DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha már elhangzott itt Torgyán képviselő úrtól a "fogadatlan prókátor" kifejezés, akkor szabad legyen rámutatnom arra, hogy lehet, hogy félreértettem őt.
Torgyán képviselő úr hivatkozott felszólalásában az ügyvédi kamara - szerinte a budapesti, szerintem az Országos Ügyvédi Kamara - levelére és annak két javasolt formájú, más megközelítési lehetőségére. Ebből egyik sem az volt, amelyet a képviselő úr mondott, tehát tulajdonképpen a "fogadatlan prókátor" kifejezés azt hiszem, nem a levél pontos ismeretében tett felszólalást illetné.
Még egyszer mondom: itt a legutóbbi felszólalást is figyelembe véve, olyan megoldásokra történik itt célzás és valami körvonalazódás, amit nem akarnak az ügyvédek. A bírói felülvizsgálatot kvázi a közigazgatási bíráskodáshoz hasonló, harmadik fórumként nem akarják, mert azt mondják - helyesen és joggal -, hogy a magyar jogfejlődés a legutóbbi évek jogalkotása során már rendelkezik egy olyan törvénnyel, a közjegyzői törvénnyel, amely a bíróságba integrálva, de a saját arra érdemes tagjaikat teszi bíráikká. Amíg ilyen megoldás nincs, nem kérnek abból, hogy a bíróság - mintegy felülvizsgálati fórumként - a közigazgatási határozatokkal és egyebekkel kapcsolatban eljárjon.
Éppen azért nem, mert a dolog lényege az - és ők tudják ezt a legjobban, hiszen százhu-szonvalahány éves, lényegében soha nem államosított önkormányzatról van szó -, hogy valóban a belső önkormányzati jelleget sértené egy olyan megoldás, ha az általuk jónak ítélt határozatot, döntéseket más szakmához tartozó - még ha a jogászi szakmához tartozik is ez a másik ügyben eljárni jogosult személy - hozná.
Tehát úgy érzem, felszólalásom nem Torgyán József indítványát, hanem az ügyvédek - akik nyilván figyelik majd ezt a vitát, és nyilván erre reagálni tudnak - idézett álláspontját rögzíti; én így ismerem az indítványokat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi