POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igyekszem rövidre fogni a mondandómat, az utolsó interpellációt már nyilván nehezen ülik végig valamennyien.
Először is szeretném megköszönni Jánosi államtitkár úrnak, hogy halaszthatatlan közfeladatai nem szólították el a Házból, és itt tud lenni, válaszolni tud.
A kérdés lényege: A felsőoktatási törvény IV. fejezete, mely a pénzügyi rendszerről és a költségvetési támogatásról szól, 1995. január 1-jétől előírja, hogy a központi költségvetési támogatás megállapítása teljesítményarányosan, az egyes képzési szakterületek folyó ráfordításainak figyelembevételével, a hallgatói létszám alapulvételével történik. Itt három nagyon fontos új elemről van szó. A kormány ígérete szerint napokon belül elénk terjeszti a '95-ös költségvetés tervezetét.
Kérdés tehát: milyen elvek alapján tervezte meg a Művelődési és Közoktatási Minisztérium a felsőoktatás '95. évi költségvetését? Különösen aktuális ez a kérdés, hiszen az Állami Számvevőszéknek a magyar egyetemi felsőoktatás ellenőrzéséről szóló jelentése elkészült. E jelentést az angol számvevőszékkel párhuzamosan végzett helyszíni vizsgálatok alapján állította össze, az Országgyűlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága épp holnap fogja megvitatni ezt a jelentést, és személyesen is meghallgatja a jelentés résztvevőit.
Ebből a jelentésből világosan kiderül, hogy az intézményi költségvetési támogatás változásai és az intézményi teljesítményváltozások között nincs semmilyen összefüggés. Tehát a költségvetési támogatás növekedése nem függ attól, hogyan változik a hallgatói létszám, vagy az oktató-hallgató arány, a hallgatói férőhelyek kihasználtsága, vagy akár a felvételre jelentkezők száma.
Az egyszerűség kedvéért valamennyi képviselőtársam előtt ott van ennek a táblázatos formája, hiszen elég sok adatról van szó. De hogy könnyebben követhető legyen, szakértőink csináltak egy nagyítást is. (A Pokorni Zoltán mögötti sorban a fideszes képviselők egy nagy grafikont mutatnak fel.)
Mit látunk ezen a táblázaton: Az egy hallgatóra jutó költségvetési támogatás '93-ban. Azt látjuk, hogy az azonos képzési profilon belül is jelentős, akár százszázalékos eltérés mutatható ki, illetve tapasztalható. Tehát nem érvényesül az az elv.
Nézzünk egy másik táblázatot: - (Egy másik táblázatot mutatnak fel. - Taps.) - A főállású oktatók éves átlagos óraterhelése az átlagos havi illetmény maximumszázalékában.
Mit mutat ez a táblázat? Hogyan függ össze a végzett munka és a kapott bér, a teljesítmény és az ezért járó bér? Azt látjuk, sehogy.
A volt földművelésügyi miniszterhez vagy a Népjóléti Minisztériumhoz tartozó tárcáknál éppen fordított az arányosság. Nagyképűen szólva: a korreláció mínusz egy. A művelődési tárcához tartozóknál pedig teljes a káosz. Ezek az adatok olvashatók, hiszen az Állami Számvevőszék - köszönöm képviselőtársaimnak (A felmutatott táblázatot leengedik.) - jelentése részletesen tartalmazza ezt.
Kérdés tehát: milyen elvek alapján állította össze a minisztérium ennek a szektornak a '95-ös költségvetését; s várható-e - s ha igen, akkor mikor -, hogy az intézményi oktatói követelményrendszert is kidolgozza ez a szektor? S ehhez a tárca milyen segítséget kíván nyújtani? Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi