DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Elöljáróban általánosságként azt szeretném mondani, hogy nem kifejezetten célszerű, hogyha a módosító indítványokat az alkotmányügyi bizottság és az emberi jogi bizottság egyszerre tárgyalja, mert így fizikai képtelenség ennél a két főbizottságnál egyszerre részt venni és egyszerre indokolni az indítványokat. Ezért elnézést kérek az emberi jogi bizottság jelen lévő tagjaitól, mert ők már hallották a módosító indítványom érveit, az alkotmányügyi bizottság tagjai és a tisztelt Ház jelenlévő képviselői számára most kell elmondanom néhány gondolatban azokat az érveket, amelyek véleményem szerint megalapozottá teszik, hogy a kormány által benyújtott törvényjavaslatot jobbá tegyük.
Nem vitásan, a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata és a római egyezmény is megköveteli, hogy a bűnösségről a bíróság döntsön. Ezért nagyon helyes és üdvözlendő a törvényjavaslatnak az a paragrafusa, amely szerint nem lehet az eljárást megszüntetni megrovással, hogyha ez ellen panasszal él a gyanúsított. A törvényjavaslat megfogalmazása azonban hiányos.
Sajnálattal kellett tapasztalnom az emberi jogi bizottság ülésén, hogy a kodifikációt végző szakemberek bizonyos hiúságtól áthatva nem hajlandók pontatlanságaikat elismerni. A törvényjavaslat jelenlegi szövege ugyanis egyértelműen kimondja azt, hogyha a megrovást a gyanúsított sérelmezi a panaszában, akkor a büntetőeljárást folytatni kell, holott ha valaki panaszt nyújt be a büntetőügyben eljáró hatóság megrovása ellen, akkor először azt a panaszt el kell bírálni. Tehát szó sincs arról - ahogy szigorúan lehetne értelmezni ezt a törvényhelyet -, hogyha a gyanúsított panaszt ad be, akkor ne kerüljön sor a panasz elbírálására, hanem azonnal a büntetőeljárás folytatását rendelje el a hatóság.
Főszabályként el kell bírálni a panaszt, és adott esetben juthat a felügyeleti szerv olyan elhatározásra, olyan meggyőződésre, hogy a panasz megalapozott, és az eljárást megszünteti bűncselekmény hiányában. Ha maradna a törvényjavaslat jelenlegi szövege, ez félreértelmezhető jogmagyarázatra adna lehetőséget és véleményem szerint kizárná azt, hogy a büntetőeljárás során beadott panaszt először elbírálják és adott esetben már a panasz elbírálása során kedvezőbb helyzet kerüljön megállapításra az elkövető tekintetében.
Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy a módosító javaslatomat majd támogassa. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi