DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kis demonstráció keretében bemutatott adatok pontosak, valóságos helyzetet tükröznek a magyar felsőoktatás egész rendszerében. Olyan egyenlőtlenségekről és aránytalanságokról van szó, amelyek hosszú évtizedek tapasztalatai és törekvései alapján, azok eredményeként vezettek el a jelenlegi helyzethez.
A döntő ok a bázisalapú finanszírozás volt a felsőoktatás egész területén, amely nélkülözte a normativitás elemeit, valóban nélkülözte a teljesítményelvű finanszírozás lehetőségét.
Nem véletlenül mozdult el ebbe az irányba a felsőoktatási törvény. A felsőoktatási törvény három finanszírozási csatornára bontotta az intézmények költségvetési támogatását. Egyrészt szó van benne hallgatói normatív támogatásról, amely már régebb óta megfigyelhető, szó van benne képzési normatív támogatásról, amelyet képviselő úr idézett, és szó van benne intézményfinanszírozásról, amelynek elemeit a törvény ugyancsak rögzíti.
A képzési normatív támogatások irányába történő elmozdulás nem újkeletű, és nemcsak a felsőoktatási törvényben jelent meg. A korábbi kormány is felismerte ennek a szükségességét, és 1991-től már elindult a felsőoktatás finanszírozása egy ilyen irányba. Először '91-től került kidolgozásra a képzési normatívák rendszere, amelyet igyekeztek már akkor bevezetni. Igaz, hogy csak az első éven jelentkező hallgatói létszámnövekmény plusz támogatása érdekében.
Ilyenfajta képzési normatívák tehát már működtek '91-től is. Ezeket sok vita vette körül, ezek pontosítása folyamatosan napirenden volt. Így jutottunk el oda, hogy egy évvel ezelőtt a tárca akkori vezetése úgy döntött, megpróbálja hasznosítani a holland felsőoktatás-finanszírozási modell előnyeit, rendszerét, megpróbálja ennek bevezethetőségét előkészíteni.
Ez meg is történt. Így a következő évtől az elsőéves hallgatói létszámnövekményt már egy új képzési normatíva kiszámításával fogja támogatni a művelődési tárca. E képzési normatívák képzési áganként igyekeznek az intézmények költségvetési támogatásába valamilyen teljesítményarányos szemléletet bevinni. Ezt nemrégiben a Felsőoktatási és Tudományos Tanács is elfogadta, konkrétan megfogalmazta ezeket az új, képzési ágakra bontott képzési normatívákat.
A következő év költségvetési törvényében azonban már a teljes hallgatói létszámra igyekszünk kivetíteni ezt a fajta képzési normatívát. Vagyis akkor, amikor a költségvetést lebontjuk intézményi támogatásokra, akkor egyaránt meg fog benne jelenni az intézményfinanszírozás, a képzési normatívák szerinti finanszírozás önálló csatornaként és a hallgatói normatív támogatások rendszere.
Be kell azonban vallani, hogy a képzési normatív támogatásoknál a képzési normák a holland minta alapján megállapított, elsőévesek támogatására szolgáló képzési normáknak mindössze hetven százalékát fogják jelenteni ebben az új finanszírozási csatornában. De arányos lesz ez, és közelít a teljesítményelvű finanszírozáshoz.
Így tehát végső válaszom a képviselő úrnak az, hogy a következő év költségvetési törvényében az intézményi szintre lebontott költségvetésekben már elkülönítetten meg fog jelenni a képzési normatív támogatás, amely elindítást jelent egy arányosabb, és az ilyenfajta egyenlőtlenségeket kiküszöbölő finanszírozás felé. Igaz, hogy az intézményi finanszírozás elemeit még fenn kell tartani. És tudnunk kell, hogy az elmúlt évtizedek felsőok-tatáspolitikai ellentmondásai nyomán itt vannak a legnagyobb feszültségek, itt vannak a legnagyobb ellentmondások. Mert vannak intézmények, amelyek egészen kiterjedt infrastruktúrával rendelkeznek, és sajnos vannak intézmények, amelyek nagyon csökkent mértékű infrastrukturális ellátottságot tudnak maguk mögött.
Ezeket az aránytalanságokat csak fokozatosan lehet kiküszöbölni. Én azt gondolom, a következő három évben a képzési normatívák a jelenlegi hetven százalékos beállásról fölfuttathatók száz százalékosra, és az intézményfinanszírozás egyenlőtlenségei is kiküszöbölhetők lesznek. Kérem mindezek figyelembevételével a válasz elfogadását. (Taps.)
(16.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi