TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház!
Az emberi jogi bizottság több, egymást követő ülésen foglalkozott a beérkezett módosító indítványokkal, így - elég szokatlan módon - egy kívülről kapott javaslatcsomaggal, amelyet a kisebbségi kerekasztal juttatott el a bizottsághoz azzal, hogy ha és amennyiben ezek közül a javaslatok közül - amelyek kizárólag az Övjt.-nek és az Öt.-nek a kisebbségi önkormányzatokat érintő dolgaival foglalkoztak - valamelyikkel egyetért, akkor az bizottsági módosító indítvány formájában kerüljön ide, a Ház elé. Tehát az idő nagy részét - és a bizottsági vita hevét - tulajdonképpen ez a javaslatcsomag kötötte le.
Ami a bizottság elé került módosító indítványok számát illeti, ezek nem voltak túl terjedelmesek. A bizottság csak azokkal a módosító indítványokkal foglalkozott, amelyek bizonyos értelemben a kompetenciájába tartozóak.
Néhány szót az el nem fogadott módosító indítványokról, illetve azokról, amelyeket a bizottság nem támogatott. Összesen tíz ilyenről tudunk. Ezek közül a bizottság nagy többséggel - tehát egyharmadot sem elért igenlő szavazattal - utasított el hetet, egyet oly módon, hogy ezt a módosító indítványt később a bizottság csatlakozó módosító indítvánnyal fogja kiegészíteni.
Ami a bizottság által elfogadott, illetve bizottsági módosító indítványként benyújtott javaslatok számát illeti, ez sem túlságosan jelentős.
Három ilyen van, az első a T/45/4272. számon fut: az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 45. §-ában az Övjt. 57 § f) pontjának az elhagyását javasolja. A dolog restanciában van, nem tudjuk, mi lesz a sorsa. A második a T/45/4276. számon fut: az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 1/A melléklete zárójeles magyarázó szövegének a módosítását javasolja.
Közben, amikor ide jöttem, kaptam kézhez egy szövegmódosító vagy szövegpontosító javaslatot, de nem tudok vele mit kezdeni. Valószínűleg később úgyis megtárgyalásra kerül még.
Végül ugyancsak számozás alatt van - ha jól tudom - a bizottságnak egy további módosító javaslata, amely szerint a törvényjavaslat 10. §-a - amely az Övjt. 15. §-át szabályozza - új (2) bekezdéssel egészüljön ki.
Körülbelül ezek azok a módosító javaslatok, amelyekkel a mi bizottságunk élni kíván.
Szeretnék még néhány szó erejéig visszatérni a vitára és mindenekelőtt a kisebbségi kerekasztal által benyújtott javaslatcsomagra. A bizottság nem szűkkeblűségből és nemcsak azért, mert az előterjesztő képviselői nem értettek egyet ezen - egyébként igen nagyszámú - javaslatokkal, nem emelte be a Ház elé bizottsági módosító indítványok formájában, hanem azért, mert ezeknek a - kisebbségi kerekasztal által elénk tárt - javaslatoknak egy része generálisan akart egy egészen más törvényt módosítani módosító javaslat formájában, e törvénymódosító javaslathoz kapcsolódóan.
(17.40)
Úgy gondoltuk, nem helyes, hogyha ez a dolog ilyen formában történik, tehát például a kisebbségi törvény módosításánál olyan konceptuális elemeket kíván beemelni ebbe a törvényjavaslatba, amelyről szó van, amelyek az egésznek a sarkköveit kezdik ki, és ugyancsak egy korábbi, egy másik törvényjavaslat alapos átdolgozását, módosítását igényelnék.
Befejezésképpen a magam részéről az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előbb felsorolt szerény módosító indítványait - melyeknek a hasznosságáról meg vagyok győződve -, ajánlom az igen tisztelt Ház és képviselőtársaim figyelmébe, elfogadás végett. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi