KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az én kérdésem végtelenül egyszerű: mi az oka annak, hogy a Matáv vezérigazgatója 25 millió forintos éves bruttó fizetést kap? Hogy segítsem az esetleges választ, néhány körülményt el kell mondani.
Először is: az ÁV Rt.-nek, és remélem, jogutódjának, az ÁPV Rt.-nek kialakult gyakorlata van arra, hogy az általa tulajdonolt nagy vagy kiemelkedő állami vállalatok vezetőinek milyen fizetést szoktak adni. Ez általában három- és négymillió forint között változik. Ehhez képest Straub Elek 25 millió forintja meglepően, illetőleg szinte magyarázhatatlanul magas.
Másodszor: Straub Elek nem távközlési szakember, korábban távközlési vállalat élén sem dolgozott. Tehát nem magyarázható ez a kiemelkedően magas fizetés azzal, mondjuk, hogy az AT&T amerikai távközlési óriás egyik sztármenedzserét hozták Magyarországra, mert az lehet, hogy ennyi pénzt megérne. Straub Eleknek, minden tiszteletem az övé, nincsen távközlési tapasztalata, nem távközlési szakember, ebben a szakmában ismeretlen. Ehhez mérten nem érthető, hogy miért fizetnek ennyi pénzt neki éves bruttó jövedelemként.
Továbbá: az év első négy hónapjában a Matáv Rt. vesztesége 9 milliárd forint. Egy olyan ágazatban, ami világszerte kiemelkedően profitábilis. Ennek a veszteségnek a mintegy 5 milliárd forintja különböző koncessziós díjbevétel-elmaradásokból és a bevételek és a beruházások közötti egyensúly megbontásából származik, a 4 milliárd forint veszteség pedig egyszerűen szolgáltatási és üzemi veszteség. A Matáv Rt. 1995-ben az önök által is jóváhagyott üzleti tervében 1 millió forint nyereséget irányzott elő. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a vezérigazgató olyan kiemelkedően profitábilis vállalatot irányít, ami megér az államnak 25 millió forint kiadást akkor, amikor a hasonló nagyságú állami vállalatok vezetői 3-4 millió forintot keresnek évente.
Szeretném megkérdezni azt, hogyan lehetséges az, hogy a közel 70 százalékban állami tulajdonú részvénytársaság vezérigazgatói jövedelmének megállapításában ilyen megdöbbentő magatartást tanúsított az önök által is képviselt, az ÁV Rt. munkatársa, amikor erről a kérdésről szavaztak. Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi