DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Engedjék meg nekem, hogy az önkormányzati törvényjavaslatnak én is egy szűk eleméről, a fővárosi részéről mondjak pár szót - talán már könnyű helyzetben, hiszen egy-egy kérdést részletesebben kifejtettek előttem.
Meg kell hogy mondjam, alapvetően egyetértek azokkal a szándékokkal, hogy Budapest egy egységes város legyen, azonban meglátásom szerint az előttünk levő törvényjavaslat, illetve ennek a fővárosi fejezete nem a kerület és a főváros között kialakult ellentétek megoldását, hanem további kiélezését szolgálja.
Megítélésem szerint már az a választási mód sem helyes, amit a jelenlegi törvényjavaslat elénk tár. Budapest főváros önkormányzatának képviselő-testülete - 88 képviselő - a jelenlegi rendszerben úgy alakul ki, hogy 66 főt területi listán, 22 főt pedig közvetett úton, de a területi elv alapján választanak a választópolgárok. Az előttünk levő törvényjavaslat az új fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörét rendkívüli módon kiszélesíti, és nagyon sok jogosítványt a kerületektől a fővárosi önkormányzathoz helyez. Jogosan gondolná az ember, hogy ilyenkor, ha a döntések ott születnek, akkor ehhez a területi elv alapján képviselőket is delegál.
(18.20)
Sajnos ezzel pontosan fordított tendencia születik, mert az előttünk levő javaslat azt célozza, hogy kiszoruljanak a területi elv alapján választott képviselők az önkormányzati testületből.
Megoldási javaslatunk erre a helyzetre, hogy ne csapjuk be a választópolgárokat. Amikor önkormányzati képviselőket fognak választani valamikor a polárok, jogosan azt gondolhatják, hogy az előttük levő szavazócédulán X. Y. kerületi képviselő az ő önkormányzati képviselőjük lesz, és rá kell szavazzanak, hogy a problémáikat megoldja. Úgy gondolom, jelentősen téved, hisz nem ő fogja megoldani az önkormányzati problémákat, hanem azok a képviselők, akik a jelenlegi javaslat szerint pártlistán jutnak a kerületi testületekbe.
Úgy gondolom, hogy ha a kerületektől elvettük a hatáskört, olyan formában kell megtalálnunk a módot arra, hogy a kerületi érdekek megjelenjenek, hogy a 22, illetve a választást követően 23 kerületi polgármester tagja lehessen ennek a fővárosi önkormányzati testületnek. Így lehetőség nyílik arra, hogy nem megszűnik a területi elv a fővárosi önkormányzat testületében, hanem megerősödik annak révén, hogy a felelős és egyénileg választott polgármesterek lesznek tagjai a testületnek.
Jogosan vetődik fel az az érv, látszólag ellenérv, hogy micsoda megtakarítást szolgál, ha a képviselő-testület létszámát 88-ról 66 főre csökkentjük. Ez így valóban igaz is lehetne, de a mi javaslatunk szerint ezek a polgármesterek ezért külön tiszteletdíjban nem részesülnének, és az önkormányzati törvény rendelkezéséből adódóan bizottsági munkában nem vehetnek részt. Tehát a megtakarítási szándékok mindenképpen érvényesülni tudnak, ezért plusz jövedelmet nem kapnak.
Azt tapasztaltuk az elmúlt négy évben, hogy a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzat között az érdekegyeztetés, hogy úgy mondjam, csődöt mondott. Sokan, és így a főpolgármester úr is, természetesen a törvényben látja ennek az okát, ami nem biztos, hogy igaz. Engedjék meg nekem, hogy egy kerületi polgármester - aki nem MDF-es - véleményét osszam meg önökkel, hogy ő hogy látta ezt a kérdést.
Idézet a Fővárosi Közgyűlésen elhangzottakból: "A főpolgármester úr azt állítja, hogy a szennyvíztisztító elhelyezését, az M0-ás nyomvonala és a szemétlerakók kijelölését azért nem lehetett megcsinálni, mert az eddigi önkormányzati törvény erre alkalmatlan volt. Kérem, ez nem így van. Nem a törvény volt alkalmatlan. Azok a politikusok voltak alkalmatlanok, akik képtelenek voltak az általuk képviseltek érdekeit kölcsönösen figyelembe véve kompromisszumra jutni."
Magam is úgy gondolom, hogy ha a főpolgármester úr egyeztetési rendszere az elmúlt években csődöt mondott, nem magát az egyeztetési rendszert kell megszüntetni, hanem annak a formáin kell változtatni.
A következő kardinális kérdés a forrásmegosztás, hisz abban a sajátos helyzetben van a fővárosi önkormányzat, hogy a központi pénzek egy újraelosztási mechanizmussal kerülnek megosztásra a kerület és a főváros között. A jelenlegi rendszerben ezt csak a kerületek többségének egyetértésével lehet megoldani. Ez az a komoly eszköz a kerületek kezében, amivel egyeztető helyzetben vannak a fővárosi önkormányzattal szemben. Ez a javaslat ettől a jogosítványuktól meg kívánja őket fosztani, megítélésem szerint helytelenül.
Mit javaslunk mi ezzel szemben? Több verziót is el tudunk képzelni. Azt nem, hogy ezt elvesszük a kerületektől. Egyes verzió: maradjon meg jelenleg a...
Kérném, hogy kérje meg a mellettem levőket, hogy egy kicsit halkabban, mert zavar. Jó? Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi