DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1995. évi költségvetés lényegét tekintve a '80-as évek elején elkezdett neoliberális monetáris gazdaságpolitika mai folytatásának eredménye. Céljaiban és módszereiben a Kádár-rendszer utolsó évtizedeiben kialakult hagyományt követi, azt, hogy a pénzügyi kormányzat uralni kívánja a gazdaságot, másrészt szűk látókörű könyvelői szemlélettel a költségvetési hiány csökkentését tűzi ki célul, figyelmen kívül hagyva a költségvetésnek a nemzetgazdaságra és a társadalom jelenlegi helyzetére gyakorolt hatásait.
Ez a költségvetés tulajdonképpen ugyanazt kéri a lakosságtól, mint ami másfél évtizede elhangzik a magyar pénzügyi kormányzat részéről, nevezetesen: újra és újra erőfeszítést és áldozatvállalást. A polgárok, miközben terheik és veszteségeik növekednek, nem látják a kibontakozás lehetőségét.
A mai Magyarországon a gazdasági szerkezet elavulása, az általános technológiai leépülés és vagyonfelélés, az emberi erőforrások teljes felemésztése, kifosztása jellemző, aminek egyenes következménye a magyar népesség katasztrofális egészségi állapota és egyre alacsonyabb tudásszintje, a kulturális és erkölcsi értékek, tradíciók rohamos devalválódása, ami a társadalmilag szükséges rend felbomlásához vezethet.
A kormány gazdaságpolitikájának - és ennek eredményeként a költségvetésnek - legsúlyosabb hibája, hogy a kormánypártok, választási ígéreteikkel ellentétben, tovább folytatják a nemzeti vagyont felélő, a belső erőforrásokat elherdáló politikáját. A társadalom emberi és anyagi erőforrásait nem a gazdaság konszolidációjára és az életminőség javítására kívánja felhasználni, hanem egyrészt a saját hatalmi pozícióinak erősítésére, másrészt a hatalmas - már elviselhetetlen mértékűre nőtt - adósságállomány kamatterheinek csökkentésére. Közben a külföldi és belföldi államadósságunk egyre növekszik, mert az újabb és újabb hitelek következtében növekednek a kamatterhek, illetve a belső erőforrások egyre nagyobb hányadát kell az adósságszolgálatra és az államháztartási deficit finanszírozására fordítani.
Ez a gazdaságpolitika iszonyú terheket és kilátástalan jövőt jelent a magyar társadalom számára, mivel a megtermelt nemzeti össztermék egyre nagyobb része áramlik ki az országból. A kormány által már bejelentett és a költségvetésből is következő gazdasági-szociális megszorító intézkedések már jelzik, hogy a magyar társadalomra újabb megpróbáltatások várnak. Ez azonban teljesen ellentétes a két kormánypárt választási ígéreteivel és a rájuk szavazók elvárásaival. Ennek a felelősségét a koalíciós kormánynak kell viselnie, a lakosság ugyanis tűrőképessége határához érkezett, nem fogja - mivel nem is tudja - vállalni az újabb többletterheket. A magyar társadalom nagyobb része előbb-utóbb megtagadja az engedelmességet a kormánynak, kiszélesednek a polgári engedetlenségi mozgalmak; növekedni fog a közterhek alóli kibújásra törekvés és a feketegazdaságba, feketemunkába való menekülés.
A kormány által ezen költségvetéssel mutatott irányvonal álláspontunk szerint felborítja a társadalmi egyensúlyt, gazdasági káoszt és politikai válságot készít elő, annak ellenére, hogy a kormánynak nem ez a szándéka.
Ahhoz, hogy a kormány megfelelő költségvetést készíthessen, a költségvetést megelőzően ki kellett volna dolgoznia a nemzetgazdaság talpraállításának és fejlesztésének középtávú gazdasági tervét és ezen belül az 1995. évi gazdasági tervet - ez nem történt meg. Az 1995. évi gazdasági tervben rögzíteni kellett volna az összes, gazdaságot befolyásoló tényezőt, így a vállalati és személyes adózás elveit és mértékét; a támogatások feltételeit és mértékét; a beruházások védelmét és élénkítését célzó intézkedéseket; a privatizációs ütemet és feltételrendszert; a tulajdonlás és a bérek rendezését, elsősorban a mezőgazdaságra vonatkozóan; a hitelrendszer gazdaságbarát átalakítására vonatkozó intézkedéseket - azaz a gazdaság működésének élénkítését szolgáló kereteket. Ezen gazdaságélénkítő intézkedések alkalmazásával összefüggésben lehetett volna meghatározni a szükséges kiadásokat és tervezni a gazdasági bevételeket. Az 1995. évi költségvetés tervezésénél nem ez történt. Az országnak nincs nemzetgazdasági fejlesztési terve, így nincsenek stratégiai célok sem kitűzve, amelyek a költségvetés egyes kiadásait indokolnák.
(10.00)
Megalapozatlan a költségvetés bevételi oldala. A gazdaságból származó bevételek nem az 1995-ben megtenni szükséges intézkedések várható eredményét rögzítik, hanem az 1994 szeptemberéig elért gazdasági eredményekből becsült gazdasági mutatókat veszik figyelembe 1995-re, azaz változatlan gazdasági teljesítménnyel számolnak egy inflálódó pénzügyi környezetben. A gazdaságilag nem indokolt kiadások és a csekély gazdasági bevételek negatív mérlegét ezek után úgy fedezik, hogy először egy külső hatalmak által megkívánt költségvetési hiányt rögzítenek körülbelül 300 milliárd forint nagyságban, a maradékot pedig a lakosságra terhelik, függetlenül annak teherbíró-képességétől.
A konkrét gazdasági és társadalmi célok hiányában a költségvetés teljesítésének majdani vizsgálata nem lesz összefüggésbe hozható a gazdaság és társadalom 1995. év végi állapotával. Nem lesz tehát kimutatható, hogy a költségvetés kiadási oldalán szereplő támogatások felhasználása elérte-e célját, vagy pedig egy hibás kormánypolitika eredményeként ablakon kidobott pénz volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szót szeretnék szólni a költségvetés bevételi és kiadási oldalainak alakulásáról, kiemelve egy-egy tételt. A költségvetés bevételi oldalát illetően a lakossági befizetések és a gazdasági teljesítmények arányát tekintve a gazdaság teljesítménye 1994-ben a bevételek 6,7 százalékát tette ki, 1995-ben a költségvetés ennél kevesebb, csupán 5,3 százalékot prognosztizál. A lakossági befizetések és a gazdaság teljesítményeinek aránya 1994-ben 10,3 volt, 1995-ben ez 12,3-ra nő, azaz a lakosságtól történő közvetlen és közvetett elvonás 12,3-szorosa a gazdaságtól származó összes bevételnek.
A költségvetés a gazdálkodó szervezetek befizetései tételbe beleveszi a vám- és importilleték címen történő 8,2 százalékot kitevő befizetéseket, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy nagyobbnak mutassa a gazdaság teljesítményét a valóságnál. A költségvetésnek ez egy manipulációja, mert a vám- és importilleték-bevételek nem az új értéket termelő vállalkozási teljesítmény eredményei, hanem a vállalkozást terhelő forgalmi adót testesítik meg.
Hasonlóan manipulál a költségvetés akkor, amikor a fogyasztáshoz kapcsolt adótételt elkülöníti a lakosság befizetései tételtől, mert a fogyasztáshoz kapcsolt adókat is a lakosság fizeti meg; mert a forgalmi adót a vállalat visszaigényelheti, de a lakosság mint végfogyasztó ezt nem teheti meg.
Az egyéb bevételek tekintetében megállapíthatjuk, hogy az egyéb bevételek legnagyobb tétele az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek, melyek 1994-ben 6,8 százalékra rúgtak, s 1995-ben már 11,7 százalékot terveznek. Az ebben a tételben mutatkozó 5 százalékos bevételi növekedés teszi ki az egyéb bevételek teljes növekedését, tehát az összes felsorolt többi bevételi tétel tavalyhoz viszonyítva 1995-ben is változatlan marad. Az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételnövekedés nem gazdasági teljesítmény, hanem olyan esemény, amely évekkel ezelőtt történt pénztranzakciók most megjelenő következménye, illetve ez nem a kormány érdeme.
A költségvetés kiadási oldalának egyes elemeit tekintve megállapíthatjuk, hogy a gazdálkodó szervezetek támogatását illetően a nem mezőgazdasági célú támogatás mértéke a költségvetés kiadási oldalának 1,7 százalékát teszi ki, és alapvetően termelési árkiegészítést, dotációt, kismértékben reorganizációs célokat foglal magába. A mezőgazdasági és élelmiszeripari célú támogatások mértéke összesen 4 milliárddal nőtt, ami messze nem fedezi az inflációs értékcsökkenést, úgyhogy reálértékben vagy 1994-es árszinten becsülve lényegesen kevesebb vásárlóerőt képvisel, mint az előző évben. A gazdálkodó szervezetek összes támogatása 88,9 milliárd forint, ami nagyobb a gazdálkodó szervezetek 86 és fél milliárdos költségvetési bevételi hozamánál.
Ez azt jelenti, hogy költségvetési szinten a gazdaság egészére többet fordítunk, mint amennyi bevétel ebből származik.
A fogyasztói árkiegészítésekkel kapcsolatban megállapítottuk, hogy a fogyasztói árkiegészítés összegszerűen 32 milliárd forint, ami a kiadási oldal 1,7 százalékát teszi ki. A lakossági befizetésekhez képest - amelyek 65,4 százalékos bevételi részarányt jelentenek - ez az 1,7 százalékos arány elképesztően alacsony. Összegszerűen azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár évente 3200 forintot kap árkiegészítés formájában a kormánytól. Ha körülbelül 5 millió rászorult lakosra vetítjük ezt az összeget, akkor egy főre ez 530 forintot jelent; ez a kompenzáció kevés ebben a tönkrement társadalomban.
A felhalmozási kiadások tekintetében megállapítható, hogy ezek összességükben 91 milliárd forintot tesznek ki, és a kiadási oldal 4,8 százalékát reprezentálják. Ezen belül a magánerőből való lakásépítés támogatására a költségvetés kiadásainak 2,1 százalékát fordítja, ami 40 milliárd forint, azaz körülbelül 40 ezer lakás építésére ad lehetőséget.
A gazdaság jelenlegi helyzetében ez a szám akkor elfogadható, ha ehhez országosan legalább évi 120-150 ezer lakás építése társul. Ugyanakkor a központi beruházások igen csekélyek, ezért csupán néhány nagyvárosi műtárgy vagy közmű megoldására elégségesek.
A társadalombiztosítás költségeinek finanszírozását illetően megállapítható, hogy az összeg a kiadások 10,4 százalékát képviseli. Ez 198 milliárd forintot jelent, ezen belül a családi pótlék 106 milliárd forintot tesz ki, ami egy gyerekre havi 4400 forint támogatást jelent.
A központi költségvetési szervek támogatását illetően megállapítható, hogy a minisztériumok és országos szervek, fegyveres testületek és a honvédelem, valamint a társadalmi szerveződések támogatásának költségvetési kerete minden esetben kismértékben csökken. Nagyon fájó pont a honvédelem költségvetési keretének csökkentése, mert a hadsereg felszereltségi állapota, ellátottsága, bérezése és harckészsége olyan siralmas állapotú, hogy a nemzetet potenciális áldozattá teheti. A honvédelem helyzete olyan, hogy ha a költségvetés nem tesz lehetővé azonnali tőkeinjekciót, az ország védelmi képessége tartósan megrokkan.
Az egyéb kiadási tételek tekintetében megállapíthattuk, hogy a különböző tételek közül három fő csoport érdemel nagysága és tartalma szerint kiemelést. A helyi önkormányzatok támogatása abszolút értékben mintegy 30 milliárd forinttal nőtt, azonban a költségvetési részarányt illetően 310 milliárd forinttal csökkent. A reálértéken tekintve az önkormányzatokat kínosan fogja érinteni a támogatás alacsony mértéke. Feltehetően lassított ütemben kell folytatni az elkezdett munkákat, és súlyos gondokat fog jelenteni a tömegében rohamosan növekvő szociális igények kielégítése is.
Igen jelentős mértékben, két és félszeresére növekedtek a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok kiadásai. Véleményünk szerint ez indokolatlan növekedés, melyből például a honvédelem vagy a rendőrség vagy a tűzoltóság javára lehetne megtakarításokat eszközölni. Nagyon nagy mértékben, több mint tízszeresére növelték az általános tartalék mértékét. Az ilyen mérvű tartaléknövelés biztos jelzése annak, hogy a kormányzat maga sem bízik a költségvetés helyességében. A rendkívüli kiadások nagyságának háromszorosra való növelése szintén tartalékképzési igényeket takar, és a Pénzügyminisztérium mozgásterének növelését célozza.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kisgazda frakció álláspontja szerint ez a költségvetés-tervezet nem szolgálja a nemzetgazdaság élénkítését, nem mutat kiutat a jelenlegi válságból, továbbra is a bérből és fizetésből élő néptömegekre hárítja a terhek túlnyomó részét, akik több terhet már nem tudnak elviselni. Békesi pénzügyminiszter úr azt mondta tegnapelőtt, hogy tévúton jár a gazdaság. Erről a tévútról kell visszatéríteni a helyes útra. A költségvetésben megfogalmazott tételek és elvek számunkra azt mutatják: nem hogy visszatéríteni nem fogják a gazdaságot a tévútról, hanem ez a költségvetés a további eltávolodás, a teljes gazdasági csőd irányába mutat. Mi, kisgazdák, nem látjuk a költségvetésben az előremutatást, nemzeti érdekeink és értékeink előtérbe helyezését, ezek maximális védelmét és támogatását. Nem járható út, hogy minden vállalkozási bevételből az állam kétharmad részben részesüljön, egyharmad részt hagyva a vállalkozóknak és a dolgozóknak együttesen.
Miniszterelnök úr több alkalommal beszélt az igazságos közteherviselésről, továbbá arról, hogy ő nem saját karrierje érdekében vállalta a miniszterelnöki tisztséget, hanem azért, hogy a Mari nénik és a János bácsik érdekeit képviselje. Amennyiben ez a költségvetés elfogadásra kerül, úgy a Mari nénik és János bácsik teljesen lehetetlen helyzetbe kerülnek. Ezért mi, kisgazdák, tartalmát tekintve elutasítjuk azt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)
(10.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi