DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! A Tokaj Kereskedőház Részvénytársaság valóban a legnagyobb fölvásárlója és legnagyobb integrátora a térségben szőlőt termesztőknek, amely igen komoly problémákkal küzdött. Gyorsított adóskonszolidációba került be, aminek kapcsán 1,8 milliárd forintot vásárolt ki az állam - az Állami Fejlesztési Intézet hiteleit is figyelembe véve -, és így pénzügyileg ezt a céget likvid helyzetbe hozta. A részvénytársaság bizonyos vagyontárgyait fölajánlották reorganizációban a térségben szőlőtermesztéssel foglalkozóknak, amelyhez 70 százalékos kamattámogatás vehető igénybe. Tehát az infrastrukturális kivásárlás - hogy úgy mondjam - kedvező pénzügyi feltételek mellett megoldható. Ezzel ez idáig sajnos kevesen éltek.
A termelők tárolási, feldolgozási gondjainak megoldására, részbeni mérséklésére a mezőgazdasági fejlesztési alap nyújtott támogatást. Itt a korábbi konstrukcióban vissza nem térítendő támogatásról és kamat-preferenciális támogatásról volt szó. A jövőre nézve egy hosszú futamidejű, körülbelül 70 százalékos kamattámogatottságú hitellel lehet majd számolni. Ezzel az ott élők nyugodtan számolhatnak.
A korábban megtermelt, de minőségileg át nem vehető borok lepárlásához pénzügyi támogatást juttatott a kormányzat. Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény sajnos nem teszi lehetővé, hogy a bor és a szőlő a garantált áras és a kvótához kötött termékkörbe tartozzon. Itt mindössze exporttámogatással lehet számolni. Ez azonban az elmúlt időszakban - 1991 és 1993 között - volumenében 45 százalékkal nőtt meg, összegszerűségében megháromszorozódott. Mindösszesen három milliárd forintnyi exporttámogatást tudtunk biztosítani a borkészletek fölvásárlására és exportjához.
Az értékesítés elősegítése érdekében körülbelül 400 millió forintos támogatás várható a tokaji térség termelőinek a megsegítésére. A pinceszövetkezetek létrehozására a fejlesztési alapból külön támogatás igényelhető, valamint - és ez sem utolsó dolog - ebben az évben, november hónapban szeretnénk a hegyközségi törvényt az Országgyűléssel elfogadtatni, ami tiszta szakmai törvény, hatpárti előzetes egyeztetése már megtörtént, ami a szakmai önkormányzati lehetőséget biztosítaná valamennyi borvidéknek, így nem utolsósorban a tokajinak is, amely egyéb támogatási rendszerek igénybevételét is jelentheti.
Tisztelt Képviselőtársam! Tudom, hogy a borvidékek közül a tokaji az egyik leghíresebb, legnevesebb, és sajnos egyike annak, amelyik a legnagyobb gondokkal küzd, de az országra - hála a jó istennek - ez nem mindenütt jellemző, mert korábban igen csekély elismertségnek örvendő borvidékek nagyon jó piaci lehetőségekkel bírnak, és komoly export-árbevételt is tudnak realizálni.
Természetesen Tokaj vidékének a problematikája és ennek kezelése a kormány előtt is kiemelt feladat. Kérem, szíveskedjék válaszomat elfogadni! (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi