DR. HALLER ZOLTÁN

Full text search

DR. HALLER ZOLTÁN
DR. HALLER ZOLTÁN, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő, igazságügyi és ügyrendi bizottság többségi véleményének előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi, igazságügyi, törvény-előkészítő és ügyrendi bizottsága október 19-ei ülésén hosszas és forró hangulatú vitát folytatott az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvényjavaslatról.
Annak ellenére volt a vita éles, hogy a jelen levő pártok képviselői az előterjesztés jelentős részében egyetértettek. A jelen lévő pártok kifejezést azért használtam, mert fideszes képviselőtársunk nem volt ülésünkön. A vita kizárólag a legfőbb ügyész és helyettese szolgálati viszonyával kapcsolatban bontakozott ki. Az alkotmányunk csak a megválasztásról, a megválasztás módjáról rendelkezik, azt szabályozza, a megszüntetést nem, amelyet ez a törvény pótolna.
A kormánypárti képviselők a szabályozást szükségesnek, fontosnak tartották, hiszen a törvény jogszabályi hiányt pótol. Az ellenzéki vélemények ettől és egymástól is eltérőek voltak. Balsai képviselőtársam az MDF álláspontját képviselte: elégtelennek tartotta a szabályozást. Elismerte ugyan a jogszabályi igényt, de a törvénytervezetet a jelenlegi alkotmányos állapotokat konzerváló és továbbíró szabályozásnak tartja. Nem tudja támogatni a törvényjavaslatot az MDF, és általános vitára sem tartja alkalmasnak. Azaz: a korábbi vezető kormánypárt fenntartja azt az álláspontját, hogy az ügyészség jelenlegi közjogi helyzetét meg kell változtatni és a kormány hatásköre alá kell helyezni. Az MDF tehát az egész ügyészséget egy törvényben kívánja szabályozni, és nem érzi fontosságát az önálló szabályozásnak.
A KDNP és a Független Kisgazdapárt képviselői a szabályozás vitatott és említett részét alkotmánysértőnek, alkotmányon túlterjeszkedőnek tartották.
A többség véleménye azt erősítette meg, hogy nem lehet szó alkotmánysértésről, és a törvény nem alkotmányozást leplez, azaz nem alkotmányozásnak felel meg. A többség véleménye megerősítette, hogy fontos a szolgálati jogviszony szabályozása, és külön e törvényben is szabályozni kell azt. A napi ügyészi élet jogszerű biztosításáról van tehát szó, és nem az ügyészség közjogi helyzetének megváltoztatásáról.
Az egyórás vita eredménye: 16 igen, 7 ellenében általános vitára bocsáthatónak tartotta bizottságunk az indítványt. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi