LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az előttem szóló is említette, hogy a magyar társadalom legkiszolgáltatottabb és legrosszabb helyzetben lévő rétege a magyar nyugdíjas réteg. Ennek a nyugdíjas rétegnek - ha 60%-ot mondok, azt hiszem, alábecsülöm - 60%-a a létminimum alatt él. A nyugdíjért ezek az emberek megdolgoztak. A nyugdíj nem egy kegydíj, hanem jár ezeknek az embereknek, mert hisz nem kevés társadalombiztosítási járulékot fizettek ők, mint munkavállalók, és a munkaadók is szépen - aki fizette - fizették ezt a TB-járulékot, amely európai viszonylatban is elég magasnak mondható.
Ennek ellenére a nyugdíjasok kiszolgáltatott helyzete egyértelmű. S valahogy úgy van beállítva az egész, mintha nekünk, parlamentnek vagy a kormánynak kénye-kedve szerint lehetne dönteni a nyugdíj értékmegőrzéséről, a nyugdíjak nagyságáról, kifizetéséről, visszamenőlegesen, előremenőleg, holott ez a legnagyobb - hogy úgy mondjam - jogtalanság. Hisz a nyugdíjas nem a kormánytól, nem a parlamenttől, hanem a társadalombiztosítástól kell hogy kapja a nyugdíját, mert ő azt aktív korában bőségesen befizette.
Említést kell tennem arról is - hogy a kisnyugdíjasok körében, annak a 60%-nak a körében, aki nem ideológiai, nem politikai oldalról közelíti meg a 8%-os nyugdíjemelés visszamenőleges kifizetését, hanem a létminimum alatt élnek, a megélhetésük van veszélyben - hogy érintette ezeket a kisnyugdíjasokat az a taktikázás, az a hercehurca, amely ezt a visszamenőleges 8% megszavazását, amely most fog megtörténni, várta.
Képzeljük el ezeknek az embereknek a kétségbeesését, amikor kiszivárogtatva vagy nem is kiszivárogtatva a sajtóban, a rádióban, a televízióban olyan dolgok hangzottak el az új kormány részéről, hogy nincsen megfelelő fedezet, hogy csak 5% lesz, hogy 8% lesz, de csak szeptember 1-jétől, visszamenőlegességre nincs lehetőségünk.
S ugyanakkor nagyon szomorúan kell megállapítanom, hogy most kibújt a szög a zsákból, mert Kuncze belügyminiszter úr a következőt mondta ezelőtt egy órácskával vagy egy fél órával, hogy természetes, hogy 8%-ot kapnak a nyugdíjasok és természetes, hogy január 1-jétől visszamenőlegesen.
Tehát ez a kormány tudta, hogy oda fogja adni a nyugdíjasoknak a 8%-ot. Tudta, hogy januártól fogja odaadni, akkor miért kellett ezeket a szerencsétlen, amúgy is rendkívül rossz helyzetben lévő nyugdíjasokat ijesztgetni? Ez nem volt tisztességes. Ezt kívántam elmondani.
Azonkívül azt szeretném javasolni a parlamentnek, hogy majd a nyugdíjtörvénynél igenis automatizálni kell a nyugdíjak értékállóságát, erre több technikai lehetőség van. Hogy csak egyet mondjak, például a valorizáció. Hogy ne érezze úgy a nyugdíjas, hogy ki van szolgáltatva ennek a parlamentnek, ki van szolgáltatva ennek a kormánynak, mert ne csak akkor írjunk gyönyörű dolgokat a nyugdíjasokról, mikor azok tömegének voksára szüksége van egy pártnak, hanem amikor a szavazás befejeződik és valaki hatalomra jut, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy miket ígért nekik a választási kampányában. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi