UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a doktorrá avatást is, sajnálom, de a címet nem használhatom.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Nagyon sokan elmondták, hogy korlátozni fogják magukat mondandójukban, lévén, hogy a házbizottság olyan állásfoglalást fogadott el, amelyet magukévá tesznek. Én azért is korlátozni fogom magam, mert azt hiszem, nincs olyan nagyon sok mondandó erről a két törvényről.
A pótköltségvetés során a forgalmiadó-törvényhez már hozzányúltunk, a legfontosabb változás akkor - a kulcsok megváltoztatása, illetve egy kulcs emelése - megtörtént. Tulajdonképpen a mostani változtatások olyan fontos változtatások, amelyek az ellenőrizhetőséget, a kontrollt, az adók beszedhetőségét célozzák meg, irányozzák elő, és ezt azt hiszem, pártállástól függetlenül minden parlamenti párt támogatja.
Tehát nagyon nehéz ennek a két törvénynek azon paragrafusaiba belekötni - nem is érdemes -, amelyek a költségvetés bevételeit növelni fogják. Reméljük, hogy e megoldások, különösen a fogyasztási adónál - a háztartási tüzelőolajnál, illetve az egyéb olajszármazékoknál - valóban ténylegesen működni fognak a gyakorlatban.
A mai nap során a költségvetési törvény expozéját hallottuk, és az adótörvények a költségvetés bevételi oldalát jelentik tulajdonképpen. Az adótörvényekről ezért a költségvetéstől függetlenül is lehet beszélni, de olyan nagyon nem érdemes. Azért, hogy a költségvetési hiány kicsi legyen, arra kell törekednünk, hogy a költségvetés bevételi oldala minél nagyobb legyen. Természetesen a kiadási oldal csökkentésére is törekednünk kell, de a bevételi oldal növelése annak ellenére, hogy egy gazdasági szükségszerűség és fontos, nagyon nehezíti vagy rossz érzéssel tölti el a magánembereket, amikor személyi jövedelemadót kell fizetni és bizony a vállalkozókat, amikor az adóterheik nem vagy nem eléggé csökkennek.
Nem hiszem, hogy az adótörvényekről lehet - természetesen lehet, de nem biztos, hogy érdemes - külön-külön beszélni. Az általános forgalmi adó kapcsolódik a személyi jövedelemadó-törvény egy pontjához, ez az átalányadó kérdése. Az átalányadó a vállalkozók számára egy egyszerűsített adózást, egy jobban áttekinthető, számukra kezelhetőbb adózási technikát jelent. Azt hiszem, hogy a forgalmi adó és az átalányadó, illetve a személyi jövedelemadó; tehát a két törvény harmonizációja, amire szükség volna, nem teljesült. Mindenképp fontos lenne, ha a forgalmi adó terén a vállalkozók számára is - nemcsak a szállodásoknak, nemcsak a vendéglátósoknak - könnyítéseket vagy a jobb kezelhetőséget el lehetne érni. Nem hiszem, hogy ez egy olyan lényeges módosítás lenne, amit a Pénzügyminisztérium apparátusával nem lehetne a bizottsági üléseken kidolgozni, de mindenképp a törvények közötti kapcsolódást, kapcsolatot mutatja és bizonyítja.
A személyi jövedelemadón kívül a fogyasztási adónak és a forgalmi adónak nincsen igazán szoros technikai kapcsolódása a társasági adóhoz, ennek ellenére azt hiszem, az adótörvények vitájában el kell hogy hangozzék az a társasági adót érintő probléma, amit egyébként több kormánypárti és ellenzéki képviselő is felvetett már: ez az osztalékadózás. A társaságiadó-törvény az osztalékot a jelenlegi tervezetben, ez esetben is adóztatni kívánja és azt hiszem, ezen érdemes lenne majd elgondolkodni vagy pontosítani, amikor az osztalék vagy a társaság tulajdonosa társaság. Tehát mindenképp kérném a bizottságokat, illetve a Pénzügyminisztériumot, hogy a társaságok által, a tulajdonolt társaságok esetében, amennyiben az osztalék más vállalkozásba, de befektetésre kerül, akkor azokból a kedvezményekből, amelyeket egyébként az alap- vagy az eredeti társaság meg tudott kapni - vagy meg fog tudni kapni, hogyha megszavazzuk a törvényt -, a második társaság, a harmadik társaság, tehát a tulajdonos társaság is részesedhessék.
Azt hiszem, ezzel a társaságiadó-törvény kapcsán felszólalók nagyjából egyetértettek, ezért a bizottsági munkák során nem lesz akadálya annak, hogy a különböző pártok együttműködjenek. Tehát tulajdonképpen a két alaptörvény - aminek most az expozéját hallottuk - olyan célokat tűz ki, amelyek hosszú távon a költségvetés - remélem, már rövid távon is - bevételeit fogják növelni, és amelyek nagy általánosságban a feketegazdaság visszaszorítását, a nem valóságos vállalkozók térnyerésének és területének szűkítését eredményezhetik.
Ezért én a szabaddemokraták nevében bizton állíthatom, hogy ezt a két törvénytervezetet támogatni fogjuk. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi