NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselők! Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben a villamosipar két kérdésben is a közvélemény érdeklődésének előterébe került: egyrészt a villanyár-emelés, illetve annak elhalasztása, másrészt az MVM Rt.-ben levezényelt teljes körű vezetőváltás ügyéről van szó.
Első kérdésem: milyen kapcsolat van a villanyár-emelés elhalasztása és az önkormányzati választások időzítése között?
Egyes, kukacoskodó ellenzéki körök egyértelműen az önkormányzati választásokkal és a jelenlegi koalíciós pártok népszerűségvesztéstől való félelmével magyarázzák a csúszást. Én ezt nem teszem, feltéve, ha megnyugtató választ kapok.
Második kérdésem: a jövő év elejére beígért 70-90 százalékos áremelés hatásait milyen kompenzációval kívánják enyhíteni, illetve kívánják-e egyáltalán ellentételezni az áremelést? Ugyanis egy 70-90 százalékos áremelést nem lehet teljességgel az állampolgárokra terhelni.
Harmadik kérdésem: a Villamos Művek őszi nagytakarításával kapcsolatban az első kérdésem az lenne, hogy mi a vezetőváltás valóságos indoka, mi a szakmai és mi a politikai szempontok szerepe a döntésben. Bevallom, az a tény, hogy az MVM-ben lecserélték a vezérigazgatót, annak helyettesét, az egész igazgatóságot és az egész felügyelő bizottságot, méghozzá úgy, ahogy; nos, ez rossz érzéseket váltott ki és rossz emlékeket idézett fel bennem. Mert mik is voltak az indokok?
"A" verzió: veszteséges a cég. Ez állítólag nem igaz, de a jelenlegi árrendszerben egyébként sem lenne erős érv.
"B" verzió: a vezetés akadályozta a privatizációt. Ez a volt vezérigazgató szerint szemenszedett hazugság, ugyanis pont ő nyújtotta be az ÁV Rt.-nek az első privatizációs koncepciót.
"C" verzió: a kormánynak joga van ilyen helyekre bizalmi embereket ültetni. Jelen esetben a politikai megbízhatóság követelményének ezt a nyíltsisakos felvállalását én nem nagyon tudom elfogadni.
A negyedik kérdés: jár-e a vezetőváltás koncepcióváltással a villamosipar jövőjét illetően? Igen, van egy "D" verzió is: a szakértelem. De kik is az újonnan kinevezett vezetők? Visszajött az egykori vezérigazgató, az egykori vezérigazgató-helyettes stb. Ekkora lenne a szakmai szakadék a régiek és az újak között? Lehet, de nem valószínű.
Végezetül miniszter úr, kormánypárti képviselő hölgyek és uraim, önök kormányváltásra és nem rendszerváltásra vállalkoztak; ami akkor indokolt volt, az ma nem az. Félő, hogy nem lesz jó vége ennek a nagytakarításnak. Kérem, tanúsítsanak önmérsékletet. Csak ez szolgálhatja az önök, illetve mindannyiunk érdekét. Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi