DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten igen sarkosan fogalmazódott meg itt az Országgyűlésben a kormány és a Magyar Demokrata Néppárt gazdaságfilozófiája közötti lényegi különbség. Barsiné Pataky Etelka napirend előtti felszólalásában a következőket mondta: "A Horn-kormány az egyensúly oltárán az inflációt áldozta fel." Erre Bauer Tamás azonnal úgy reagál: "Az Antall-kormány nem levitte az inflációt, hanem átalakította költségvetési hiánnyá és külkereskedelmi deficitté."
A vita az örök: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás dilemmáját tükrözi. Szeretném nagyon nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a Néppárt szemléletében a tyúk és a tojás kölcsönösen feltételezi egymást, mégis (Taps a bal oldalon.) ha az átmenet időszakát tekintjük, nem vonhatjuk ki magunkat a prioritásdöntés kényszere alól.
Tudomásul kell vennünk a tényt, hogy a szocialista nehézipar és az egész, a KGST-piacra szakosított ipari termelési szerkezet egyszer s mindenkorra összeomlott, ami magával rántotta az ugyancsak a keleti piacokra termelő, korszerűtlen és alacsony feldolgozási fokot elérő mezőgazdasági, élelmiszer-ipari ágazatot is. Ebben a helyzetben pedig csak a szerkezetváltás, az azt lehetővé tevő innováció, új technika és technológia, ha úgy tetszik, a modernizáció hozhat megoldást, az értéktermelő folyamatok fejlesztése teremthet stabil egyensúlyt.
A felfutás időszaka gép- és technológia-igényes, ami egyben importigényességet is jelent. Aki ilyen időszakban fizetésimérleg-egyensúlyról álmodozik, annak tudnia kell, hogy ezt csak a belföldi fogyasztás rovására teheti, és ez nem csupán a lakossági, de a termelési szféra fogyasztását is érzékenyen érinti. A beruházás-visszafogásban, növekedés-leblokkolásban ölt testet, eszköze pedig a művileg feltornászott infláció.
S hogy mindez nem csupán ellenzéki politikai támadás a kormány ellen, mi sem bizonyítja jobban, mint a Kopint-Datorg tanulmánya, melyről e héten a Burson-Narsteller szervezésében megtartott fórumon, ahol teljes összhangban a most elmondottakkal, és teljes ellentétben azokkal, amiket Bauer Tamás megállapított egy hete oly nagy kormánypárti tapsvihar közben, a magyar gazdaság kutatói, Pásztor Veronikától Oblath Gáboron át Vértes Andrásig olyanokat mondtak, és idézem: "A gondokat tisztán pénzügyi eszközökkel nem lehet megoldani." A pénzügyi egyensúlyt nemcsak jövedelemelvonással, hanem jövedelemtermelő képességjavítással is el lehet érni. Az államháztartás hiányának lefaragására hozott lépések, köztük a Bokros-csomag is, súlyosbítják a társadalmi problémákat. Nem az egyensúly és a fizetési mérleg hiányának kérdése a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elmarad az elvárható mértéktől. A belső piac megteremtése szükséges, mert a nagy nemzetközi cégek különben nem jönnek hazánkba, és végül fel kell készülni arra, hogy a beruházások megindulása az import növekedését hozza magával, és a külkereskedelmi egyensúly így ismét jelentősen felborulhat.
A valódi kérdés az, kedves képviselőtársaim, hogy a bejövő működő tőke e növekedési szakaszban tud-e egyensúlyt tartani a deficittel. És ugyanezt mondja a Nemzetközi Valutaalap most vizitáló delegációja is. Szóval, ha jól értem, két év sok keservet hozó kísérletezése után kezdünk szépen visszakanyarodni oda, ahonnan 1994-ben elindultunk. Csak remélni merem, hogy az őszi ülésszakon a politikai flottatüntetések helyett több lesz a szakmaiság, és kedves Bauer Tamás képviselőtársam is blikkfangos válaszok helyett inkább elgondolkodik majd, ha Barsiné Pataky Etelka olyanokat mond, melyekkel egyébként a Nemzetközi Valutaalap is egyetért. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi