DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Mészáros Gyula Képviselő Úr! A magángazdálkodóknak nagy szükségük van a segítségre a szakmai, a jogi, a pénzügyi és sok egyéb ügyben történő eligazodáshoz, és ebben mi segítjük őket. A falugazdászok közül - úgy, ahogy ön is elmondta - nagyon sokan tisztességgel, eredményesen végzik a dolgukat, de ez nem mindenkinek sikerül. Mivel a falugazdász-ügy politikai üggyé kezd válni ismét, engedjenek meg egy negatív, egy kirívó példát is.
Sok településen a falugazdászok által ajánlott szakértők súlyos tízezrekért készítették el a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap-pályázatokat. Nekik maguknak miért nem volt idejük vagy tehetségük a fejenként rájuk jutó tíz-húsz pályázat elkészítésére vagy egy egyszerűen kitölthető vázlat elkészítésére?
Ez is azt mutatja, hogy ezeket a feladatokat állami alkalmazottak egyedül nem képesek ellátni. Fontosnak tartjuk és ezért támogatjuk a szaktanácsadást, de ennek a felügyeletét nem akarjuk állami kézben megtartani, átadjuk a helyi gazdáknak, az önkormányzatoknak, az agrárkamaráknak s a különböző együttműködéseknek, foglalkoztassák, ellenőrizzék őket, s ezekhez fogunk támogatást adni.
A falugazdászok szerződése év végén lejár, ezt ők tudják, ezzel a feltétellel vállalták. Legtöbben közülük nem válnak munkanélkülivé ennek lejártával, hiszen nem is állásban, hanem vállalkozásban végzik ezt a ténykedést.
A jövő évi szaktanácsadói rendszer kialakítása folyik, felülvizsgáljuk az állami feladatokat, átalakítjuk a támogatási szabályozási rendszert, megvárjuk, mennyi pénzt kapunk a parlamenttől, és ezek után időben döntünk a falugazdászokról. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi