DR. AKAR LÁSZLÓ

Full text search

DR. AKAR LÁSZLÓ
DR. AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden a Békesi miniszter úrhoz feltett két kérdésre. Az egyik, hogy a forint árfolyamát hogyan lehetett mesterségesen lerontani. Előttem van a Magyar Nemzeti Bank szokásos havi jelentése, a '94/9-es szám, ebben a 86. oldalon szerepelnek az árfolyam-intézkedések. Eszerint '90. február 20-án árfolyam-intézkedés volt, ami után a német márka árfolyama 38,81 fillér volt. A szerződést február 28-án írták alá, tehát 8 nappal ez után, tehát ha ott 39 forinttal számoltak, akkor azt gondolom, hogy itt mesterséges lerontásról, a hivatalos árfolyamtól eltérő árfolyam alkalmazásáról nem lehet szó.
Ami a másik részét illeti a kérdésnek, hogy mennyibe került később a magyar államnak a partner csendes kivonulása, ezzel kapcsolatban arról tudom önöket tájékoztatni, hogy a külföldi partner is egyszerűen fogalmazva bukott rendesen az ügyön. A részvényei tekintetében a 30 millió márkás részvényeinek csak a fele értékéhez jutott hozzá és ahhoz is különböző magyar részvények és üzletrészek formájában, tehát nem készpénzben. A hiteltartozásait egy hosszas folyamat végén a Külkereskedelmi Bank bekapcsolásával egy bonyolultabb tranzakcióban valamilyen arányban vissza tudta kapni, hogy milyen arányban azt pontosan nem tudjuk.
Úgyhogy röviden ezekre a kérdésekre ezt tudom válaszolni és szeretném megosztani képviselő úrral azt az értelmezési problémát, hogy ugye, úgy kell értenünk ezt a kérdést, hogy csak véletlen összefüggésekről van szó. Tehát az egy véletlen, hogy a mai pénzügyminisztertől azt kérdezik, hogy mi történt 4-5 évvel ezelőtt, amikor véletlenül pénzügyminiszter volt. Mert egyébként ez egy elég érdekes jogintézmény lenne, hogy a parlamentben a korábbi pénzügyminisztereket kezdenénk interpellálni, tehát mondjuk Szabó Ivánt, vagy Rabár urat, vagy mondjuk Kupa Mihályt az akkori tevékenységükért.
(16.40)
Gondolom, hogy nem így kell fölfognunk ezt a kérdést, hanem itt tényleg csak az események véletlen összejátszása, hogy ugyanaz a személy volt akkor a miniszter, mint aki most.
Köszönöm szépen. Kérem a Házat és a képviselő urat, hogy a választ fogadja el. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi