DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (FIDESZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Fidesz támogatja a törvényjavaslatot: az alkotmánymódosítást és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is. Támogatja, legalább három okból:
Támogatja, egyrészt költségvetési szempontból, hiszen nyilvánvaló, hogy egy 11 tagú testület működtetése lényegesen olcsóbb, mint egy 15 tagú testületé.
Támogatja, másrészt hatékonysági szempontból, hiszen - miként az előterjesztésből is hallhattuk -, lényegesen könnyebb egy kisebb létszámú testületnek konszenzusra jutnia, mint egy nagyobb létszámú testületnek.
Végül, de nem utolsósorban, harmadik szempontként praktikus okokból is támogatja, hiszen ma két alkotmánybíró személyének megtalálása és a konszenzus a két személy kapcsán sokkal könnyebben lehetséges a parlamentben, mint hat fő esetében.
Ez utóbbi az, ami igazából fontos, és nagyon örülünk annak, hogy az előkészítés során nem merült fel egyetlen egy párt részéről, tehát sem a kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ részéről, sem pedig az ellenzéki pártok részéről, hogy a jelöléssel kapcsolatban az eddig kialakult parlamenti szokásokat és parlamenti gyakorlatot megváltoztassuk. Ez fontos garancia a Fidesz számára, és ezért is tudja jó szívvel támogatni ezt a törvényjavaslatot.
Eddig a parlament három alkalommal választott alkotmánybírót: először 1989. november 23-án öt főt, 1990. július 2-án újabb öt főt, majd néhány héttel később, július 24-én - miután Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság elnöke lett - egy főt választott meg. A Fidesz azt szeretné, hogy az a gyakorlat, amely ezt a parlamentet valamennyi választáskor jellemezte, vagyis hogy az alkotmánybíróságra, az alkotmánybírói tisztre a jelölések egy előkészítő bizottságban fogalmazódtak meg, és már csak olyan jelöltek neve került a parlament elé, akiket valamennyi párt jó szívvel tudott támogatni. Ezt a gyakorlatot mindenképpen folytatandónak és a következő két bíró megválasztása esetében is követendőnek tartjuk.
Ez a megválasztási arány az elmúlt három alkalommal 90% fölötti volt, tehát lehet azt mondani, hogy a parlament lényegében ellenszavazat nélkül, valamennyi - tehát kormánypárti és ellenzéki - párt konszenzusát is élvező módon választotta meg az alkotmánybírókat. Remélem, hogy ez a következő két alkotmánybíró megválasztása esetében is így lesz.
A törvény elfogadása után nyilván haladéktalanul el kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy a két helyre a megfelelő személyeket megtaláljuk, hiszen az alkotmány szerint december végéig a két személynek a jelölésére és megválasztására sor kell hogy kerüljön. Amennyiben olyan konszenzus lesz az alkotmánybírák személyében is, mint ahogy a törvénymódosítás tekintetében, akkor azt gondolom, hogy ez a munka elvégezhető. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi