DR. KOVÁCS PÁL

Full text search

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Ez a kérdés a magyar egészségügy egyik legsúlyosabb gondjára világít rá, s ez a kórház-rekonstrukciók ügye. Én még nem jártam olyan kórházban, pedig elég sokban jártam, ahol ne terveznének vagy ne csinálnának rekonstrukciót. Szakmailag is, anyagilag is sok problémánk van ezzel a problémakörrel.
Ami a gyöngyösi kórházat illeti, 1980-ban indult el a rekonstrukció, '83-ban készültek el az első pénzügyi tervek 540 millió forintról. Aztán telt, múlt az idő, és '93-ra ez 2,4 milliárdra szökött fel. Mindent összevetve: a gyöngyösi kórház az önkormányzat segítségével - ahogy a képviselő úr elmondta - az idén tavasszal 300 millió forintnyi kölcsönt vett fel. Ezzel a segítséggel eljutott oda a rekonstrukció, hogy szeptember 29-étől folyik az üzembe helyezés. Természetes, hogy az ember azt mondja, hogy egy elkészült kórházat minél előbb üzembe kell helyezni, ehhez pedig meg kell teremteni a financiális feltételeket. Csakhogy itt az történt, hogy a társadalombiztosítás is és az állami költségvetési támogatás is azt vette figyelembe, hogy még a jövő esztendőben, '95-ben 457 millió forintos költséggel folytatódik a rekonstrukció, s ezért nem jelent meg a társadalombiztosítás idei tervezetében a működési költség.
Nekem az a személyes véleményem, hogy ezt a kórházi részleget be kell indítani, azonban mégis csak azt tudom válaszolni, hogy napokon belül megvizsgálja az intézményt egy szakértői csoport, hogy azok a többletigények reálisak-e, amelyeket nekünk jeleztek Gyöngyös városából, illetve a kórházból.
Amennyiben igen, akkor a társadalombiztosítási finanszírozást el kell indítani, hogy üzemelhessen ez a kórház.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi