POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Államtitkár úr válaszát én elfogadom, noha a kérdés nem arra vonatkozott, hogy mennyi idő alatt lehet kiküszöbölni ezeket az egyenlőtlenségeket, hiszen valamennyien tudjuk, hogy ez hosszú évek vagy évtizedek munkája lehet. De az a kormány, illetve a parlament feladata, hogy a lehető legrövidebb időn belül világos követelményeket állapítson meg és világos szabályozókat alakítson ki. Ezt nem lehet halogatni.
Hiszen az, amit ön, államtitkár úr elmondott, a képzési normatívák hallgatólétszám-arányos növelése, ez 3 milliárd forintot érint, amiből 1 milliárd forint automatizmus. Marad 2. Ha ilyen ütemben halad az a munka, amiről ön beszél, akkor 25-30 év alatt érjük el azt, hogy a teljes felsőoktatási szféra finanszírozása a törvényben előírtak szerint alakul, amit pedig a törvény 1995. január 1-jétől ír elő kötelezően.
Ennek a parlamentnek - önöknek, hölgyeim és uraim - ebben az évben a felsőoktatás fejlesztéséről törvényt kellene hoznia. Önöknek, önnek, államtitkár úr, illetve Fodor Gábor miniszternek ezt a törvénytervezetet be kellene terjesztenie. Ma október 25-e van. Megy az idő. S nem az a baj - ez engem nem zavar -, hogy ideáll valaki, vagy a miniszter úr, vagy az államtitkár úr, és kéthavonta hosszabbítást kér hol a tandíj, hol a fejlesztési törvény, hol a felsőoktatás finanszírozása reformjának az ügyében. Hanem az a baj - látták ezt a táblázatot -, hogy megalázó körülmények között dolgoznak az ön kollégái és az én kollégáim egyaránt, és megint csak új nemzedékeket és korosztályokat fosztunk meg a felemelkedés lehetőségétől. Tehát nagyon megy az idő. Törvény kötelezi önöket ezeknek az időszakoknak a betartására, és ez valamennyiünk erkölcsi felelőssége.
Válaszát elfogadom, mert értékelem, érzem ezt az irányt. De - ahogy az előbb képviselőtársam mondta - nekem is van egy kikötésem: a felsőoktatás-fejlesztési törvényt ebben az évben ide kell hozni a Ház elé, mert erre önöket törvény kötelezi. Ezzel a feltétellel mondok igent, elnök asszony. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi