DR. SZOLNOKI ANDREA

Full text search

DR. SZOLNOKI ANDREA
DR. SZOLNOKI ANDREA (SZDSZ): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az előző felszólalótól eltérően én nem a Magyar Szocialista Párt választási programjának idézeteivel kívánnám terhelni önöket, hanem a '95. évi költségvetéssel kapcsolatban saját gondolataimat szeretném megosztani önökkel.
Valójában mit üzen ez a költségvetés? Mit üzen ez a költségvetés a betegeknek és a leendő betegeknek? Mit üzen nekünk, magyar állampolgároknak? Mit üzen az egészségügy és a szociális szféra területén dolgozó orvosoknak, nővéreknek, szociális gondozóknak, gondozónőknek? Mit üzen a több gyermeket nevelő családoknak? És mit üzen ez a költségvetés azoknak az idős embereknek, akik rendszeresen gyógyszerszedésre ítéltettek?
Azt üzeni a '95-ös költségvetés az én olvasatomban a leendő betegeknek és a magyar állampolgároknak - valóban a kormányprogramhoz híven -, hogy a költségvetés komoly összegeket, nagy gondot fordít a prevencióra, a megelőzésre. Azokra, akik még nem betegek, nagyon kell vigyáznunk. Ezek az egészségfejlesztő, egészségmegőrző feladatok címén a Népjóléti Minisztérium költségvetési soraiban megtalálhatók.
Ugyanakkor mit üzen az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak? Azt üzeni, hogy talán több lehetőség lesz - legalábbis ugyanennyi lehetőség lesz ebben az évben - az elaggott, rossz épületállomány felújítására, fejlesztésére, s talán lesz lehetőség további diagnosztikus és egyéb műszerprogramok kialakítására. Hiszen Magyarországon, sajnos, az elmúlt negyvenöt évben és az elmúlt négy évben nagyon keveset tudtunk költeni az amortizálódott, az elhasználódott műszerekre. Átlagosan nyolc-tíz év ezeknek a műszereknek az életkora, és ezt minimálisan három-négy évre, de mindenképpen csökkenteni kellene.
És mit üzen a krónikus betegeknek? Azoknak, akiknek rendszeresen gyógyszert kell szedniük? Talán megnyugtató, ha azt a sort veszik figyelembe tisztelt képviselőtársaim, hogy a cukorbetegek támogatása a duplájára emelkedik. Nekik, akiknek egy életen keresztül kell valamiféle gyógyszert szedniük.
S azoknak a nagycsaládosoknak, ahol sok gyereket nevelnek, talán megnyugtató lehet az a fejezet, ahol ez a költségvetés kétszázmillió forintot szán oltóanyagokra. Magyarország évek, évtizedek óta arról volt híres, hogy igazi nagy járványok szerencsére nem voltak. Most mégis azt lehet hallani a világban, s e kis ország körül is, hogy nagyon-nagyon sok járvány ütötte fel a fejét. Az, hogy itt Magyarországon komoly járványok ne alakuljanak ki - és ez elsősorban természetesen a gyerekeket és a fiatalokat érinti -, nagyon-nagyon sok pénzt kell oltóanyagra költenünk. Mert ha ezt nem térítésmentesen juttatjuk el a családoknak, akkor bizonyosan nagyon sok család, a mai szűkös körülmények között, nem jut hozzá ehhez az oltóanyaghoz.
De valójában mégis mi az, ami hiányzik ebből a költségvetésből? Számomra a legjobban hiányzik ebből a költségvetésből - főleg az egészségügy és a szociális szféra területén - az igazi prioritások meghatározása. Minden költségvetésben és minden pénzelosztásnál komoly prioritásokat kell meghatározni. Ha szűkösek a keretek, ha nem emelkednek sem reálértékben, sem abszolút értékben, akkor még fontosabb ezeknek a prioritásoknak a meghatározása.
Én az egészségügyi és szociális területen rendkívüli módon sajnálom azt, hogy nem sikerült még ebben a '95. évi költségvetésben ezeket a prioritásokat meghatározni. Hiszen ha nem tudjuk - a költségvetésből sem derül ki -, hogy egy biztosított egy betegsége miatt hányféle ellátónál, összesen és ellátottként hány alkalommal jelenik meg, továbbá, hogy a kórisme felállításához hány vizsgálat, ezen belül hány megismételt vizsgálat szükséges, és ehhez mennyi időt és pénzt használnak fel, az nagyon nagy baj.
(9.50)
Valójában azt sem tudjuk, hogy egyes betegségek és kórok mely stádiumban kerülnek felismerésre, majd ezt követően a szakmailag különféle kezelések milyen rövid és hosszú távú eredménnyel és szövődményekkel járnak, és ezeknek mennyi a költsége - a valós költsége. Különös figyelmet érdemelne ugyanígy a gyógyszer-felhasz-nálások elemzése. Erre a - szinte legfontosabb - kérdésre ez a költségvetés nem ad igazi prioritási választ, hiszen 25 millió forintot kíván minőségellenőrzésre, minőségbiztosításra költeni - ami talán a legfontosabb volna. Huszonöt millióból elkezdeni sem érdemes egy minőségbiztosítást Magyarországon, amely megalapozhat egy racionálisabb egészségügyi felépítést ebben az országban.
Mi az, ami még nem tetszik?
Mindannyian tudjuk ma Magyarországon, hogy a magyar egészségügyben a nyomor jelei, ugyanakkor a pazarlás jelei is jelen vannak: vannak nagyon szép, csillogó, új műszerek, és vannak nagyon rossz állapotban lévő kórházaink is. És sajnos, ez a költségvetés is tükrözi ezt a pazarlást vagy a pazarlásnak bizonyos részeit. Ezek közül csak egyetlenegyet emelnék ki - sajnos, többet is találtam -, amely talán a legnagyobb összeggel jelentkezik, és számomra azért megdöbbentő, mert a program kiemelt támogatásként kezeli - nevezetesen a Magyar Honvédség Központi Kórházát. Ez az a kórház, amelyről mindannyian tudjuk, hogy egy elhibázott döntés következtében mammutkórházzá kívánta volna kinőni magát; az a kórház, amit az egészségügyben mindannyian csak úgy hívunk, hogy az egészségügy Bős-Nagymarosa; az a kórház, amelyről az utóbbi években vagy hónapokban már azt hallottuk, hogy részvénytársasággá fog átalakulni, és ilyen formában nem terheli az állami költségvetést. Erre a kórházra ma kiemelten 500 milliót szán ez a költségvetés. Ez számomra megdöbbentő, és azt hiszem, ezzel nem csak én vagyok így.
Azért megdöbbentő, mert mindannyian tudjuk, hogy ennek a kórháznak a végösszege 20 milliárd: ennyi kell még a befejezéshez. Ezt több tanulmány is leírta. Ha pedig ez így van, és ha minden évben 500 milliót fogunk erre áldozni, akkor pontosan negyven év alatt fogjuk befejezni ezt a beruházást. Ha negyven év alatt fogjuk befejezni, azt hiszem, nem érdemes sem folytatni, sem elkezdeni.
Nem azt mondom, hogy félbe kell hagyni egy egészségügyi beruházást. De azt mondom, hogy előtte át kellene gondolni a kapacitásokat és a lehetőségeinket, és utána dönteni akár egy kiemelt támogatásról.
Ezeket erősítik meg az Állami Számvevőszék szavai is, miszerint: "A Magyar Honvédség Központi Kórháza rekonstrukciós munkálatainak további finanszírozása rendezetlen. Történt kezdeményezés a külső források bevonása érdekében. A kormány több esetben kapott tájékoztatást a beruházás helyzetéről, amelyből kiderült: a tárca a feladatot nem képes saját pénzügyi lehetőségeivel megoldani. Döntés e kérdésben nem született. 1995-ben az 500 millió minimális folytatás mellett döntő részben az állagmegóvás, őrzés finanszírozására elég."
Ha 200 milliót költünk - vagy szeretnénk költeni - az oltóanyagok beszerzésére, ha csak 25 milliót akarunk költeni minőségellenőrzésre - és nem szeretném tovább sorolni a példákat, mert természetesen minden példa demagógnak hangzik e helyről -, akkor 500 milliót a magyar egészségügyben arra költeni, hogy egy építkezés állagmegóvását és őrzését biztosítsuk, azt hiszem, ez mindenképpen elhibázott gondolat. Ennek az újragondolása valóban feltétlenül szükséges.
Mégis, miben reménykedhetünk, tisztelt hölgyeim és uraim, mi mindannyian, akik ma itt ülünk vagy nem ülünk itt - de valamilyen módon mégis itt ülünk - a parlamentben? Reménykednünk kell abban, hogy a jövő évben itt olyan döntéseket hozunk az egészségpolitikában, a szociálpolitikában, olyan törvényeket fogunk idehozni a parlament asztalára, amelyek a hosszú távú egészségpolitikai és szociálpolitikai koncepciókat össze tudják majd egyeztetni az aktuális, éves "tűzoltás" feladataival. Ebben a reményben köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi