DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szekeres Imre frakcióvezető úr óvott a múlton való merengéstől. Miniszterelnök úr beszédében 35 perc foglalkozott a múlttal. Én arról szeretnék pár szót szólni, hogy sok mindenről kellett volna még szólni, ami nem fért bele ebbe az időkeretbe.
Elmaradt a nemzetközi összehasonlítás. Itt kínlódunk egy nagy deficittel, egy nagy államadóssággal, de észre kellene venni azt, hogy Svédországban a nemzeti össztermék 14 százalékát teszi ki a deficit, Finnországban 10 százalékot, Görögországban 10.4 százalékot és folytathatnám tovább. Nem állunk egyedül a bajainkkal. Ezt azért tartom szükségesnek mondani, mert egyrészt nem biztos, hogy a ciklikusan változó kormányoknak folyton egymásban kell keresniük a hibát akkor, amikor van egy sokkal szélesebb medrű probléma, az a probléma, hogy a jóléti államok szerte a világon finanszírozhatatlansági problémákkal küszködnek. Ezt mint alaptételt kellene megfigyelnünk és keresnünk a megoldást. Számos receptet ajánlottak a világban erre, megoldást azonban tulajdonképpen még sehol nem.
Egy receptet hadd mondjak el: megjelenik a nagyobb igény a bérekre, megjelenik a nagyobb igény a szociális támogatásokra: Mire a kormányok mit csinálnak? Restriktív pénzpolitikához nyúlnak, ezáltal megpróbálják csökkenteni az inflációt, visszafogják az állami kiadásokat, majd bérstopról kezdenek el beszélni, és ha ez sem elég, akkor hozzálátnak a szervezett munkásság jogainak korlátozásához, hogy a társadalmi békét megtartsák. Mintha ismerősek lennének ezek a megoldási modellek, mintha számos elemét a jelenlegi kormányprogramban is észrevehetnénk. Ma délelőtt is elhangzott. De uraim, ezek konzervatív programok! Ezeket liberális irányban elhajló, illetve klasszikusan konzervatív pártok állítják. Baloldalról egészen másképp megy a dolog. Azonban egyik ilyen megoldás sem sikerült.
(12.50)
Ezek folyamatosan felpuhulnak. Felpuhulnak, mert a lakosság nem tűri el a megszerzett jogainak a korlátozását. A felpuhulás azzal jár, hogy az állampolgári jogok helyett a rászorultsági jogokat kezdik hangoztatni, és ez sem megy, mert a rászorultsági elven adott szolgáltatások drágák.
Ezek az átfogó problémák maradtak ki a miniszterelnök úr beszédéből, és azt gondolom, hogy Magyarországon a legnagyobb gond, hogy ezekkel a nagy, átfogó problémákkal nem nézünk szembe, és nem keresünk egy olyan kiutat, amely túlmutat egy négyéves ciklus korlátain, de valóban fölemelkedésre készteti a nemzetet. A tapasztalat - megint nemzetközi téren - az, hogy toldozgatások-foldozgatások kezdődnek: itt egy kicsit adunk szociális engedményeket, ott egy kicsit elveszünk, itt egy kicsit visszafogjuk a kiadásokat, másutt a kényszer rávisz. Az intelligensebb megoldások - még mindig a toldozgatás keretein belül - az érdekegyeztetés felé terelik a kiútkeresést. Én a magam részéről mindig is örömmel fogadtam azt, hogy a kormányzat ebbe az irányba akar elmenni, de most aggállyal tölt el, hogy még most, ősszel legyen meg a megegyezés, aztán majd lesz '95-ben költségvetés, és aztán majd lesz hároméves terv. Hiszen erről szólt a történet: '95 tavaszán megismerhetjük az ország rendbetételére szolgáló új hároméves tervet - most nem akarok a múlton merengeni a hároméves tervvel kapcsolatban.
Úgy érzem viszont, hogy néhány ponton kimaradt a miniszterelnök beszédéből nem egy gondolat, hanem egy stílus. Elnézést kérek, kimaradt a szakszerűség. Mondok példákat. Miniszterelnök úr nehezményezőleg említette azt, hogy a családi pótlék mindössze egyharmadát fedezi a gyermekek ellátási költségeinek. Ez így igaz. Igaz, hogy 1991 táján valahol 40 százalék fölé ment. Ez kivételes helyzet volt. Évtizedeken keresztül egyharmadát fedezte a mindenkori családi pótlék, és ez európai szinten tulajdonképpen egy magas ellátás. Akkor örültem volna, hogyha ezt az egyharmadot a miniszterelnök úr kevesli, és ad valami konkrétumot, hogy ez a kormány mennyire akarja fölemelni ezt az ellátást. Talán a záróbeszéde erre alkalmat ad, de semmiképpen nem lehet az elmúlt négy év hibájának mondani azt, hogy egy évtizedes ellátást szinten tudott tartani olyan körülmények között, amikor a nemzeti termelés valóban 20 százalékkal csökkent.
Itt megint kimaradt egy lényeges elem: a '94-es pozíciók ismertetése. Márpedig a pénzügyminiszter úr jócskán szolgáltatott erre adatokat, mert '94-ben az első félévben 9 százalékos reálbér-növekedésről beszélt, amelyet a kormány áldozatos munkájával sikerül az év végére 5 százalékra ledolgozni - mert hogy túl magas. Eközben mi arról hallottunk most, hogy a nyugdíjak az inflációs szintet fogják tartani, miközben a fönnálló törvények arról szólnak, hogy a bérkiáramlással azonos nyugdíjkiáramlásra van szükség. Meg lehet változtatni ezeket a törvényeket, de amíg nincsenek megváltoztatva, addig illik megtartani őket, és nagy kérdés, hogy csökkenő inflációs időszakban tisztességes dolog-e az inflációhoz kötni az eddig bérekhez kötött ellátást. De ezt a vitát majd még le fogjuk folytatni máskor.
Hallottunk a munkanélküliség gondjaival kapcsolatban arról, hogy majd a struktúra-átalakulások miatt még növekedhet is ez a munkanélküliség, de az ellátások szigorítása legális állásokba kergeti be az embereket. Hol lesznek ezek a legális ellátások akkor, hogyha még növekedni fog az egyébként másfél éve csökkenő munkanélküliség? Hiányzik tehát a folyamatosságra való rámutatás, mert azt gondolom, hogy '94-ben számos olyan folyamat zajlott le, amelynek a megerősítése, fölnövelése, stabilizálása vinné előbbre az országot.
Ugyanakkor az egészségügyről elhangzott, hogy katasztrofális a lakosság állapota - megint úgy, mintha most lett volna azzá. A '80-as években lett azzá. Miniszterelnök úr, az öngyilkosságok száma 1988 óta csökken, a csecsemő-, gyermek-, koraszülött-halálozás csökken, tehát javul. Javulnak a baleseti statisztikák. Nem javulnak az életmóddal összefüggésben levő ellátások. Várjuk az ez irányú kormányprogramot.
De hadd mondjak még a hátralevő nagyon kevés időben valamit, amivel egyetértünk. Természetesen egyetértünk azzal, hogy az egyházi iskolák működhetnek. Egyetértünk azzal, hogy a vallás nem politikai cégér. Ez talán azt jelenti, hogy az MSZP hívő tagozata nem fog meghirdetni olyan üléseket - egyházi vezetők részvételével -, amelyekről az egyházi vezetők nem is tudnak, vagy kifejezetten tiltakoznak ellenük. Egyetértünk a privatizáció nyilvánosságával. Nagyon-nagyon egyetértünk azzal, hogy a munkavállalókat bevonják a privatizációs ügyekbe. De nem tudok egyetérteni azzal, hogy csak '90-ig nézzük vissza a dolgokat, és nem tudok egyetérteni azzal, hogy mi a csudának nézzük vissza, hogyha felelősségre-vonás nincs. Felfogásunk szerint ha egy privatizációs ügylet törvényellenesen jött létre, a fennálló szabályokkal ellentétben jött létre, akkor az semmisséggel megtámadható, és ha ez nyilvánosságra jutott, akkor ezt meg is kell támadni. Ez a jogbiztonság, uraim, nem pedig az, hogy a már megkötött üzletet vigyék. A törvényesség megtartása jelenti a kitörési pontot.
Ezek alapján egy kicsit úgy érzem: hallottuk, hogy szakszerű és szívós munkával alapozta meg az MSZP a jelenlegi pozícióját. Akkor könyörgöm, ne tessenek abbahagyni ezt a szakszerű munkát! Mert ez a beszéd bizonyos értelemben tartalmazott olyan elemet, mintha le akarna térni a kormányzat erről az útról!
Tisztelt Ház! Pető Ivánra reagálva én nem az elviselés türelmét szeretném a kormányzattól, hanem az odafigyelés készségét, az ellenzék nevében. Ez nem azonos. Mi válthatunk itt szóvirágokat, egymás fejéhez vághatjuk a mázsás köveket, de ha ez csak arra megy, hogy éppen az utolsó percben elugorjak, és nem nézem meg, hogy miről van szó, és nem próbáljuk azokat a nagyon lényeges gondokat együtt megoldani - lehet, valamit mi is hozzá tudunk tenni -, akkor azt hiszem, hogy csak saját sírját ássa a továbbiakban ez az ország.
Azt hallottuk, hogy mi számonkérjük a konszenzust, és erről szó sem volt?
Elhangzott a kormánypártok részéről számos alkalommal, hogy: egészen más viszonyt akarunk az ellenzékkel kialakítani. Mi most - újonnan az ellenzéki pozícióban - egy kicsit úgy érezzük, hogy ez tényleg más, de nem abban az irányban, amilyenre a ráutaló magatartás szólt. Tisztelt Ház! Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi