ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Mai ülésünk tárgysorozatának elfogadása a szokásostól eltérően történik. Először az ülés tárgysorozatáról határoz az Országgyűlés. Ezt követően, ha az Országgyűlés elfogadott tárgysorozattal rendelkezik, négy időrendi, tárgyalástechnikai kérdésben kell döntenünk, mivel ezekben nem alakult ki egyetértés a házbizottság ülésén. Mindezt az írásban kiküldött napirendi javaslat 2. oldala tartalmazza.
Tisztelt Országgyűlés! Most javaslatot teszek a ma kezdődő ülésünk tárgysorozatára.
1. A Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetéséről szóló törvényjavaslat T/60. számon;
2/a. a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról rendelkező törvényjavaslat T/45. számon;
2/b. a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslat T/31. számon;
3. a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat T/32. számon;
4. a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényjavaslat T/33. számon;
5. a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselői választások 1994. évi lebonyolításának költségeiről szóló országgyűlési határozati javaslat H/38. számon;
6. mentelmi ügy N/94. számon;
7. interpellációk;
8. kérdések.
Kérdezem ezek után a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e az ülés tárgysorozatára tett javaslatomat.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 271 igen, 25 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett az ülés tárgysorozatát elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most a napirendi javaslat 2. oldalán lévő időrendi, tárgyalástechnikai kérdésekről határoz az Országgyűlés. A kérdéseket logikai összefüggésekre figyelemmel, más sorrendben teszem fel szavazásra, mint azt a kiküldött anyag tartalmazza.
Először arról határoz az Országgyűlés, hogy lezárható-e az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvényjavaslat részletes vitája az alkotmány-módosítást kezdeményező törvényjavaslat részletes vitájának lezárása előtt. A további kérdésekről a napirendi javaslatban lévő sorrendnek megfelelően határoz az Országgyűlés.
Most tehát a (3) bekezdésben megjelölt kérdésről határozunk, amely a kiküldött napirendi javaslat 2. oldalán található. Kérem a tisztelt Országgyűlést, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy lezárható-e az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvényjavaslat részletes vitája az alkotmányról szóló törvényjavaslat részletes vitájának lezárása előtt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 79 ellenszavazattal és 3 tartózkodással úgy döntött, hogy az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvény részletes vitája az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslat részletes vitájának befejezése előtt is lezárható.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat részletes vitája a mai napon lezáruljon. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 225 igen szavazattal, 79 ellenszavazattal és 1 tartózkodással úgy határozott, hogy a vita mai lezárásával egyetért.
Tisztelt Országgyűlés! Itt hívom fel képviselőtársaim figyelmét, hogy a házbizottságon megállapodás született arról, hogy a kapcsolódó módosító javaslatokat ehhez az előterjesztéshez holnap 14 óráig lehet benyújtani. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy szerdán sor kerülhessen az önkormányzati törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslat részletes vitájának lezárására. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 224 igen szavazattal, 77 ellenszavazattal, 2 tartózkodással a törvényjavaslat részletes vitájának szerdai lezárását támogatja.
(15.30)
A házbizottság ülésén nem alakult ki egyetértés abban sem, hogy a pénteki ülésnapon sor kerülhet-e a határozathozatalokra.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy a határozathozatalokra pénteken kerüljön sor. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 220 igen szavazattal, 81 ellenszavazattal és 4 tartózkodással elfogadja, hogy a határozathozatalokra pénteken kerüljön sor.
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés döntése után felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy az alkotmány módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának, azaz 258 képviselőnek "igen" szavazata szükséges.
Tisztelt Országgyűlés! A napirendi javaslathoz kapcsolódóan még egy tárgyalástechnikai jellegű kérdésben kérem az Országgyűlés állásfoglalását. Javasolom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az önkormányzati választójogi törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás részletes vitája - az általános vitához hasonlóan - együttesen történjék.
Ugyancsak indítványozom azt is, hogy az önkormányzati törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás részletes vitája - az általános vitához hasonlóan - szintén együttesen történjék.
E két összefüggő tárgyalástechnikai javaslatot együttesen teszem fel szavazásra. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 230 igen szavazattal, 6 (sic!) ellenszavazattal és 13 tartózkodással a két-két előterjesztést együttes részletes vitában kívánja tárgyalni. (Közbeszólások: 62 "nem" szavazat volt!) Elnézést, 62 "nem" szavazat volt.
Tisztelt Országgyűlés! Ezek után megkezdjük tárgyalásunkat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi