KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló egyezmény 11. cikke szerint mindenkinek joga van a békés célú gyülekezés szabadságához. E jogok gyakorlását csak a törvényben meghatározott olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság vagy a közbiztonság, a zavargás vagy bűncselekmény megakadályozása, a közegészség, az erkölcsök, illetőleg mások jogai és szabadságjogai védelme érdekében szükségesek.
A magyar gyülekezési törvény mindenben megfelel az európai elvárásoknak, az interpellációban felvetett eset miatt Magyarországnak nem kell szégyenkeznie Strasbourgban. A tények: a Dél-pesti Városkörnyezet- és Kultúravédő Társaság elnöke szeptember 30-ára közterületi rendezvényt jelentett be - a törvényi előírásoknak megfelelően - a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, a soroksári Közvágóhíd út találkozásának területére az úgynevezett expóügyben tiltakozás demonstrálására.
(15.30)
A rendezvényt a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési törvény alapján azért tiltotta meg, mert annak a jelzett helyen és időben való megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmét eredményezte volna. A kérelmező tudomásul vette a tiltást, kijelentette, hogy ellene kifogással, bírósági felülvizsgálati jogával nem él.
Szeptember 25-én a kérelmező új bejelentést tett, amelyben a demonstráció helyszínéül az expó területét, találkozási helyként pedig a vágóhíd előtti területet jelölte meg. Rendőri közreműködést, biztosítást kért a demonstráció helyszínére való áthaladáshoz. Az új bejelentést a főkapitányság tudomásul vette, és felhívta a szervező figyelmét, hogy a rendezvény megtartásának tervezett helyszíne a Világkiállítási Programiroda közforgalom elől elzárt munka- és építési területe, ami nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, ezért a területre bejutásról annak kezelője dönthet. Tájékoztatták arról is, ha nem kapnak engedélyt a programirodától, bejelentésük a rendezvény építési területen kívüli megtartására sem érvényes.
Szeptember 30-án 13 óra körül - az előre jelzett 1000-1500 főhöz képest - mintegy 30 fő érkezett a demonstráció helyszínére. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.)
A rendőri biztosítás parancsnoka kérte a kérelmezőt, egyeztessék a programiroda képviselőivel az építési területre való belépést. Az egyeztetés eredménytelenül végződött, mivel az expó kormánybiztosa a balesetek megelőzése érdekében megtiltotta az építési területre a belépést. Ekkor a biztosítás parancsnoka felszólította a kérelmezőt, hogy a munkaterület bejárata elől vonuljanak el. A felszólítás eredménytelen volt, a parancsnok ezért "a törvény nevében!" szavak előrebocsátásával megismételte a felszólítást. (Derültség.) Az ismételt felszólításnak a jelenlévők eleget tettek, és néhány perc múlva a területet elhagyták. Egyéb rendőri intézkedésre nem került sor. Ezt egyébként a helyszínen készült folyamatos videofelvétel is dokumentálja.
A gyülekezési törvény szerint, ha a rendezvényt feloszlatják, a rendezvény résztvevője a feloszlatástól számított 15 napon belül pert indíthat a feloszlatás jogellenességének megállapítására. Ilyen pert nem kezdeményeztek.
Tájékoztatom képviselő urat, hogy a kérelmező október 21-én 18 órára újabb demonstrációt szervezett. Ezt is engedélyezte a rendőrség. Az illető úr egyedül jelent meg (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) a rendezvényen, a gyülekezési törvényt nem sértette meg (Hangos derültség.), a feloszlatására nem került sor. (Nagy taps, derültség a kormánypártok padsoraiban. - Zaj.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi