DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, de tartok tőle, években is sokat fogunk beszélni erről az úgynevezett államháztartási reformról, aminek az egyik eleme a társadalombiztosítás átalakítása. Sok gondunk van ezen a területen a járulékbeszedéssel, a járulékkirovással, a járulék mértékével, de a szolgáltatások mértékével, összetételével is. Ezek közül az egyik éppen a betegségbiztosítás és a fizetendő táppénzrendszer.
Az információs rendszer rossz, igazából nem tudjuk, hogy milyen a táppénzek összetétele, kik veszik igénybe indokoltan, indokolatlanul, gyenge az ellenőrzés. Egyet tudunk: évről évre rohamosan nőnek a kiadások. Ebben az évben 53 milliárd, ha semmit se csinálunk, jövőre 64 milliárd, a tb-bevételek nyilvánvalóan korlátozottak, a vállalkozók az élőmunka arányában már nem tudnak többet fizetni, a költségvetést terheli a deficit. Nem folytatom tovább. Lépni kell!
A lépés egyik iránya a táppénzrendszer átalakításában a terhek megosztása. Volt egy eredeti számítási anyag a 30 napra. Ma ott tartunk, hogy a két minisztérium és a kormány teljes egyetértésben 15 napot ajánl a jelenlegi 10 nappal szemben; ez 5 milliárd forint többletterhet jelent a munkáltatók részére, ami természetesen megoszlik.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy az egyéni vállalkozásoknál foglalkoztatottak körében a statisztikák alapján mindössze 2 százalék a táppénz aránya, ami jó mutató. Tehát nem feltétlenül kell azzal számolni, hogy ez valami ugrásszerű növekedést jelent. Hosszú távon az a célunk, hogy csökkentsük a járulékokat. Sajnos azt kell mondanom, hogy a jelenlegi szolgáltatásokat a jelenlegi magas járulékok nem fedezik. A feltétel tehát, hogy először a szolgáltatásokban tudjunk átalakítást elérni, azután lehet majd a járulékokat csökkenteni. Ezt akarjuk.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy 15 nap a javaslat, ez maximum 5 milliárd többletet jelent, és ez eloszlik; ettől igazából nem kell félteni a vállalkozásokat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(15.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi