KERTÉSZ ISTVÁN

Full text search

KERTÉSZ ISTVÁN
KERTÉSZ ISTVÁN, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A számvevőszéki bizottság folyó hó 19-én tartott ülésén, vita után, a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetéséről készített törvényjavaslatot 7 igen és 3 nem szavazattal, 70 százalékos arányban általános vitára alkalmasnak minősítette.
Az ülésen megtárgyaltuk a B/62. számon beterjesztett állami számvevőszéki véleményt is. A vita a következő témák köré csoportosult:
1. Szükség van-e a pótköltségvetés benyújtására?
2. Ilyen tartalmú pótköltségvetésre van-e szükség, illetve milyen hatások várhatók el tőle?
Az 1. ponttal kapcsolatban: az államháztartásról szóló törvény 41. § (1) és (2) bekezdése szerint pótköltségvetés benyújtása kötelező - hangsúlyoznám, hogy kötelező -, ha a körülmények változása a költségvetés teljesítését veszélyezteti, és ha a költségvetésben szereplő általános tartalékot felhasználták, és a rendelkezésre álló források nem elégségesek a kiadási előirányzatok fedezésére.
Az Állami Számvevőszék véleménye részletes adatokkal alátámasztva tartalmazza - idéznék belőle -: "Megállapítható, hogy az 1994. évi adatok alapján a pótköltségvetés-készítési kötelezettség mindkét feltétele teljesült."
Milyen tartalmú pótköltségvetésre van szükség, illetve milyen hatások várhatók el tőle? Nyilvánvaló, hogy egyetlen negyedévnyi kihatású pótköltségvetéstől a kormányváltozás gazdaságpolitikára vonatkozó változásainak érvényesítése nem várható el. Az előterjesztés ennek ellenére több ponton tükrözi a kormányzat elődjétől eltérő gondolkodását. A szükséges mértékű megtakarítások túlnyomó többségében a tárcák költségvetését kurtították meg, ideértve a tárcákhoz rendelt elkülönített alapok támogatását, befizetési kötelezettség előírását és a kormányzati beruházásokat.
Másrészt a pótköltségvetés nemcsak megszorító intézkedéseket tartalmaz. A kamatadó eltörlése, a megtakarítási hajlam növelése érdekében, a kamatszint csökkentése céljából hosszú távon is előremutató döntés, nem mellékes hatással a költségvetés saját kamatkiadásaira is. A szociális problémák kezelésére, a várható energiaár-emelés részbeni kompenzálására másfélmilliárd forintot különített el. A mezőgazdaság összesített támogatottsága az eredeti előirányzathoz képest 13,6 milliárd forinttal nő. Döntés van a nyugdíjak 8 százalékos emelése visszamenőleges része fedezésére is.
Ami a hatásokat illeti, a pótköltségvetést nem támogató ellenzéki képviselők részéről felvetésre került, hogy az intézkedések egyrészt inflációnövelő hatásúak lennének, másrészt a költségvetési hiányt nem eléggé csökkentik, s ezzel némileg ellentétesen harmadrészt: a hiány csökkentése a beindult növekedést mérsékli.
A többség véleményét mondom: önmagában a pótköltségvetés inflációs hatása minimális. Az infláció tervezetthez képest mintegy 1 százalékos növekedését sokkal inkább az okozza, hogy az elmúlt másfél év alatt megérlelődött, de végre nem hajtott árfolyam-korrekciót és a refinanszírozási kamatláb folyamatos karbantartását az éppen hogy egyhónapos új kormány volt kénytelen végrehajtani, hogy az egyensúlyok végletes megromlása elkerülhető legyen.
A költségvetési hiány csökkentése az államháztartás pénzigénye mérséklésén keresztül a gazdaság finanszírozása szempontjából is fontos. A hiány mérséklésének racionális és elviselhetőségi korlátai is vannak. Ezeket véleményünk szerint kellő arányban ötvözi a javaslat, és a tételek az érdekegyeztetés során alakultak, több módosítás átvezetésével, a beterjesztés szerint.
Milyen hatású a pótköltségvetés? A teljesség igénye nélkül, csak felsorolás jelleggel. A szükséges kötelező lépéseket teszi meg, biztosítja a kormány minimális mozgásterét, jelzésértékű lépés a megtakarítások ösztönzésére, a mezőgazdasági problémák kezelésére, a szociális válságkezelés garantálására és nem utolsósorban a kormányzat önmegtartóztatására. Kétségtelen, hogy a pótköltségvetés az 1995. évi költségvetéshez biztosítja a jelenlegi folyamatok automatikus érvényesüléséhez a jobb kiindulási feltételeket.
A pótköltségvetés - módosításokkal - a folyamatok helyes kezelésére alkalmas, így a bizottság túlnyomó többsége tárgyalásra alkalmasnak minősítette és elfogadásra ajánlja. Csépe képviselő úr a bizottság kisebbségi véleményét már elmondta. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi