SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az 1995-ös költségvetést véleményem szerint még az év folyamán el kellene fogadni, de nem az ellenzék dolga a költségvetést elfogadni. A költségvetést mindig a kormánypártok fogadják el. A költségvetést mi is elfogadnánk, de nem mindenáron.
A pénzügyi kormányzat uralni kívánja és nem szolgálni az egész nemzetgazdaságot. Szűk látókörű, könyvelői magatartást tanúsít akkor, amikor csak a két számoszlop közötti differenciát nézi, és nincs politikai döntés. Egy olyan országos ügyben, mint a költségvetés, nem lehet csak óhajokat megfogalmazni. Ehelyett inkább programot kellett volna készíteni a nemzetgazdaság talpraállítására.
A tervben rögzíteni kellett volna az összes, gazdaságot befolyásoló tényezőt: az adózás mértékét, a támogatások feltételeit és mértékét - különösen a gyerekektől megvont támogatással nem tudok mit kezdeni, számomra teljesen elfogadhatatlan -, a beruházások védelmét, a gazdaság élénkítését célzó intézkedéseket, hogy a privatizációs ütem és anyagi vonzatai ne álom legyen, hanem valóságos pénzügyi megalapozottság kísérje a privatizációt.
(18.40)
A mezőgazdasági hitelek megteremtését szerettem volna látni, különösképpen a jövő évi áremelkedések tükrében - például az energiaárak nagymérvű emelkedése kapcsán az adóbevételt és az inflációt befolyásoló tételekre még csak utalás sincs a költségvetésben.
Megkérdeztem ezzel kapcsolatban a pénzügyi államtitkár urat, aki úgy nyilatkozott, hogy az így befolyt összegek egy részét azok a rászorulók fogják megkapni, akik nem tudják a közüzemi díjakat kifizetni. Véleményem szerint ez álhumánum, mert ez csak az anarchiát szítja. Előbb elengedjük azok tartozását, akik a munkásoktól levont tb-járulékot nem fizetik be, azután a rászorulóknak a közüzemi díjat - mintha nekik csak erre lenne szükségük. Tévedés. Nem erre van szükségük.
Minket nem azért küldtek ide választóink, hogy szociális hálót szövögessünk, hogy az országot különböző, gazdaságot befolyásoló intézkedésekkel sanyargassuk: a nadrágszíjhúzásból már elege van ennek a népnek. Tisztességes munkát és tisztességes bért követelnek, és nem kell álhumánus intézkedésekkel traktálni őket.
A költségvetési szemléletből, annak elvi helytelenségéből következik, hogy a pénzügyi intézkedések és a később meghozásra kerülő gazdasági törvények hatására nő az infláció, a munkanélküliség, beszűkül a piac, csökken a gazdasági össztermék, nőnek a lakosság terhei.
A palackból ki van engedve a szellem: a negatív irányba haladó gazdasági és társadalmi spirál mozgása felgyorsul, és előbb-utóbb kezelhetetlen lesz. A lakossági befizetések és a gazdaságból származó költségvetési bevételek aránya az 1994. évi 10,3-szoros értékről 12,3-szorosára nő 1995-re, azaz a lakosságtól való elvonást a gazdaság teljesítményéhez mérten 12,3-szorosára tervezi a költségvetés. (sic!)
A lakosság befizetései a teljes bevétel 65,4 százalékát teszik ki, azaz a lakosság tartja el a költségvetést az amúgy is balkáni jövedelméből. A modern államokban ez az arány éppen fordított: a gazdaság adja a bevételek 60-70 százalékát és csak 20-25 százalékát a lakosság.
Azt várjuk a költségvetéstől, hogy a kormány - választási ígéreteinek megfelelően - ebbe az irányba indul el: programot és intézkedéseket ad a gazdaságnak, hogy teljesítménye növekedjék, ami automatikusan eredményezi a lakosság terhei csökkenésének lehetőségét.
Véleményem szerint ez az oka annak, hogy a költségvetés egészét nem tudjuk elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi