DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Bizonyára valamennyi képviselőtársam előtt ismert, hogy a hatályos alkotmánynak eleget téve még ebben az évben hat alkotmánybíró megválasztására lenne szükség, annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság 15 tagból álló testületként folytathassa a munkáját.
Az alkotmány módosításáról szóló T/245. számú javaslat arra irányul, hogy a testület létszáma csökkenjen, mivel az Alkotmánybíróság működésének eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy 11 tagból álló testület is elegendő lenne a feladat ellátására.
Az Alkotmánybíróság teljes ülésben, valamint három tagú tanácsban jár el. A 15 fős létszám a három tagú tanácsok tevékenységének összehangolását nagymértékben megnehezítené, a teljes ülések döntéshozói képességét pedig hátrányosan befolyásolná. A teljes ülésen ugyanis minden bíró minden kérdésben véleményt nyilvánít, az erőterjesztés minden részletét illetően kifejti álláspontját. Ez a munkamódszer, amely egyben a megfelelő szakmai színvonal biztosítéka, 15 fős alkotmánybírói létszám mellett nehezen lenne tartható. Ezért a kormány e létszámnak az alkotmányban rögzített csökkentésére tesz javaslatot.
Az Alkotmánybíróság tagjai létszámának csökkentése szükségessé teszi a határozatképesség szabályainak módosítását is. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására irányuló javaslat az Alkotmánybíróság teljes ülésének határozatképességét legalább nyolc, szavazásra jogosult alkotmánybíró jelenlétéhez köti. Ezen kívül a törvényjavaslat a hatályos alkotmány szövegéhez igazítja az Alkotmánybíróságról szóló törvénynek az Alkotmánybíróság tagjaira javaslatot tevő jelölőbizottság összetételét szabályozó rendelkezését.
A törvényjavaslatokat az előzetes egyeztetés során a parlamenti pártok képviselőcsoportjai támogatták és a tervezett módosításokkal az Alkotmánybíróság is egyetértett.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslatok elfogadása remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság a jogállamiság szempontjából kiemelkedő tevékenységét a javasolt jogi szervezeti keretek között még hatékonyabban tudja ellátni. Ezekre tekintettel kérem önöket, hogy a két törvényjavaslatot a beterjesztett formában elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi