DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Interpellációja nyomán kivizsgáltattam az ügyet. Az alumíniumipar több évtizeden keresztül a magyar-szovjet alumíniumipari egyezményre épült. Miután ez az egyezmény megszűnt, az alumíniumipar piacai összeomlottak. '93-ra emiatt több milliárdos veszteség alakult ki ebben a magyar bauxitkincsre épített iparágban.
A veszteségek csökkentése miatt a Hungalu Rt.-nek az volt a feladata, hogy tegyen konkrét lépéseket. Az első lépések: a speciális minőség előállítására képes mosonmagyaróvári timföldgyár termelését a Hungalu Rt. változatlanul hagyta. Az almásfüzitői és az ajkai timföldgyárakat, illetve ezek nedvesüzemi termelését jelentősen csökkentette. Több variáció mérlegelése után a fűzfői gyár termelésének leállítása látszik a leggazdaságosabbnak, azért is, mert egy esetleges átalakítás után ott lenne az újraindítás költsége lényegesen alacsonyabb.
Ma már azonban teljesen világossá vált, hogy a piaci viszonyok mellett az almásfüzitői timföldgyár nedvesüzemének leállításával szembe kell nézni. A leállítás 700 millió forint többletköltséget okoz, nem pedig 5,1 milliárd forintot, mint ahogy az interpellációban elhangzott. Teljes leállítás mellett azonban az almásfüzitői Timföld Kft.-nek egy termékszerkezet-átalakító programja készül, ami 400 millió forintba fog kerülni. Ennek a végrehajtásával a társaság '96-tól már nyereségesen tud működni.
Tehát a számok: 700 millió a nedvesüzem leállítása, 400 milliós beruházás, '96-tól nyereséges üzemeltetés - 5,1 milliárd föl nem merült.
Kétségkívül, az önök szakértője, dr. Pásztor Gedeon benyújtott egy konkrét privatizációs tervezetet a fűzfői timföldgyár privatizálására. A tervezet, amely egy másfél oldalas vázlatot tartalmazott, semmiféle reális piaci lehetőséget és üzleti tervet nem tárt fel. Ennek ellenére egy egész délutánon át ötórás tárgyalást folytattak az Állami Vagyonkezelő Rt. munkatársai, szakértői Pásztor Gedeonnal, ismételten fölhíva a figyelmét, hogy nincs esély egy olyan program érdemi elbírálására, amiből az alapvető információk hiányoznak.
(16.20)
Ami a konkrét eljárási kérdéseket illeti. Miután képviselő úr ezt is felvetette, hogy a Pénzügyminisztériumhoz írott Pásztor Gedeon-féle levelekre semmiféle válasz nem érkezett, november 16-án Pásztor Gedeon a Pénzügyminisztérium államtitkárához írott levelét így kezdi: "Köszönöm folyó hó november 11-i levelét." (Derültség az MSZP padsoraiban.)
Ami pedig a konkrét ügyeket illeti. Almásfüzitőn 830 fő dolgozott, ebből körülbelül 500 fő leépítését érinti a nedvesüzemnek a leállítása. A megmaradók részt vesznek a folyó termelésben és a már említett fejlesztési program végrehajtásában. A dolgozók egy része korengedményes nyugdíjba vonul, a többiek pedig végkielégítést fognak kapni.
A lakótelep fűtését és az üzem ellátását szolgáló energetikai beruházásokat már folyamatba tettük. Az új rendszerre történő átállás miatt egyetlen lakás sem marad fűtetlenül.
A timföldgyárat illető válasz pedig ez a bizonyos szerkezetátalakító program, amely 400 millióba kerül, 1996-ra az eredményes termelést lehetővé fogja tenni. Ennél jobb megoldás, sajnos, egyetlen szakértői vélemény alapján sem volt lehetséges.
Köszönöm a türelmet, és kérem, hogy a választ szíveskedjenek elfogadni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi