LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mivel az időm rövidre van szabva, ezért nincs lehetőségem arra, hogy udvariaskodjak a deficites költségvetéssel kapcsolatban, mint azt előbb tették az urak. Ezért kénytelen vagyok kicsit keményen, röviden fogalmazni, hogy a kicsi időkeretembe beleférjen mondanivalóm egy része.
A költségvetés számait, a forrás oldalt, bevételi és kiadási oldalt nézve eszembe jutott, hogy körülbelül jó sok tíz évvel ezelőtt, amikor fiatal házas voltam, de már két gyermekem volt és az öreg szüleimet is támogattam, akkor két kis fizetésből kellett megélnünk. Tehát mi is egy költségvetést csináltunk, és e költségvetésben - mint pénzügyminiszter úr is - törekedtünk az egyensúlyra, hogy lehetőleg annyit költsünk, amennyire lehetőségünk van.
Ezt normál körülmények között jól-rosszul meg is tudtuk oldani. Azonban voltak olyan események, amikor a gyermek beteg lett, amikor a cipő elkopott, vagy egy télikabátot kellett venni. Akkor bizony, a jövő érdekében, elmentünk a zálogházba, kölcsönt kértünk a szomszédtól, hogy majd a prémiumból megadjuk stb. Tehát fenn akartuk tartani a családot hosszú távon. Ennek következtében úgy érzem, hogy az államnak a nagy család költségvetésekor is valahogyan ebből kellene kiindulnia. Tehát elsősorban nem az a szempont egy költségvetésnél, hogy a kívülről ránk nem erőszakolt, de javasolt 300 milliárdos költségvetési hiány ne növekedjen, hanem az a költségvetés elsődleges feladata, hogy az ország működőképes legyen, hogy az országot működtesse ez a költségvetés.
Itt látok problémákat! Azért látok problémát, mert a forrás oldalt vizsgálgatva a következőket állapítom meg. Ez körülbelül olyan - megint a kis családomra visszatérve -, hogy amikor nagyon rosszul álltunk, reménykedtünk a lottónyereményben. Terveztük a feleségemmel, hogy ha majd lesz egy öttalálatosunk a lottón, akkor mi mindent fogunk csinálni. Ebben a költségvetésben ez a forrás oldal sajnálatos módon a mi kis családi lottónyeremény-reménykedésünkre utal, mert az ebben lévő bevételek nem látszanak nagyon megalapozottnak.
Először is az adótörvények még vita alatt állnak. Még nincs eldöntve, hogy vajon az áfában mit emelünk 25 százalékra, vajon az áfa 10-ről 12-re emelkedik-e, vajon a személyi jövedelemadónál ezek a sávok maradnak-e. De ezt nem akarom ragozni az idő rövidsége miatt, tehát ez az egyik bizonytalan oldal.
A másik dolog a privatizációból származó hatalmas bevétel, amely nem úgy néz ki, hogy reális lenne. Az elmúlt 4-5 évben a kisgazdapárt reprivatizációs programját azért utasították el, mert szegény az ország és gyenge a költségvetés. Ezzel szemben én nem látok olyan rettenetes nagy pénzeket befolyni a költségvetésbe erről az oldalról, holott országunk értékeinek nagy részét - hogy finoman fejezzem ki magam - már áron alul eladtuk. Ennek következtében nem nagyon bízok a 150 milliárdos bevételben, és akkor a forrásnál már problémák vannak.
Ez az egyik oldal. Tovább menve: a 300 milliárd költségvetési hiány mellett - de ez már valamivel több, mint ahogy azt az előző napokban hallottam -, tehát a költségvetési hiány mellett következnek a kiadások. A kiadások 31 százaléka adósságállomány és a kamatterhek, amelyek az országra nehezednek, és amelyek két év alatt - azt hiszem, Békesi pénzügyminiszter úr szavait idézhetem - 11-12 százalékról 31 százalékra növekedtek. Tudom, hogy ez tabu téma, tudom, hogy 5 éve nem foglalkozunk azzal, hogy ennek az országnak az adósságállománnyal valamit kezdenie kellene. Az adósságállomány közgazdaságilag egyszerűen állandóan növekedni fog, elvonja a költségvetés lehetőségét a gazdaság elindításától, a különböző szociális problémák megoldásától. A költségvetésben szereplő tételeknél bizony nagyon ráférne az orvosi segítség, ahogy a kis családomnál előbb hivatkoztam - az egészségügyre, nagyon ráférne legalább egy cipőtalpalás a honvédségre biztonságunk érdekében, a pedagógusoknak is kellene egy télikabát télre, és ezt nem akarom tovább ragozni. Tehát gyakorlatilag ez a költségvetés elfogadhatatlan, mert a társadalmat rendkívüli mértékben terheli, ugyanakkor bizonytalanná teszi az ország működőképességét.
Szeretném, ha a pénzügyi kormányzat két témával foglalkozna, mert tudom, hogy arra, amit most elmondtam, azt fogja mondani a pénzügyminiszter úr, hogy igen, igen, de szűk a mozgástér, nincsenek források, nem tudunk mást tenni, szegény ember vízzel főz. Ezt én elismerem.
(12.40)
Azonban vizsgáljuk meg egy kicsit - és én erre nem kaptam az 1993-as költségvetés zárszámadásánál sem, azelőtt és azóta sem konkrétan magyarázatot, hogy az a rengeteg, sok-sok tíz-, százmilliárdos nemzeti vagyon, amely eladásra került, amelyet külföldiek privatizáltak ebben az országban, abból mennyi került a költségvetésbe, hová kerültek ezek a pénzek? Senki nem tud erről felvilágosítást adni. Az ÁVÜ-vel most nem kívánok foglalkozni az idő rövidsége miatt, de az egy külön misét megérne, és ha lesz még lehetőségem - talán éppen a költségvetési vita folyamán - erről egy pár szót szólni, akkor ezt majd meg fogom tenni.
A másik pedig: kérem a kormányzatot, kérem a kormányt, hogy próbáljon valamit csinálni az adósságállománnyal, mert az adósságállomány kezelése egy sarkalatos kérdés. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem nagyon - hogy úgy mondjam - tárgyalható, ettől mindenki fél, ezt mindenki az asztal alá söpri, azonban egyszer vessünk véget ennek a struccpolitikának. Húzzuk ki a homokból a fejünket és nézzük meg, hogy mit lehet tenni, mert ezt az országot teljesen tönkreteszi az adósságállomány, és én, a magam részéről semmi kilábalási lehetőséget nem látok.
Tudomásul kell vennie a kormányzatnak, hogy ez a kormány, ez a pénzügyi kormányzat elsősorban a tízmillió magyar ember, a magyar társadalom kormánya, azoknak az érdekeit kell szolgálni, hogy ez a társadalom ne pusztuljon el, hogy ez a társadalom ne legyen életképtelen, hogy ez a társadalom élni tudjon. Az életfeltételhez pedig szükséges az, hogy a költségvetés prioritása az legyen, hogy a lakosság terheit csökkentse, más forrásokat keressen arra, amit meg akar valósítani, mert így nagyon szomorú tények elé nézünk. Az infláció és a munkanélküliség növekedése olyan helyzetbe hozta ezt a társadalmat, amely azt hiszem, minden kormány bukásához vezet.
Én a magam részéről, mivel nem akarom túllépni az időt és lehetőséget akarok adni a tisztelt kormánypárti képviselőnek is, hogy a televízióban szerepelhessen, ezért 8 perc 10 másodperc után befejezem a beszédecskémet és megköszönöm a szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi