BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Kénytelen vagyok két egypercesre osztani a két percemet. Sasvári Szilárd rosszul emlékszik az egy évvel ezelőtti költségvetési vitára.
(10.30)
Ott ugyanis nem azért érte bírálat a Fidesz akkori vezérszónoklatát, mert a növekedés megalapozását tartotta fontosnak, ebben akkor a többi ellenzéki párt is egyetértett a Fidesszel, és nem a Fidesztől vettük ezt a kiváló ötletet, hanem magunk is így gondolkoztunk, hanem azért, mert Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy még azon az áron is nyújtsunk kedvezményeket, hogy a költségvetési hiány esetleg néhány tízmilliárddal növekszik. Ebből a néhány tízmilliárdból további adósságteher keletkezik, és ennek az adósságtehernek isszuk meg a levét napjainkban.
Ez az, amit bíráltunk a Fidesz akkori vezérszónoklatában, és ebből érdemes tanulni, és azt javaslom Sasvári Szilárd képviselőtársamnak, hogy esetleg olvassa el Urbán László tegnap esti kiváló hozzászólását, amelyben azt kérte számon a jelenlegi kormánytól, hogy nem elég következetesen hajtja végre saját politikáját a költségvetés megalapozásában. Igaz, hogy Urbán László, sajnos, távozik a Fidesz frakciójából ennek a hónapnak a végén.
A maradék 50 másodpercemmel, vagy 40-nel pedig annyit szeretnék mondani: az, hogy amikor körülbelül 20 százalékkal csökken a GDP, akkor a csökkenő szociális kiadások részaránya is a GDP-ben természetesen növekszik, így növekedett 25-ről 29 százalékra. Örülök én is annak, hogy nem csökkent jobban. Ha mégis valamiért szemrehányást tehetünk az előző kormány népjóléti kormányzatának, akkor az az, hogy adós maradt azzal, hogy úgy alakítsa újjá egy államháztartási reform népjóléti részében a szociális juttatások rendszerét, hogy az valamivel kisebb terhet jelentsen az országnak, kisebb terhet jelentsen a vállalkozóknak, akik az 54 százalékos tb-járulékot fizetik, de szociálisan igazságosabb legyen a korábbinál. Ezzel a feladattal adós maradt az előző népjóléti kormányzat, az a jelenlegire maradt, és bízom benne, hogy a jelenlegi el fogja végezni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi