DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm. Milyen megoldást javaslunk a forrásmegosztásra? Több verziót el tudunk képzelni.
a) Maradjon meg az eredeti.
b) Biztosítsunk vétójogot akár a kerületek felének vagy kétharmad részének. Tehát készítse el a fővárosi önkormányzat, és ha mondjuk a kerületek kétharmad része elfogadhatatlannak tartja, akkor legyen joga ezt opponálni. Vagy pedig törvényileg szabályozzuk a forrás megosztását. Ne a két önkormányzat egymás között, hanem előre meghatározott módon törvényileg szabályozzuk.
Nem tartalmaz megoldást a jelenlegi törvényjavaslat a főváros és a kormányzat kapcsolatára, azokra a feladatokra, amelyek a város területén vannak, de túlmutatnak ezeken az érdekeken. A '93. évi novemberi Közigazgatásban lehetett olvasni az akkor még Boross Péter által vezetett Belügyminisztérium törvényjavaslatát, amely a fővárosban egy Fővárosi Fejlesztési Bizottság létrehozását javasolta a világörökség részét képező műemlékek fenntartására, védelmére, a hidak építésére, fenntartására és esetleg külön törvényben meghatározott olyan, egyes kiemelt feladatokra, amelyek túlmutatnak a város érdekein. Megfontolásra ajánlom ezt az intézményrendszert. Mint képviselő, ezzel azonosulva a vitát követően önálló javaslatként be is fogom terjeszteni.
El kell hogy mondjam önöknek: több súlyos ellentmondást érzek a fővárosi betétben. Egy kicsit idegen fejezetnek érzem az önkormányzati törvényben. Mintha más kéz tette volna bele, szétnyílik a rés, és más kéz teszi bele, mert nagyon jelentős jogi problémákat nem old meg. Amikor nagyon sok feladatot és hatáskört telepít a fővárosi önkormányzathoz, megfeledkezik arról, hogy ezen vagyontárgyak tulajdonjoga a kerületi önkormányzatoknál van. Tehát el fog válni egymástól a szabályozás és a rendelkezés joga a tulajdonviszonyoktól. Ilyen például a lakásgazdálkodás területe, amely talán még alkotmányossági problémákat is felvet.
Úgy tapasztalom azonban, hogy a fővárosi betét olyan kiváltságokat tartalmaz, amelyek az önkormányzati törvény többi részében nem tapasztalhatók. Ilyen a polgármester helyetteseinek a választása. Az önkormányzati törvény alapján polgármesterek helyettesítésére a testület tagjaiból lehet választani egyént. A főváros esetében előttem ismeretlen okok miatt - és az indoklás nem is tartalmazza - kivételt tesz, és a testületen kívülről is lehet választani. El tudom fogadni ezt a technikát, csak nem értem, hogy akkor a többi településen miért nem lehet, és Budapesten miért lehet. Az egységességet hiányolom.
Nem tartom célszerűnek és nem tudom elfogadni azt a szintén kiváltságként jelentkező momentumot, hogy az önkormányzati törvény tartalmaz át nem ruházható önkormányzati feladatokat, amelyeket a testületnél kell tartani, ugyanakkor a fővárosi fejezetben létezik egy olyan rész, amely át nem ruházható feladatokat a főváros esetében átruházni javasol. Nem értem ennek az okát, nem találtam az indoklásban.
Összességében úgy ítélem meg, hogy az előttünk álló törvényjavaslat átgo ndolatlan, nem vette azt a fáradságot, hogy minden érdekelttel, így különösen a kerületi polgármesterekkel egyeztessen. Ezért azoknak a javaslatait részben felvállalva, egy módosító csomag formájában próbálok a fent vázolt problémákra megoldást találni, és ennek megfelelően fogom benyújtani módosító javaslataimat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi