartanám, hogyha egyéb más eszközrendszer okszerű alkalmazása mellett a társasági adótörvény is foglalkozna az ebből a különbségből eredő következményekkel, foglalkozna akár az adómérték formájában is.
Én azt gondolom, hogy ilyen foglalkoztatási helyzetben, mint amilyen az országban van, és ilyen regionális különbségek esetén, célszerű lenne mérlegelni annak lehetőségét, hogy bizonyos paraméterek fennállása esetén lehetőség és mód van-e arra, hogy bizonyos kedvezmények legyenek érvényesíthetők az ország úgymond válságtérségeiben - én inkább úgy fogalmaznék, hogy foglalkoztatási nehézségek által leginkább érintett területein -, amelyeken a gazdálkodás feltételei, körülményei nem hasonlíthatók össze az ország fővárosában, az ország gazdaságilag jobb helyzetben lévő vidékein tapasztalható feltételekkel.
Ezért azt gondolom, hogy a társasági adótörvénynek is lehetőséget kellene adnia arra, hogy egy bizonyos preferenciát érvényesítsen ezekben a térségekben, egy bizonyos preferenciát arra, hogy a kormányprogramban is szereplő, és a kormány eddigi nyilatkozataiban adótörvények kapcsán is kifejezett beruházásösztönző, beruházásokat támogató lépéseihez illeszkedően ezekben a különösen rossz gazdasági helyzetben lévő térségekben bizonyos beruházásokat kedvezményezzen a társasági adótörvény.
Nagyon fontosnak tartanám ezt azért, mert e beruházások teremthetik meg egyrészt e térségekben a fejlesztés jobb feltételeit, másrészt talán a kedvezményezett beruházások révén e térségekben is nagyobb adóalapok képződhetnek, és a jövőben ennek révén az adóbevételek is nőhetnek.
Összegezve úgy gondolom, megfontolás tárgyává kellene tenni azt, hogy a társasági adótörvény egy ilyen momentummal célszerűen kiegészíthető lenne. Erre majd a részletes vitában konkrétan kitérnék, illetve konkrét javaslatot is szeretnék tenni. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi