DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és ügyrendi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalta szeptember 1-jén tartott ülésén az önkormányzati csomagban szereplő törvénymódosítási javaslatokat. Tekintettel azonban arra, hogy a bizottsági ülésen bejelentettek szerint - és az elnök asszony által az imént már említettek szerint is - kisebbségi vélemény fog elhangzani, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy a vita lényegét nem kívánjuk itt kifejteni, mert akkor ez kétszer kerülne előadásra a plenáris ülésen, az idő pedig, tudjuk jól, rendkívüli módon szorít minket.
Éppen ezért elsősorban azt ismertetném, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról T/31. szám alatt előterjesztett javaslatot a bizottság megtárgyalta, általános vitára alkalmasnak tartotta, mégpedig 12 igen, 2 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett.
A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló, T/32. szám alatt előterjesztett javaslatot ugyancsak megtárgyalta a bizottság, és általános vitára alkalmasnak tartotta 12 igen, 7 nem szavazat mellett, 1 tartózkodással.
A legnagyobb vita, tisztelt Országgyűlés, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat kapcsán alakult ki. Többen nehezményezték azt a felszólalók közül, hogy az előterjesztés, ami először a T/34. számot viselte, majd később a T/45. számot, olyan friss volt - csak a bizottsági ülés reggelén kapták meg a bizottság tagjai -, hogy nem volt elég lehetőségük és idejük annak gondos áttanulmányozására. Erre való tekintettel kérdést intéztek az előterjesztőt képviselő dr. Világosi Gábor államtitkár úrhoz, aki elmondotta volt, hogy végeredményben a 45. számú előterjesztés tartalmilag megegyezik a 34. számú előterjesztés tartalmával, mindössze jogszabályszerkesztési különbözőségeket látott megjelenni. Döntően ezek tettek indokolttá új előterjesztést, mégpedig az, hogy a jogalkotásról szóló törvényben és a Házszabályban is meghatározottak szerinti formában kerüljön a törvényjavaslat előterjesztésre.
Ezt a felvetést egyébként, amelyet több képviselőtársunk is megfogalmazott a bizottsági ülésen, a bizottság elnöke teljesen indokoltnak tartotta, és erre való tekintettel felvetette azt a lehetőséget, hogy az ezt kifogásoló képviselőtársaink éljenek ügyrendi javaslattal, és kérjék a bizottsági ülés elnapolását, mondjuk, a hétfői napra, amikorra kellően felkészülten aztán megvitathatjuk a törvényjavaslat általános vitára bocsáthatóságát, most már érdemében is. Igen tisztelt képviselőtársaink ezzel a javaslattal nem kívántak élni, ügyrendi javaslatot nem terjesztettek elő, és erre való tekintettel szavazott az alkotmányügyi bizottság akként, hogy 13 igen, 8 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartotta.
Ezzel én rövid tájékoztatómat, előadásomat be is fejezem. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi