DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Jó, akkor, elnök úr, az én társaim ezt le fogják vonni a saját felszólalásukból a televíziós közvetítések alkalmával. (Derültség, zaj.)
Akkor legyen szabad szűkítve mégis egy-két olyan tényre még felhívnom a figyelmet, ami mellett nem lehet elmenni. Kihagyom felszólalásomnak a honvédelemre vonatkozó részét. Nagyon fájlalom, mert keveselljük. De legyen szabad rámutatnom arra - nagyon röviden, és elnök úr intencióit figyelembe véve-, hogy sajnos a helyi önkormányzatok támogatása is csökken. Mert igaz ugyan, hogy abszolút értékben bizonyos növekedés van, a reálértéket tekintve azonban az önkormányzatokat nagyon is kínosan fogja érinteni a támogatás mértékének csökkentése. Súlyos gondokat fog jelenteni a tömegében rohamosan növekvő szociális igények kielégítésénél.
Igen jelentős mértékben, két és félszeresére növekedett a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok kiadása, amikor restrikciós politikát hirdet a kormányzat. Ez egy olyan indokolatlan és jelentős növekedés, amelyet nem lehet tudomásul venni, amikor a legrászorultabb társadalmi rétegeket olyannyira megszorítják. Nagyon nagy mértékben, több mint tízszeresére növelték az általános tartalék mértékét. Ilyen mérvű tartaléknövelés biztos jele annak - a Független Kisgazdapárt megítélése szerint -, hogy a kormány maga sem bízik a költségvetés helyességében. Ezért mi úgy gondoljuk, már előre rögzíteni kellene, hogy pótköltségvetést nem lehet benyújtani '95-ben, mert ahol tízszeres az általános tartalék mértéke, ott pótköltségvetést már ne terjesszen be senki.
A rendkívüli kiadások nagyságának háromszorosra való növelése pedig szintén olyan tartalékképzési igényeket takar, amely a Pénzügyminisztérium mozgásterének növelését hivatalból jogosult elősegíteni.
És végül, befejezésként, ismételten mondom, hadd hagyjam akkor ki a gazdaságpolitikai elképzelések összefoglalásának zömét. De mégis rá kell arra mutatnom, hogy a kormány a költségvetési csomagjában újdonságként próbálta feltüntetni gazdaságpolitikai elképzeléseinek összefoglalását. A mi megállapításunk szerint ezek csak óhajokat fejeznek ki, nem gazdasági-társadalmi realitásokra támaszkodó, piactervezésen és gazdaságtervezésen alapuló konkrétumok. Hogy mennyire így van, a feladatok címszó alatt olyan általánosságokra hivatkoznak, mint a versenyképességet széles értelemben szinten tartó árfolyampolitika, deviza belföldiek hitelfelvételénél és külföldiek ingatlanműveleteinél, a liberalizálódás lehetősége. Tehát általános megjelöléseket tartalmaz, nem konkrét tényeket.
És végül tessék nekem megengedni, hogy akkor, amikor a költségvetéssel kapcsolatos kritikánkat befejezem, már most a kisgazdapárt nevében kijelentsem: egyértelmű, hogy ennek az elrontott költségvetésnek a következtében nőni fog az infláció, nőni fog a munkanélküliség...

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi