DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm, hogy a képviselő úr az egészségügy égető problémáit a Ház és a nyilvánosság elé tárja. Külön köszönöm, hogy a Szent László Kórházban légzési elégtelenségben szenvedő gyerekek ellátásával kapcsolatban mondhatok el információkat, hiszen erre a múlt heti televízióműsorban korlátozottak voltak a lehetőségeim. Az természetesen lehet, hogy a Magyar Hírlap ismét megvádol a kormányzati mundér becsületének a védelmével, de úgy gondolom, tisztelt Országgyűlés, hogy képviselőtársainknak jogukban áll néhány tényt ezzel kapcsolatban ismerniük.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat 1992-ben a László Kórház gyermek intenzív osztálya részére 17 millió forintot biztosított saját hatáskörben történő műszerbeszerzésre. Ebből az összegből a kórház egy lélegeztetőgépet vásárolt, '93-ban két lélegeztetőgép beszerzésére volt lehetőség, '94-ben pedig négy ilyen berendezés beszerzését biztosították a kórház számára. Ezek telepítése most van folyamatban. Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat négy év alatt közel 200 millió forint értékű műszert vásárolt csak a László Kórház részére, és ebből az összegből összesen 11 lélegeztetőgép beszerzésére került sor.
Szeretném ismét elmondani azt - csak azért, nehogy valami félreértés legyen -, hogy nyolcvan gyermek öt év alatt halt meg légzési elégtelenségben azon az osztályon, amely az egész ország területéről veszi fel a legsúlyosabb légzési elégtelenségben szenvedő kis pacienseket. Ez természetesen nagyon súlyos és drámai helyzet, és ha gyermekek halnak meg készülékhiány miatt, akkor gondolom, mindenkinek jogos az aggodalma. De itt nem egészen erről, illetve nem alapvetően erről van szó. A főorvos is cáfolta azóta azt, hogy itt a készülékhiány lenne az alapvető probléma. Ha mégis ilyen gondok vannak, az elmondott adatok tükrében szervezési hiányosságok merülnek fel, és felmerül az egész kórház menedzsmentjének a felelőssége is.
Ezzel együtt természetesen nagyon fontos az, hogy alapítványi és társadalmi forrásokból is árad a segítség, hiszen a központi és az önkormányzati költségvetés lehetőségei korlátozottak. Az általános helyzet ismeretében a minisztérium idén is és jövőre is kiemelten támogatja az ország egész területén altató- és lélegeztetőgépek beszerzését.
Arra azonban végül szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy azért a katasztrofális állapotú úthálózat, a nitrátos víz vagy a szennyezett levegő következtében is romlik a lakosság egészségi állapota. Itt tehát nem csupán arról van szó, hogy az ellátásnak vannak egyenlőtlenségei, a műszerezettségnek hiányosságai. Azt gondolom, hogy javulást és valódi fordulatot csak a gazdaság helyzetének a változásától lehet összességében remélni.
Egy héttel ezelőtt Kis Gyula képviselő úr a kábítószerjárványra hívta fel a figyelmet. Hadd fejezzem be azzal, amit akkor is elmondtam: ezért - és a mai hozzászólás tükrében, gondolom, ezt megerősíthetem - javasolja azt a kormány, hogy a parlament rövid időn belül foglalkozzon a lakosság egészségi állapotával, vitassa meg, hogy ebből a helyzetből milyen kitörési pontok és kitörési irányok lehetségesek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi