DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Bizonyára nem kerülte el a miniszter úr figyelmét Konrád György 1994. augusztus 1-jén a Népszabadságban megjelentetett írása, amelyben javasolja a parlamentnek a marihuána szabad termelésének, kereskedelmének és élvezésének a büntetőjogi szankcionálás alóli mentesítését. Nem tudom megítélni, hogy Konrád György mennyiben gondolta komolyan mindezt, mert egyfelől az írása által kiváltott reagálásokra való több mint egyhónapos hallgatását követő, szeptember 3-ai újabb cikke ezt látszik megerősíteni; másfelől viszont, amennyiben valóban komolyan gondolta, kormányzati pozícióban lévő pártján - az SZDSZ-en - keresztül már megkísérelhette volna benyújtatni a javaslatot a parlamenthez.
Nem tartom szükségesnek részletekbe menően kifejteni az e javaslattal szembeni érveket, hiszen ezt hasonlóképpen neves személyiségek már megtették bölcseleti, erkölcsi és tudományos szempontból egyaránt. Ezért mindössze két szempontra kívánok rámutatni:
Meggyőződésem szerint felelőtlenség azt hirdetni, hogy az enyhébb kábítószer nem út a kemény droghoz. A marihuána huzamosabb fogyasztása függőséget eredményez, start-drog, ami után egyre erősebb és pusztítóbb mérgek következhetnek.
A büntetőjogi szankciók nemcsak visszatartó erőt jelentenek, hanem azt a természetes erkölcsi igényt juttatják kifejezésre, hogy az igazságszolgáltatásban is nyilvánvaló legyen, mi a jó és mi a rossz.
Miután a marihuánával kapcsolatos szélsőséges álláspont nyilvánvalóan nem szolgálja a polgárok, és így a nemzet egészséges jövőjét, megkérdezem a miniszter urat:
Szükségesnek látja-e a hatályos büntetőjogi szankciók módosítását?
Fel kíván-e lépni a kábítószer-propagandával szemben?
Milyen intézkedéseket tett és miket szándékozik tenni elsősorban a legveszélyeztetettebbek - a gyermek- és ifjúságvédelem - tekintetében?
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi