DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 1875-ben gróf Apponyi Albert a szűzbeszédével kapcsolatosan azt mondta, hogy annak nagy politikai szenvedélyektől mentesnek és rövidnek kell lennie. Tekintettel arra, hogy ilyen óriási az érdeklődés itt, a tisztelt Házban - hisz' egy erőltetett törvényalkotás folyik -, megígérem a baloldali blokk igen tisztelt képviselőinek, hogy valóban szenvedélytől mentes leszek, s epigrammaszerű tömörséggel fogom elmondani felszólalásomat.
Az önkormányzati törvényjavaslat egészének átgondolatlanságát és koncepciótlanságát jól példázza a polgármester és a jegyző státuszának, egymás közötti viszonyának, az önkormányzati köztisztviselők munkajogi-, munkáltatói viszonyának szabályozása is.
Az mindenképpen helyeselhető, hogy a javaslat változtatni kíván a jelenlegi állapoton, amely - mint jól emlékszünk - az 1990-es törvény alkotásakor az akkori ellenzék, elsősorban a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója obstrukciós eszközökkel nyomatékosított kívánságának megfelelően alakult ki úgy, ahogy kialakult. Ha 1990-ben a rendszerváltozáshoz kapcsolódóan még indokolható is volt a vb-titkárok és más tanácsi tisztségviselők megméretése, az eltelt négyéves áldozatos és szakszerű munkájuk bizonyítja, hogy jelenleg az önkormányzati tisztviselői kar stabilitásának és biztonságérzetének megerősítése olyan államérdek - mondhatni nemzeti érdek -, amely meg kell hogy előzzön minden közvetlen hatalmi pártérdeket.
Jól látjuk, hogy a központi kormányzati igazgatásban végrehajtott politikai tisztogatások milyen káros hatással vannak a munka színvonalára. Nagyon kérjük a baloldali blokk igen tisztelt képviselőit, hogy bosszúvágyukat, pártpolitikai, hatalmi ambícióikat a helyi közigazgatásra ne terjesszék ki, és ne verjék szét azt a helyi önkormányzati közigazgatást, amely a törvények szakszerű, pártsemleges végrehajtásával biztosította Magyarországon a jogállamiság helyi feltételeit. Nem alap nélkül mondom ezt, hiszen riasztó hírek érkeznek, különösen a kisebb településekről a volt pártállami nómenklatúra revanstörekvéseiről.
Addig, amíg nem ismerjük a kormány átfogó koncepcióját - ha egyáltalán van ilyen -, a közigazgatási törvény alapvető rendelkezéseit, különösen veszélyes tovább rombolni az önkormányzati tisztviselői kar biztonságérzetét, stabilitását. Az önkormányzatok jegyzőinek és tisztségviselőinek egzisztenciális biztonságát a kormány azon kinyilvánított szándéka, hogy nem kívánja végrehajtani a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 1995. január 1-jétől hatályba lépő bértarifáit, már eddig is érzékenyen érintette. Ha e mellé egy átgondolatlan, pártpolitikai érdekeket szolgáló státuszt érintő változás is párosul, számolhatunk a pálya tömeges elhagyásával.
Ilyen összefüggésben riasztó a törvényjavaslat 22-23. §-aiban foglalt hatásköri szabályok ellentmondásossága, amellyel kapcsolatosan az előbb képviselőnő már nyilatkozott.
A javaslat - egyébként helyesen - a munkáltatói jogosítványokat a köztisztviselők tekintetében az eddigi polgármesteri hatáskörből a jegyzőhöz telepíti, ugyanakkor az érdemi munkáltatói jogkörök vonatkozásában lehetővé teszi, hogy a polgármester egyetértési jogkört kössön ki magának. E lehetőség kiaknázása, s mindennek mértéke azonban - a javaslat szövegéből kitűnően - egyes-egyedül a polgármester szándékától és akaratától függene. A javaslat azzal a következménnyel jár, hogy a polgármester hatalmi ambícióinak függvényében akár a jegyzői munkáltatói jogosítványok úgyszólván teljes lecsupaszítása is bekövetkezhet.
Ha az effajta polgármesteri teljhatalom biztosítása áll a törvényjavaslat alkotóinak szándékában, felesleges a jegyzőket a munkáltatói jogosítványok kiterjesztésével irritálni.
Tiszta megoldás és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel összhangban álló szabályozás az lenne, hogy a jegyző megkapja a munkáltatói jogosítványokat. Ha ezt a törvényalkotó többség nem tudja elfogadni, a polgármester szóban forgó egyetértési jogkörének meghatározását, gyakorlásának módját a képviselő-testületnek kellene megállapítani, nem pedig a polgármesternek saját magának. A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának keretében szabályozhatná a jogkört. De a legtisztább megoldás az lenne, hogy a törvény szabályozza ezt a kérdést, valamennyi önkormányzatra egységesen.
Jól mutatja a javaslat átgondolatlanságát az is, hogy mely munkáltatói jogok kerülnek a polgármester egyetértési szabályozási körébe: a kinevezés, a felmentés igen, a jutalmazás igen, a vezetői megbízás, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása nem. Ha a jegyző alkalmasnak találtatik arra, hogy vezetői megbízást adjon az önkormányzati hivatal apparátusába tartozó köztisztviselőknek mindenféle egyetértés nélkül, miért nem alkalmas arra, hogy ennél sokkal kisebb jelentőségű ügyben - mint a jutalmazás -, önállóan döntsön.
Ha az a javaslat kidolgozóinak szándéka, hogy a polgármester és a jegyző viszonyába további zavaró és feszültséggerjesztő elemeket építsenek be, akkor ez nagyon jól sikerült.
(18.40)
A körjegyzőségeken dolgozó köztisztviselők feletti munkáltatói jogok gyakorlásának szabályai ugyanilyen színvonalon oldják meg az előzőekben vázolt problémát. Az ott leírt polgármesteri egyetértési processzus - bár megfogalmazóját nyilvánvalóan az eddigi gyakorlati anomáliák kiküszöbölésére irányuló jószándék vezette - tovább rontja a helyzetet.
A leírt eljárás egyrészt teljesen szükségtelenül túlbonyolított, másrészt a konkrét gyakorlatra kivetítve, kétséget kizáróan rendkívül hosszadalmas eljáráshoz vezet, ez adott esetben a körjegyzőségi hivatal munkájának megbénulását is eredményezheti.
A probléma nyilvánvalóan a processzus egyszerűsítésében, lerövidítésében és a pragmatikus megközelítés alkalmazásában keresendő. Ezt a célt az szolgálná, ha maga az önkormányzati törvény jelölné ki az egyeztetési jogkört gyakorló polgármestert; értelemszerűen a körjegyzőségi székhely önkormányzatának polgármesterét, továbbá előzetes véleményezési jogkört biztosítana a többi érintett polgármester részére is.
Tisztelt Ház! A középkelet-európai térségben, különösen Magyarországon a jól működő és hatékony helyi közigazgatás mindig civilizációs tényező volt, a XX. század végén modernizációs tényezővé vált. Az 1945 után szétesett, az '50-es évek elején sztalinizált közigazgatás korszerű és nemzeti hagyományainknak megfelelő felélesztése megkezdődött. Az önkormányzatok jegyzői és köztisztviselői nem azt várják a parlamenttől, hogy ez a folyamat visszaforduljon, hanem helyzetük további stabilizálását, nélkülözhetetlen munkájuk elismerését és megerősítését. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi