GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy nagy szükség volt két év után arra – úgy, ahogy az államtitkár asszony is elmondta –, hogy a gázszolgáltatásról szóló törvény egyes részeit a gyakorlati tapasztalatok és problémák alapján pontosítsa a tisztelt Ház egy törvénymódosítással.
Néhány gondolat, amit szeretnék hozzátenni ehhez a törvényjavaslathoz, miközben általános vitára alkalmasnak tartom, de úgy érzem, hogy módosító indítvány szükséges ahhoz, hogy ebből tényleg egy, a gazdálkodószervezetek számára akár a gázértékesítő, akár a gázszolgáltatók számára hasznos törvény szülessen.
Az egyik: a fogalmak körében, én úgy gondolom, hogy tovább kell menni, mert a fogyasztók meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy milyen az árrendeleti rész, annak a tartalma, és nagyon fontos a pontosítás, hogy az egyes fogyasztói kategóriákat el lehessen határolni, mert különben más csatornán okozunk problémákat és feszültségeket.
Nagyon lényeges a gázértékesítés, a gázszolgáltatók viszonyát, piaci magatartását meghatározó rész. Itt figyelemmel kell lenni arra, hogy már részben magántulajdonban lévő cégek piaci viszonyát kell szabályozni.
Nagyon lényeges – amit az államtitkár asszony is említett –, hogy a tulajdonhoz való jog sérelme nélkül, de a biztonsági kérdéseket meg kell oldani. Én úgy gondolom, hogy ebben a törvényben mindenképpen megoldást kell találni arra, amikor ma néhány állampolgár pont a tulajdoni viszonyokra való hivatkozással megakadályozhatja több tíz, esetleg több száz fogyasztó ellátását. Teljesen egyetértve államtitkár asszonnyal, én úgy gondolom, itt meg kell keresni azt a kompromisszumot, amikor már az építési hatóság amúgy is korlátozott bizonyos építési területeket, ezeket figyelembe lehetne venni a gázszolgáltatásnál is.
Nagyon lényeges a gázvezeték létesítésének feltételeit meghatározni, és minél előbb kijelölni az illetékes szolgáltatót, mert a törvénynek azon fejezetei, azon szakaszai, amelyek a legkisebb költség elvére, a leggazdaságosabb szolgáltatásra vonatkoznak, ezek az elmúlt években bizony elég súlyosan sérültek azáltal, hogy itt megjelenhettek idő előtt olyan szervezetek, akikre nem volt kötelező ennek a törvénynek a rendelkezése.
Befejezésül egy nagyon fontos gondolatot, az előterjesztők is és az államtitkár asszony is érintette a tervfelülvizsgálatok kérdését. Ezt a kérdést nemcsak arról az oldalról kellene vizsgálni, hogy a hatósági jogkörében esetleg visszaélhet a szolgáltató, hanem próbáljuk meg a másik oldalát is megvizsgálni, hogy köztudomású, hogy az energiafelhasználás legjelentősebb része a lakossági körben valósul meg.
Tehát a környezetvédelmi kérdések, a gazdaságossági kérdések azok lehet, hogy a gázértékesítő és a gázszolgáltató kezébe delegálhatók, az egy természetes számomra is, hogy meg kell találni azt a pontot, ahol ezt számon lehet kérni, és számon lehet kérni azt, ahol valaki ezzel megpróbál visszaélni. De sokkal nagyobb hozadéka lehet ennek, mert gondoljunk arra, hogy milyen készülékeket használnak a fogyasztók. Ha ebbe senki nem fog belebeszélni, akkor továbbmegyünk azon a pazarló úton, amin eddig jöttünk.
Összességében még egyszer megismételném, nagyon örülök, hogy benyújtották képviselőtársaim ezt az indítványt, és én azt vélem, hogy azok a lényeges kérdések, amelyeket én személy szerint fontosnak tartok, kiegészíthetők, beolvaszthatók ebbe a törvénybe. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi