LAKATOS ANDRÁS

Full text search

LAKATOS ANDRÁS
LAKATOS ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A most elfogadott törvény alkotását egy kényszerhelyzet hozta létre. Konkrétan az, hogy elvetemült emberek nem átalkodtak tömegesen hamisítani a fűszerpaprikát... (Zaj. - Derültség.) Nem hallani? (Közbeszólások: De! Nagyon is! - Derültség.) Tehát nem átalkodtak tömegesen hamisítani a fűszerpaprikát... (Derültség.)..., veszélyeztetve a fogyasztók egészségét, rombolva e fontos hazai termék hírét a nemzetközi piacon.
Szinte az egész társadalom akaratát érezni lehetett azokban a napokban arra vonatkozóan, hogy a kormány, illetve a parlament jogilag teremtsen olyan helyzetet, ami az ilyen visszaélést jelentősen csökkenti. Erre legalkalmasabbnak tűnt a jövedéki törvény által nyújtott eszközrendszer felhasználása, vagyis a paprika jövedéki törvény alá vonása.
Úgy éreztük, hogy ezt az akaratot, ezt a szándékot a parlamenti pártok is támogatták. A megnyilvánulások, a kulturált, összességében jobbító szándékú vita ezt bizonyította. Sajnáljuk, hogy ez a szavazásnál most nem így realizálódott.
(18.50)
Megnyugtatónak ítélhetjük azt is, hogy a vitában felvetődött igényre a felkért Országos Fűszerpaprika Terméktanácsnak is az volt a véleménye, hogy az intézkedést elfogadhatónak tartja, tudomásul vette, hangsúlyozva természetesen, hogy bár a fűszerpaprikát nem tartják igazán jövedéki terméknek, de e kaotikus állapotban a termékpálya valamennyi résztvevője érdekében egyedüli lehetséges megoldásnak a törvény megalkotását tekintik. Hangsúlyoznom kell tehát, hogy annak tudatában támogattuk a törvény elfogadását, hogy az elsősorban a fogyasztók egészségének védelmét és a fűszerpaprika jó hírnevének fennmaradását szolgálja.
Sok, a törvény hatását eltorzító vélemény keringett, sőt kering, főleg a termelők között. Megértjük a termelők aggodalmának egy részét, hiszen a teljesen liberalizált piachoz képest a törvény kétségtelenül némi korlátozást és némi költségnövekedést jelent. Cserében viszont kínálja a kontrollálhatóságot, az esetleges minőségrontók gyors beazonosítását, a minőségvédelmet - még ha természetesen a törvény csak egyedül nem is képes ezt biztosítani -; kínálja a fogyasztók fokozottabb védelmét itthon és külföldön egyaránt; és hangsúlyozni szeretném: gazdasági hatása is egyértelműen pozitív lehet már akár rövid távon, a termelői szférában is. Igaz, hogy ehhez... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi