DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelettel megköszönöm a képviselő úrnak, hogy ezt a számunkra is égető problémát vetette fel itt a parlament előtt.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon a veszélyes hulladékok évi mennyisége ma a vörösiszappal együtt 3,77 millió tonna, enélkül pedig 2-2,2 millió tonna. Ebből, amit égetéssel lehet ártalmatlanítani, az évenként 200-250 ezer tonnát tesz ki. Ma a dorogi égetőmű 25 ezer tonna/év kapacitással bír. Ezen kívül még vannak olyan gyári égetők, illetőleg cementgyárak, amelyek összességében olyan 65 ezer tonnát tudnak elégetni.
Való igaz, amit a képviselő úr elmondott, hogy körülbelül az 1980-as évek elején készült tanulmány ezzel kapcsolatosan, amelyben leginkább a súlyponti területeket, környezeti kockázatokat vették figyelembe. Akkor alakult ki az az elképzelés, miszerint egy-egy régióban kerülne megépítésre égetőmű. Itt már több képviselőtársunktól elhangzott ezzel kapcsolatosan kérdés.
1992-ben Magyarország és Svájc egy együttműködés keretében szintén felülvizsgálta ezt a lehetőséget. Sőt az OMFB is foglalkozott konkrétan a garéi égetővel, ahol is különböző alternatívák kerültek felszínre: cementgyártás során történő elégetés Dorogon önállóan, illetőleg bérégetés kapcsán.
Szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy a BVM az ártalmatlanításra 1989-ben kapott egy kötelezést az elsőfokú hatóságtól, amiben a kötelme 1997. december 31-éig történő ártalmatlanításra - és itt hangsúlyozom: ártalmatlanításra - szólt. Tehát nem határozta meg a hatóság, hogy milyen módon történjék az ártalmatlanítás.
Feltette ön a kérdését, hogy mi módon kell és kell-e egyáltalán a környező lakosság véleményét figyelembe venni. Az új környezetvédelmi törvény is foglalkozik a hatásterülettel. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet a két perc leteltére.) Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az 1993-ban született 86/93-as kormányrendelet már szintén meghatározta az érintettek körét.
Hozzáteszem még befejezésül... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet a két perc leteltére.) Elnézést, elnök úr, egy mondat: tekintettel arra, hogy gazdasági és társadalmi hatásvizsgálatot kell készíteni, abban ezeket a szempontokat figyelembe kell venni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi