DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év szeptember 17-én - s gondolom képviselőtársaim is olvasták a Népszabadságban s a többi napilapban - a magyarlakta romániai Biharvajdán szüreti bál volt. A szomszédos román községből fiatalemberek érkeztek ütő- és szúrófegyverekkel felfegyverkezve, felszólították a zenekart, hogy egy általuk kedvelt nótát húzzon el, majd mikor erre nem voltak hajlandóak, nekiestek az ott lévő magyaroknak, lebozgorozták, gyalázták őket, és bár kérték a rendőrség segítségét, a milícia tétlenül szemlélte, hogy magyar honfitársainkat - hogy finoman fejezzem ki magam - súlyosan bántalmazták.
Első kérdésem az államtitkár úrhoz, hogy a biharvajdai esettel kapcsolatosan a Külügyminisztérium milyen lépést tett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a biharvajdai eset nem elszigetelt jelenség. Tegnap értesülhettünk arról, hogy kétszer akarták Sütő Andrást megmérgezni, Tőkés Lászlót naponta életveszélyesen megfenyegetik. Bizonyára tud a Ház arról is, hogy a székelyek búcsújáró helyén, Csíkszeredán a néhány ezer románnak görögkeleti katedrálist fognak építeni, illetve püspökség alakult.
Bizonyára arról is értesültek képviselőtársaim, hogy sehogy sem nyílik meg a Bolyai Egyetem Kolozsvárott, immár több évtizede, és szó sincs a magyar felsőoktatás megteremtéséről Romániában. Nincsenek kétnyelvű feliratok, s egyelőre nem is nagyon lesznek.
Bizonyára azt is hallották: Iliescu román elnök kijelentette, hogy az alapszerződésben legfeljebb általános európai, kisebbségi elveket kíván deklarálni, a többi kérdés belügy. Ezzel kapcsolatosan általánosságban eszembe jutott Illyés Gyula. Amikor ezt a régi terminus technicust felvetették, hogy belügy-e a kisebbségi jog, úgy emlékszem, Illyés azt mondta, hogy: "A hóhér szeretne egyedül maradni az áldozatával."
Tisztelt Ház! Hallottak, gondolom arról is, hogy mozgósítási terv készül az esetleges etnikai villongások megakadályozására Romániában. Megjelent a sajtóban, hogy a Székelyföldön kaszárnyákat létesített.
Summa summárum, nekem az a véleményem, amelyet Csoóri nem oly régen mondott, hogy a romániai magyarság most is létharcát vívja a megmaradásért. Vagy Sütő legutóbbi könyvére hadd utaljak: Heródes napjai - tisztelt Képviselőtársaim - tovább folytatódnak. S nem akarom részletezni, hogy a magyar múlt, temetőink felszámolása az Antonescu-féle marosvásárhelyi emlékmű sem arra utal, hogy itt bármilyen kisebbségi jogot szeretnének garantálni. (Az elnök poharának megkocogtatásával figyelmezteti a képviselőt az idő leteltére.)
Tekintettel arra, hogy az időm lejárt - elnök úr csöngetett -, a fentiek alapján az a következő kérdésem az államtitkár úrhoz, hogy az előzőek tükrében milyen garanciákat, konkrét lépéseket és gesztusokat lát román részről a kisebbségi jogok és az autonómia garantálására, illetve hol vannak a feltételei, államtitkár úr, annak az alapszerződésnek - melyről nekem is ugyanaz a véleményem, mint Mérainak -, hogy abszolút semmi értelme alapszerződéseket kötni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi