HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A pótköltségvetés egy részletéről szeretnék csak néhány szót mondani; lehetséges, hogy az összes gazdasági összefüggéshez képest ez nem túl nagy tétel, de ismerve azokat a vitákat, amelyek az egyházak támogatásával, az egyházi iskolákkal kapcsolatban lezajlottak, úgy érzem, hogy az általános vitában a türelmükkel élve, de nem visszaélve, néhány gondolatot szeretnék erről megfogalmazni.
(11.20)
Elsősorban azt kell hangsúlyozni - a Pénzügyminisztérium adatai ezt pontosan mutatják -, hogy a pótköltségvetés nem hogy nem csökkenti az egyházak állami támogatását, hanem a pótköltségvetésben plusz tételként megjelennek olyan kiadások, amelyek az év folyamán az eredeti költségvetésben megszavazott egyházi támogatásokhoz még hozzájárultak. Így például a Művelődési Minisztérium fejezeténél a hitoktatók díjazásához plusz 16 és fél millió forintot tartalmaz a pótköltségvetés, a humán szolgáltatások normatív állami támogatása a Művelődési Minisztérium fejezeténél plusz 900 millió forint, a Népjóléti Minisztériumnál plusz 270 millió; aki látta a mai lapokat, olvashatott bennük a Regnum Marianum-templom újjáépítéséről, ha nem is az eredeti helyen, hanem a Zobor-hegyen, ehhez is plusz 20 millió forintot tartalmaz a pótköltségvetés az eredeti kiadásokhoz képest.
Azt hiszem, maga ez a tény is elegendő lehet az új kormányzat egyházpolitikai szándékainak a bemutatására, és azt gondolom, tisztelt Ház, hogy ebben a kérdésben - mint minden más kérdésben is - inkább érdemes hinnünk a tényeknek, a számoknak, mint egyes sértett vagy rosszul tájékozott emberek vádaskodó megnyilvánulásainak.
De ha már e téma szóba került, akkor szeretnék néhány gondolatot felvetni még az egyházak költségvetési támogatásával kapcsolatos megfontolásokról is, különös tekintettel arra, hogy az emberi jogi, kisebbségi és vallás-ügyi bizottságban ez a kérdés már szóba került.
Fontosnak tartom leszögezni, hogy az egyházaknak egyáltalán nem kell, úgymond, hálásnak lenniük a kormányzat nagyvonalú támogatásáért. Meggyőződésem, hogy amikor a pótköltségvetésben az említett több mint 1 milliárd forinttal több szerepel az egyházak támogatására, mint az eredetileg tervezve volt, akkor ezt nem azért teszi a kormányzat - remélhetőleg sem az előző, sem a jelenlegi kormányzat -, hogy az egyházak hálásak legyenek, hanem azért, mert az egyházak nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban, méltóak a köz támogatására, és vita csak azon lehet, hogy ez a támogatás közvetlen állami forrásokból történjék-e, vagy pedig az adófizetők maguk fizethessenek az egyházak támogatására. A kormányzat - felfogásom szerint - legfeljebb kérheti, hogy a tőle minden tekintetben független egyházak jó és korrekt viszonyt tartsanak fenn a mindenkori kormánnyal. Ez egyébként természetesen az egyházaknak is érdekük.
A kormányzat, hölgyeim és uraim, bizonyosan nem dicséretet, nem kritikátlan ünneplést, hanem csak megértést és esetenként jóakaratú kritikát várhat el az egyházaktól. Magam például azt gondolom, ha a magyarországi egyházak a keresztényszociális tanítás nevében kritikával illetik a piacgazdaság egyes vadhajtásait, akkor észrevételeiket a parlamentben nyilván sokan komolyan fogják - komolyan fogjuk - venni. Egészen más dolog azonban, hogy költségvetési és gazdasági kényszerek miatt nekünk természetesen szűkebb lehetőségek között kell gondolkodnunk.
A pótköltségvetés egyházi plusz kiadásait nyugtázva szeretném egészen röviden tájékoztatni a Házat arról is, hogy néhány kormánypárti képviselőtársammal együtt már elkezdtünk gondolkodni az egyházak jövő évi támogatásának alapelveiről is. Azért tartom fontosnak, hogy erről néhány szót mondjak, mert e tárgyban már különböző nyilatkozatok, viták hangzottak el, és talán érdemes szót említeni a valódi tényekről is. Számunkra hasznos informális megbeszéléseket folytattunk a magyarországi egyházak vezető személyiségeivel, és kibontakozni látszik az a konszenzus, az az elképzelés, amellyel a jövő évi költségvetési támogatásokat meg fogjuk határozni. Alapelvünk az, hogy a támogatási rendszert egyik évről a másikra nem lehet alapvetően felforgatni, nem lehet kísérletezni ezekkel az összegekkel, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan lehet és érdemes hosszú távon jobb támogatási rendszert is találni.
E témával foglalkozóknak a figyelmébe ajánlom a Mérleg című folyóirat ez évi első számát, amely egész Európára kiterjedően összegzi a különböző egyházi költségvetési támogatások rendszerét, amelyből egyébként az derül ki - amit sejthetünk is -, hogy tökéletes megoldás nincs, a nyugat-európai demokráciákban a hagyományoknak megfelelően különböző és különböző költségvetési támogatási módszerek alakultak ki. Hosszú távon itt is lehetségesnek tartjuk, hogy a személyi jövedelemadóból az állampolgárok maguk oldják meg ezt az adózást. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ennek a kialakítása nem történhet egyik napról a másikra, és az egyházakat átmeneti időszakra sem lehet támogatás nélkül hagyni.
Nem szeretném tovább rabolni az idejüket, ezért csak annyit közlök számszerűen, hogy a pótköltségvetés az eredeti egyházi kiadásokon túl újabb 1 milliárd 230 millió forintot ad, szavaz meg a magyarországi egyházaknak. Ez a többlettámogatás szerintem azt jelzi, hogy ebben a Házban a szavakon túl a tettekben nincsenek egyházbarát és egyházakkal ellentétes pártok, hanem csakis olyan pártok, amelyek az ország valós lehetőségein belül nagy jóindulattal szeretnék támogatni a magyarországi egyházak társadalmilag is hasznos szolgáltatásait és tevékenységét. Hosszú távon reményeink szerint ez a természetes. Választások jönnek és mennek, kormányok váltják egymást a hatalomban, de az egyházak és a mindenkori kormányzat között mindvégig ugyanannak a korrekt, bizalomteli együttműködésnek kell fennmaradnia. Hiszem, hogy ez a pótköltségvetésben megnyilvánuló akarat ezeket a szándékainkat támasztja alá. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi