BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Asszony! Három kérdésről szeretnék röviden beszélni: a költségvetés mögött álló gazdaságpolitika természetéről, a költségvetés néhány kulcsfontosságú számának megalapozottságáról, valamint a választási ígéretek és a költségvetés viszonyáról.
Azt mondotta elsőként a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka, Kádár Béla, majd ma Torgyán József, hogy ez egy deficit-költségvetés. Igazuk van. Csakhogy a költségvetést ez a kormány nyújtotta be, a deficitet pedig az előző kormánytól örökölte. (Derültség.) A kérdés az, hogy ha már így alakult, akkor milyen gazdaságpolitikával lehet kezelni ezt az öröklött helyzetet. Erről folyik a vita a kormánykoalíció és - egyebek mellett - a Magyar Demokrata Fórum szónokai között. Vajon korlátozó vagy elengedő gazdaságpolitikával kell-e kezelni ezt a helyzetet?
Kádár Béla értetlenkedett tegnap: miért beszél a kormánykoalíció torz növekedésről az elmúlt másfél év fejleményei kapcsán? Mint ellenzéki vezérszónok nem értette azt, amit mint közgazdász bizonyára jól ért. Egészséges az a növekedés, amely jólétet, növekvő exportképességet, gazdasági erőt produkál, és beteg az a növekedés, amely adósságot, inflációs feszültséget, a vásárlóerő elértéktelenedését produkálja. Márpedig a mi esetünkben most ismét - nem először - ilyen növekedés következett be az elmúlt rövid időszakban. Kádár Béla itt elismerte azt, hogy úgymond változott a kormány megalakulása óta a kormánypártok gazdaságpolitikai helyzetértékelése. Én ugyan ezt nem érzékeltem, de nem ez a gond: nem tudom viszonozni ezt az elismerést. Nem tudom viszonozni azt, hogy azóta, hogy 1992 tavaszán az MDF gazdaságpolitikusai azt mondták, túl vagyunk a stabilizáción, itt a növekedés ideje, ezt a téves helyzetértékelést és téves gazdaságpolitikai elképzelést az elmúlt két és fél év után - azt követően, hogy két év alatt egy közel 7 milliárdos fizetésimérleg-hiányt halmoz fel a magyar gazdaság, és soha nem látott méreteket ölt a költségvetési deficit -, ez után sem képesek ezt a téves helyzetértékelést módosítani.
Látnunk kell, hogy Magyarország három évtizede olyan helyzettel küszködik, amikor a növekedés beindulása újra meg újra a gazdasági egyensúly romlásával, eladósodással, inflációs veszéllyel jár. Azt mondta tegnap Kádár Béla, hogy nem érti, miért próbálunk keresletkorlátozással segíteni ezen a helyzeten, hiszen a magyar gazdaság már nem szocialista tervgazdaság: itt már lassan túlsúlyra jut a magántulajdon, tehát nem indokolt azokat az eszközöket alkalmazni, amelyeket a tervgazdaságban alkalmaztunk.
Arra szeretném Kádár Bélát emlékeztetni - amit közgazdászként ő is nagyon jól tud -, hogy egy olyan "szocialista tervgazdaság", mint mondjuk az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek Angliája, ugyanezzel vagy legalábbis nagyon hasonló problémával küszködött évtizedeken keresztül, azzal, hogy a növekedés beindulása azonnal a külkereskedelmi mérleg romlásához, az eladósodás veszélyéhez vezetett, ezért is hívják ezt "stop-go" ciklusnak angolul, és nem "igyi-sztoj" ciklusnak oroszul... (Derültség.)..., mert ez nemcsak a tervgazdaságban fordulhat elő, hanem minden olyan nyitott gazdaságban - importtól, külkereskedelemtől függő gazdaságban -, ahol súlyos versenyképességi problémák vannak.
Ilyen volt a hatvanas-hetvenes évek Angliája, egészen addig, amíg - történetesen konzervatív kormány idején - mélyreható strukturális átalakulásra nem került sor. És ilyen a mai magyar gazdaság is, ahol a konzervatív kormány nem volt képes ezeket a strukturális változásokat elindítani, így ez a szocialista-liberális koalícióra marad.
Vajon kínálatösztönző vagy keresletkorlátozó gazdaságpolitikával lehet ezen a helyzeten segíteni? Úgy szembeállítani ezt a két dolgot, mint ahogy Kádár Béla ezt tegnap tette, annyi, mint ha azt a kérdést tennénk föl, hogy gázzal vagy fékkel kell-e az autót vezetni. Nyilvánvaló, hogy mind a kettővel. Természetes, hogy hosszú távon csak a kínálat korszerűsítése, szerkezeti átalakulása, versenyképessé tétele jelenthet megoldást, de ahhoz, hogy erre legyen időnk-módunk, rövid távon a féket is kell használni - mint az autóban -, a keresletkorlátozásra is szükség van ahhoz, hogy ne bomoljon meg teljesen a magyar gazdaság egyensúlya, hogy ne kényszerüljön olyan súlyos beavatkozásra a gazdaságpolitika, ami néhány évre ellehetetleníti a nyugodt, normális kínálatösztönző intézkedéseket.
A kormány gazdasági programja - és ennek megfelelően a költségvetés is - tartalmazza azokat a kínálatkorszerűsítő, kínálatot ösztönző lépéseket - a privatizációt, az exportösztönzést, a vállalkozástámogatást, a beruházásélénkítést -, amelyeket az előző kormány is megígért, de nem volt képes megvalósítani. Bízom benne, hogy ez a kormány meg is tudja valósítani. Miután tudom, hogy ez is benne van a kormány gazdaságpolitikájában - és ezt önök is tudják, hiszen a kormányprogram tartalmazza -, ezért tudok egyetérteni azokkal a keresletkorlátozó, fékező lépésekkel is, amelyeket az idei költségvetés tartalmaz, és amelyet ezért támogatni lehet.
A második kérdés, amivel foglalkoznék, hogy megalapozottak-e a költségvetés kulcsszámai, megalapozottak-e a 20 százaléknál nem magasabb inflációra, a 280 milliárd forintot nem meghaladó deficitre, a 2-2,5 milliárdos fizetésimérleg-hiányra és - amiről a legtöbb vita folyik - a 150 milliárdos privatizációs bevételre vonatkozó számok. Vagyis: megalapozott-e az, hogy jelentősen csökkenjen a fizetésimérleg-deficit, javuljon, csökkenjen a költségvetési deficit és megalapozott-e ez a privatizációs bevételre vonatkozó szám?
Azt kell mondanom, hogy ezek a költségvetési kulcsszámok feltételesen megalapozottak. Mit értek ezen? Azt a deficitcsökkentő, keresletkorlátozó politikát, amit a költségvetés és a kormány gazdaságpolitikája tartalmaz, elvileg többféle eszközzel lehet elérni. Elérhető ez diktatórikus eszközökkel, amit ebben a Házban mindenki elvet - és ebben egyetértünk. Elérhető ez egy nagyon kellemetlen módon, egy olyan bér-árspirállal, ahol az elszabaduló infláció értékeli le a pénzben megjelenő keresletet - ez az, amit szintén szeretnénk elkerülni.
A koalíciós kormány a maga elképzeléseiben egy harmadik utat választott a kormányprogramban, azt, amit társadalmi-gazdasági megállapodásnak neveznek: amikor megpróbál a kormány konszenzusra jutni a szociális partnerekkel abban, hogy hogyan osszuk el a terheket. Mert azt megmondtuk a koalíciós megállapodás megkötésekor, hogy most, a kormányzati ciklus első évében legalábbis - talán még a másodikban is - elosztani csak a mínuszokat lehet. Erről szól a társadalmi-gazdasági megállapodás, ha megkötik.
(11.10)
Ez azt jelenti, hogy a szociális partnereknek meg kell állapodniuk a jövedelmek, a bérek önkéntes korlátozásában. Meg kell állapodniuk a szociális partnereknek abban, hogy a költségvetési szféra, a közszolgáltató szféra költségeinek növekedését egy egyensúlyi problémákkal küzdő gazdaságban hogyan lehet megállítani, sőt bizonyos körben hogyan lehet korlátozni ezeket az állami kiadásokat. Még azt is hozzá kell tennem: abban bíztunk, hogy ez a megállapodás októberben létrejön - ezt mondja a kormányprogram -, hogy a költségvetési vita már ennek talaján folyhasson.
Valamennyien tudjuk, hogy ez nem történt meg. Nem történt meg, hiszen a versenyszféra szakszervezetei leszögezték, hogy országos bérmegállapodásról ne is legyen szó, a közszolgálati szakszervezetek pedig leszögezték azt, hogy a maguk részéről egyáltalán nem tartják indokoltnak a közszolgálati szféra állami kiadásainak korlátozását. Ilyen módon persze társadalmi-gazdasági megállapodás nem jöhet létre.
Feltehetjük a kérdést: a kormány hibát követett-e el, amikor társadalmi-gazdasági megállapodást akar kötni? Tévedett-e a helyzet megítélésében? Ma még ebben véglegesen nem tudunk ítélkezni, de lehet, hogy tévedett. Azt gondolom, hogy tévedett, amikor túlbecsülte a szakszervezetek erejét. Nem félreértés, amit mondok! Túlbecsülte! Ugyanis az erős szakszervezet, az a szakszervezet, amelynek vezetői tudják, hogy a tagság megbízik bennük, tud kompromisszumot kötni, nem fél attól, hogy reális kompromisszumot kössön a munkáltatókkal és a kormánnyal. A gyenge szakszervezet, a gyenge szakszervezet vezetői azonban erre nem tudják rászánni magukat, mert attól félnek, hogy bármilyen kompromisszumot kötnek, a tagság nem fog tovább bízni bennük. Majd meg fogjuk látni a következő hónapokban, hogy milyen bizonyítványt állítanak ki önmagukról a szociális partnerek. Lehetséges, hogy gyengének fognak bizonyulni, és ez megnehezíti a költségvetés kulcsszámainak teljesülését.
A másik kulcsszám, amiről még beszélnék, a privatizációs bevételek kérdése. Ez a 150 milliárdos privatizációs bevétel akkor valósulhat meg, ha a 150 milliárdos privatizációs bevétel a helyes privatizációs politika kedvező mellékhatása lesz, nem a célja. Milyen privatizációs politikáról beszélek? Olyan privatizációs politikáról, amelynek célja az, hogy az egykori, válságban lévő állami vállalatok mielőtt olyan tulajdonos kezébe kerüljenek, akinek tőkéje van, aki képes ezeknek a vállalatoknak a korszerűsítésére, megújítására, a munkahelyek stabilizálására és bővítésére. Ez csak olyan tulajdonos lehet, akinek pénze, tőkéje van. Ezért állítja a kormány a privatizációs politika középpontjába a készpénzes és tőkeemeléses privatizációt. Erről szól a kormány privatizációs politikája, a már kezünkben levő privatizációs törvény és privatizációs stratégia tervezete.
Nem magától értetődő, hogy a kormány valóban ilyen privatizációs politikát folytasson, hiszen tudunk példát arra, hogy a privatizációt politikai-ideológiai szempontoknak rendelik alá. Jelentős mértékben ez történt az elmúlt négy évben - nem teljesen, jelentős mértékben -, amikor a kárpótlásnak, vagy később a választásoknak, a kedvezményes részvényvásárlási programnak rendelték alá a privatizációt azzal a politikai céllal, hogy részvénymorzsákkal kárpótolják az embereket azért, hogy a nemzeti tortából nem jut annyi, amennyit remélnének maguknak bérben, fizetésben, jövedelemben.
De nem a jobboldali kormánykoalíció monopóliuma az, hogy a privatizációt politikai-ideológiai megfontolásoknak rendelje alá. Van ilyen veszély a másik oldalon is, van ilyen veszély - mint ezt tudjuk - a munkavállalói szervezetek, a szakszervezetek oldalán is, amelyek szintén olyan követeléseket fogalmaznak meg és olyan talajról utasítják el a kormány privatizációs törvénytervezetét, amely ellenzi a készpénzes privatizációt. Ezzel sajátos, a Ház egészén keresztül ívelő koalíció látszik kialakulni a kormány privatizációs elképzeléseivel szemben.
Ha ezek a törekvések jutnak érvényre, ha az lesz a privatizáció modellje, amit Petrenkó János alkalmazott Ózdon, hogy bért nem tud fizetni, a munkahelyek elvesznek, de részvényessé teszi a munkásait, akkor valóban irreális a 150 milliárdos privatizációs bevétel. Ha megvalósul a kormány privatizációs politikája, amely a kormányprogramban és a privatizációs törvénytervezetben szerepel, akkor látok rá esélyt. Ez a kérdés!
Végül röviden a választási ígéretek és a költségvetés viszonyáról szeretnék beszélni, miután a Fidesz vezérszónoka tegnapi vezérszónoklatában felvetette ezt a kérdést. Azért izgat engem ez a kérdés, mert a választásokat megelőző másfél évben én voltam a szabaddemokraták programkészítésének felelőse, és az volt a fő feladatom, hogy csak olyasmi kerüljön be a szabaddemokraták választási ígéreteibe, ami teljesíthető. El kell mondanom, hogy amikor például két évvel ezelőtt leültem Szolnoki Andreával az egészségügyi programunkról, Horn Gáborral az oktatási programunkról, Mécs Imrével a honvédelmi programunkról beszélni, akkor az volt az első mondat, amit leszögeztünk, hogy a ciklusnak legalábbis az első éveiben több pénz nem lesz, az első évben talán még kevesebb is. Ezt a Szabad Demokraták Szövetségénél a programkészítő munkában mindenki szomorúan, kelletlenül, de elfogadta. Ha bárki fellapozza a szabaddemokraták programját, ha végighallgatta azt, hogy mit ígértünk a választások előtt, abban sem reálbér-növekedést, sem a nyugdíjak reálértékének emelkedését, sem az önkormányzati normatívák emelkedését nem fogja megtalálni.
Amit talál, az egy olyan gazdaságpolitikai irányváltás, amelyik megalapozza a későbbi növekedést egy gyors stabilizáció után. Amit a programunkban talál a költségvetés összefüggésében, az adócsökkentés, elsősorban beruházási célú adócsökkentés, ami benne van ebben a költségvetésben és az adótörvényekben is, a társasági adó felére való csökkentése. Amit az ígéreteinkben talál, az valamivel szociálisabb adópolitika, ami benne van ebben a költségvetésben, amit talál, az a beruházások élénkítése, ami benne van ebben a költségvetésben és sorolhatnám tovább. A Szabad Demokraták Szövetsége az országgyűlési választások előtt nem csapta be a választókat és a jövőben sem fogja becsapni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi