DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az első körben nem kívántam Gaál Gyula néhány megjegyzésére reagálni, most azonban egy véltnek titulált ellentmondás kapcsán kénytelen vagyok, melyben a fogyasztás visszafogása és a növekedés pártfogása közötti ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet egy, a beszédemből kiragadott mondat alapján.
(12.20)
Nos, én azt hiszem, a kettő mégsem mond ellent egymásnak, főleg akkor, ha erre a fogyasztás-visszafogásra olyan rettenetesen megalapozott és hihetetlenül alátámasztott indokolást nem nyújtott volna a kormány, imigyen írva ezt a pótköltségvetés indokolása 100. és 101. oldalán. Megérdemli, hogy a kiemeléseket egy kicsit hangsúlyosabban mondjam.
A kiskereskedelmi - és figyelem, kiskereskedelemről beszélek! - forgalom a megfigyelhető körben csökkent. Az összes lakossági fogyasztás eddig valószínűleg legfeljebb csekély mértékben növekedett. A magas bérkiáramlás és a fogyasztásicikk-import gyors emelkedése viszont az év egészét tekintve bizonyosan a fogyasztás bővüléséhez vezet. Hát kérem, itt háromszoros talány is van ebben az ügyben. De még a fogyasztás redukciója világos; amiről én itt beszéltem, nem a termelőberuházások fogyasztása, hanem a kiskereskedelem és lakossági fogyasztás tekintetében tapasztalható.
Kérem, hogyan gondolja azt a tisztelt kormány, hogy beruházási preferenciát akar adni adókedvezményekben, miközben elhangzott, hogy a kis- és középvállalkozások körét kívánja beruházásra serkenteni? És éppen a kiskereskedelmi, a lakossági körben való fogyasztást akarja redukálni! Kérem, hogy a fenébe fognak beruházni többlettermék eladására, egy szűkülő piacra az emberek Magyarországon?!
Ezt az ellentmondást szeretném látni feloldva ebben a pótköltségvetésben; hogy lehet megcsinálni egy piacbővülő beruházást iszonyú nagy állami preferenciával egy összeszűkítő belső piacnál?! Ez ellen szóltam! És itt a növekedés, éppen a belső fogyasztási piac növekedése, ami nem növekedett, a tényszám szerint csökkent; de "bizonyos", "lehetséges", "netalántán" esetében még előfordulhat, hogy egy icipici mértékben még nő is! Hát erre a belső piacra hogy lehet majd beruházásösztönzésre adókedvezményt adni? És amikor megvan az új kapacitás, nincs kinek eladni... Hát evvel legfeljebb csak növeljük a raktárkészletet és a visszafizethetetlen hiteleket.
Nincs ellentmondás; a növekedésnek nincs alternatívája, de feltétlenül szükséges, hogy a növekedésnek a belső fogyasztási piacon is meglegyen a felvevőpiaca. Mert kérem, egy debreceni cipész kisvállalkozó nem a mariahilferstrassei osztrák polgárok cipőit fogja megtalpalni, ha éppen nyit egy kis cipőüzletet! Világos tehát, hogy azért ebben a körben tisztán kell látni. A nagyon nagy beruházások azok, amelyek az exportképes árualapokat termelik, de a magyar kis- és középvállalkozói kör 80 százaléka belföldön szolgáltat és teljesít. Ha itt visszafogunk, tönkretesszük a már megkezdett növekedést ebben a körben is, és tönkretesszük azokat a vállalkozókat, akik az elmúlt években végre egy kicsit levegőhöz jutottak.
Nincs itt ellentmondás, nem szabad kiragadni mondatokat. És többre nem kívánok reagálni. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi