KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1993. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, valamint a T/44/1. számon benyújtott, Állami Számvevőszék által készített jelentést, továbbá áttekintette a parlamenti bizottságok e témakörben készített ajánlásait. A bizottság jelen lévő tagjai egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minősítették a törvényjavaslatot.
A tisztelt Ház előtt nyilvánvaló az a sajátos helyzet, amelyben egy új Országgyűlésnek kell dönteni egy korábbi Országgyűlés által elfogadott költségvetés végrehajtásáról, amelyért a július közepéig hivatalban volt kormány viselte a felelősséget. Talán emiatt is volt visszafogott a vita a bizottsági ülésen.
A bizottsági tagok hozzászólásai egybecsengtek - különösen az ÁSZ megállapításaira tekintettel - az államháztartási reform szükségessége vonatkozásában. Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők kifejezték hiányérzetüket a társadalombiztosítás pénzügyeivel való elszámolás késedelme miatt. Többen határozott aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az ÁSZ megállapítása szerint a zárszámadás nem felel meg a hitelesség követelményének. A bizottsági tagok megértéssel fogadták ugyanakkor a Pénzügyminisztérium képviselőjének érvelését, nevezetesen: ha a költségvetés tervezése, végrehajtása, ellenőrzése intézményi szinten történik, akkor nehéz központilag kezelt hiteles adatokat produkálni. A bizottság kifejezésre juttatta azon reményét, hogy az állami számviteli szintű információs rendszer kimunkálása nem igényel újabb négy esztendőt. Megoszlottak a vélemények az ÁSZ jelentésében javasolt intézményi könyvvizsgálók alkalmazásának szükségességéről.
Összefoglalva tehát: a főbizottságban megfogalmazott többfajta kétely, kérdés ellenére az 1993. év zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítéltük. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi