DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Művelődési Minisztérium szakterületét érintő kérdésekről fogok szólni. Nem tudom, Jánosi György képviselőtársam illetékes-e most még itt a tárca képviseletében - bár jobban örülnék annak, hogyha a miniszter úr lenne jelen, és neki mondhatnám el azokat a dolgokat, amiket el szeretnék mondani.
Fölszólalásomban ugyanis különösen súlyozottan beszélek a közoktatást és felsőoktatást érintő kérdésekről, mert abban szavakban mindenki egyetért, hogy itt egy stratégiai ágazatról van szó. Ezt mindannyian tudjuk, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció mára már elfelejtette ezt az alaptételt. Állításom alátámasztására hadd utaljak Solow amerikai közgazdászra, aki a társadalom technikai fejlődését és a GDP növekedési ütemét összevetve megállapította, hogy a növekedés nagyobb, mint azt a technikai fejlődés indokolja. Az okokat keresve megállapította, hogy a legfontosabb tényező az oktatás, az oktatás színvonala, a rendszerben működő szakemberek tudása, felkészültsége, műveltsége. És ez az a tényező, amely ezt az előbb említett pluszt produkálhatja. Ezért alapvetően hibás az a szemlélet, amely első lépésként a közoktatáshoz, a felsőoktatáshoz nyúl hozzá, de alapvetően hibás az is, hogy nem próbálja a jövőt jelentő ifjúságot helyzetbe hozni, vagy nem gondol a testnevelésre, a sportra, és ezzel a ma és a jövő nemzedékének egészségi mutatóit tovább rontja.
Azt hiszem, az eddig elmondottak bizonyítják az oktatás jelentőségét.
Másodsorban azt szeretném elmondani, hogy a benyújtott költségvetési tervezet véleményünk szerint, a KDNP véleménye szerint, nem felel meg az elfogadott kormányprogramnak. A KDNP egyébként a kormányprogram vitájában bírálta az oktatási fejezetet, és úgy éreztük, hogy ez a rész a problémák, a hazai közoktatásügy problémáinak megoldására nem alkalmas.
A választási ígéretekről most hadd ne beszéljek, mert hogyha a választási ígéreteket komolyan vettük volna vagy a választópolgárok komolyan vennék, akkor úgy érezhetnék, hogy 1995-ben már a Kánaán lesz itt, Magyarországon, ez pedig a benyújtott költségvetésből egyáltalán nem tűnik ki.
Visszatérve tehát a KDNP véleményére, el kell mondanom, hogy a költségvetés oktatást, közoktatást, felsőoktatást érintő koncepcióját alapvetően elhibázottnak tartjuk. Különösen hibás, amit a tervezet az oktatás vonatkozásában megfogalmaz. Az igazsághoz az is hozzátartozik - ezt is el kell mondanom -, hogy az előző kormányzat intézkedéseit sem lehetett mindig oktatásbarátnak tekinteni, de ami ebben a költségvetésben megfogalmazódik - és ez nemcsak az én véleményem, hanem szakmai szervezetek, szakszervezetek stb. véleménye is -, egyszerűen oktatásellenes, tudományellenes, ifjúságellenes, pedagógusellenes.
Sokan elmondták már, hogy nem készült hatásvizsgálat. Megkockáztatom azt a véleményt, hogy szándékosan nem történt meg mindez.
A kereszténydemokraták véleménye szerint a Művelődési Minisztérium még nem jutott el odáig, hogy valóságos képe legyen az irányítása alatt álló területek tényleges helyzetéről, ezért nincs is abban a helyzetben, hogy a beterjesztett költségvetés várható hatásaival szembenézzen. Beszédem második felében ezekből a negatív hatásokból sorolok fel néhányat.
A Pénzügyminisztérium viszont nem akar szembenézni a várható negatívumokkal, de úgy érzem, érzéketlen is a problémákkal szemben: csak a költségvetés egyensúlya érdekli, semmi egyéb. Könnyebb a nadrágszíjat meghúzni, mint kockázatot vállalni a jövő érdekében.
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a miniszter úr minden ígérete ellenére, képtelen a közoktatás érdekeit képviselni, a minimálisan szükséges igényeket is megfogalmazni. És azt is megkockáztatom, hogy képtelen a PM nyomásának ellenállni. Mindezt az elmúlt napok áttekinthetetlen eseményei is bizonyítják.
Folytatnám tovább néhány általános megjegyzéssel:
A költségvetési törvény elfogadásához a közoktatási törvény módosítására van szükség. Ezt az előterjesztők is tudták, ezért módosító javaslatot adtak be, véleményünk szerint azonban a beterjesztett módosítás ellenére sem lenne tárgyalható a költségvetési törvény tervezete, a törvény ugyanis nem helyezi hatályon kívül a 118. § (2) bekezdését. Ehhez kapcsolódva megjegyzem azt is: semmilyen számítás nem igazolja, hogy a közoktatási feladatok elláthatók - a szakszervezetek, a szakmai szervezetek ennek éppen az ellenkezőjét állítják.
(18.50)
Ennek értelmében hatályon kívül kellene helyezni a közoktatási törvény feladatellátásra vonatkozó összes előírását. A költségvetési törvény elfogadását tovább nehezíti, hogy nem helyezték hatályon kívül a közoktatási törvény 3. számú mellékletét. A közoktatási törvény 129. §-a előírja, hogy az önkormányzatoknak 1995. március 1-jéig fel kell mérni a művelődési miniszter utasításának megfelelően az intézményeiket és az éves költségvetési tervben biztosított fedezetnek megfelelően az építési szabványok szerint korszerűsíteniük kell. A tervezetben erre nincs fedezet.
A tankönyvkiadás támogatására szánt összeg felhasználásának indoklása nem felel meg a közoktatási törvény 118. §-ának.
Néhány szót az ifjúságpolitikai hatásokról. A központi Ifjúsági Alap csak az oktatási rendszeren kívül működő gyermek- és ifjúsági szervezeteket támogatja. A közoktatási törvény kötelezően írja elő a diákönkormányzatok működtetését. Korábban a jelenlegi kormánypártok igen harcosan léptek fel a diákönkormányzatok lehetőségének érdekében. Az önkormányzatok viszont a költségvetési megszorítások miatt még kevésbé tudják majd támogatni az diákönkormányzatokat. A diákönkormányzatok megyei és országos működésének pedig egyáltalán nincs forrása.
Kifogásaimat természetesen sorolhatnám tovább, de ez a néhány kiragadott példa is mutatja, hogy milyen munkát végzett a szakértői kormány. Csak az oktatást érintő fejezetek annyi törvénytelen lépést vetítenek előre, a törvénytelenségre utaló jeleket és durva ellentmondásokat ki kell küszöbölni. Jó lett volna, ha a propaganda célokat szolgáló pótköltségvetés benyújtása és tárgyalása helyett a kormányzat már akkor az 1995. évi költségvetés előkészítését végezte volna el.
Mindezek figyelembevételével a Kereszténydemokrata Néppárt nem látja értelmét ezeken a területeken módosító indítványok benyújtásának, mert itt alapvető szemléletmódbeli változtatásra van szükség. Mit jelent mindez? A közoktatást, a felsőoktatást, az ifjúságpolitikát egyszer végre nemcsak a propaganda szintjén kell stratégiai ágazatnak tekinteni, hanem el kell végezni azt az egyre inkább elodázhatatlan beruházást, ami a jövő érdekében elengedhetetlen. Erre a jelenlegi költségvetésben még csak ráutaló jeleket sem találunk. Ez a költségvetés a közoktatás, a felsőoktatás, az ifjúság, a sport és a testnevelés gondjainak megoldására alkalmatlan, a jövőben súlyos feszültségek forrása lesz. Éppen ezért a KDNP a költségvetést nem fogja megszavazni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Végezetül engedjék meg, hogy én szolgáljak a kormány helyett egy rövid hatáselemzéssel. A beterjesztett költségvetés várható hatásai a teljesség igénye nélkül:
Jelentős pedagógus munkanélküliség, véleményünk szerint 10-15 százalék kialakulása rövid időn belül, anélkül, hogy az állásban maradók feltételei javulnának. Nem tudom, hol a forrása az A1 kategória 8 ezer forintról 9 ezer forintra történő emelésének. Az iskolaépületek állaga, illetve felszereltsége jelentősen romlani fog a jövőben. A pedagógusbérek még érvényben lévő közoktatási törvényben meghatározott állami finanszírozásának elmaradása további hátrányba hozza a kisebb városokat, falvakat. A kistelepülések iskoláinak megszűnése, az elmúlt négy évben elkezdődött kedvező folyamatok megtorpanása, visszafordulása.
Az újrakörzetesítés veszélye: remélem, ezt a politikai hibát nem akarják elkövetni, bár a költségvetésben látunk erre utaló jeleket. A KDNP véleménye szerint, ha az állam csak a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok bérét vállalná, ez nem kerülne többe, mint a körzeti iskolák támogatása. Ez egyben pedagógus munkahelyek megszűnése helyett pedagógus munkahelyek teremtését is jelentené. Azt hiszem, hogy ez sem egy elhanyagolható szempont.
Már korábban jeleztem, egy korábbi interpellációm alkalmával, hogy a KDNP nem tudja elfogadni a felsőoktatásban sem az oktatók leépítését, sem a hallgatói létszám növekedésének leállítását. A jelenlegi költségvetés be nem vallott kényszert jelent a felsőoktatásban a létszámleépítésre. Ezzel párhuzamosan szeretném felhívni kormánypárti képviselőtársaim figyelmét arra a már korábban is hangoztatott véleményemre támaszkodva, és egyben utalnék a felsőoktatási szakszervezetek véleményére, amely szerint a jelenlegi költségvetés elfogadása 21 százalékos reálbércsökkenést eredményezne a felsőoktatásban. A közoktatásra vonatkozó adatokat, szakszervezeti véleményeket ilyen módon nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy itt is hasonló helyzet várható.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Csak néhányat mondtam a várható negatív hatásokból. Gondolom, önök is értik, hogy a kormány miért nem mellékelt hatásvizsgálati adatokat. Pedig ez így lett volna szakszerűbb és tisztességesebb. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi