DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Az MDF szónokának néhány kijelentését szeretném pontosítani, kivált arra való tekintettel, hogy tévéközvetítés is van, és esetleg az ország mezőgazdasági termelőit érdekelheti, ami az exporttámogatás összvolumenével kapcsolatban, egy százalékszámítási felvetés alapján kérdésessé válhat. Eszerint a 14,5 százalékos átlagtámogatás 12,7-re csökkenhet akkor, ha nominális összegben legalább a 42 milliárdos exporttámogatás nem következik be a 35 milliárdos ez évi várhatóval és a '95-re tervezettel szemben.
Arról el tetszett feledkezni, kedves képviselőtársam, hogy sajnos, ez a 35 milliárd forint, ami ebben az évben kifizetésre került exporttámogatásra, nem mind magyar termékek exportját szolgálta. Csak hogy az anomáliákról szóljak, megemlíteném éppen Bogárdi úr múlt heti interpellációját a tojásügyben. Egy sajátos joghézag kihasználása mintegy 30 millió tojás behozatalát tette lehetővé a múlt hét keddig, amikor az Országgyűlés megszavazta a külföldi befektetések szabályozásáról szóló törvénymódosítást, ami már megszüntette ezt a kijátszási lehetőséget.
(9.50)
Tehát importtilalmi listán apportként behozott termékek reexportra kerültek, ami után kifizettük az exporttámogatást. Százalékos exporttámogatás volt, ami feltételezte bizonyos számlázási játékszabályok kialakítását, ami nem ténylegesen a számla tartalmával azonos összegszerűséget takar. Ehhez képest azonban a százalékos támogatást megkaphatta az az exportőr, aki később visszaszámlázott az importőrének. Tehát magyarul leszámláztak egy terméket egy fiktív számlával, ehhez felvették az exporttámogatást, majd lerendezték a tényleges értéknek megfelelően egy külön szerződéssel. Ez több milliárd forintjába került a magyar államnak. Folytatom tovább...

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi