DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azért a jegyzőkönyvnek érdemes megjegyezni, hogy engem a kolléga úrnak a Dimitrovval való érvelése meglepett. Csodálkozom rajta, mert azt hiszem, hogy ha már a különböző közgazdasági hátterek között kutatunk, akkor én a dolgok lényegét - amiről a pótköltségvetés és majd a költségvetési vita is szólni fog - sokkal inkább Kornai Hiány című munkájában tudom fölfedezni. (Egyetértő megjegyzések a bal oldalon.)
Sokkal inkább arról van szó, hogy Kornai ebben a munkájában nagyon komolyan mutatott rá: a félperifériás helyzetben lévő gazdaságok - rendeződjenek azok bármilyen politikai rendszerbe - egyszerre termelik ki sajátos, paradox módon, a hiány és a pazarlás párhuzamos jelenlétét.
Ez a törekvés, amivel itt most találkozunk, nem több és nem kevesebb - lehet, hogy esetenként kisiklik, azért vannak a módosító indítványok -, mint hogy a jelenség megszüntetését próbálja meg kísérletileg valahogy elkezdeni. Nem megoldani - mert az túlzás -, hanem elkezdeni. És ez a szándék nagyon jó. Miért is van ez? Ha önök pontosan megnézik a statisztikai adatokat, látni fogják belőle, hogy az úgynevezett puha költségvetési korlát jelensége bizony, az elmúlt évben, 1993-ban, sajátos, demokratikus okok miatt - ez a választás - előtérbe került.
És ezen megint nem kell elájulni, mert valószínű, hogy minden kormány valahol itt, Nyugat-Európában is szokott ilyet csinálni, hogy választás előtt egy kicsit megemel juttatásokat, még akkor is, ha esetleg azokat nem lehet elkölteni - mint ahogy itt elhangzott.
Tehát csak annyit: ezt a felpuhulást szeretnénk visszafogni, és nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy mekkora kínokkal jár ez. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi