KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném hangsúlyozni, ahogy ön is bizonyára tudja, hogy a vízi társulatokat nagyon fontos szereppel ruházza fel a Magyar Köztársaság parlamentje. Ezt a szerepet több mint egy évszázada játsszák ezek a társulatok. És az új, a vízgazdálkodásról szóló – '95-ben elfogadott törvény – külön hangsúlyozza ezen társulatok fontosságát, ezért először is törvényben szabályozza a működésüket. Másodszor is pedig önálló, külön fejezetben, a IX-es fejezetben.
Tehát ezzel azt akarom hangsúlyozni, hogy a szakma és a politika is nagyon nagy jelentőséget tulajdonít a társulatoknak.
Ezzel összhangban a kialakult új tulajdonszerkezetnek és tulajdonviszonyoknak megfelelően a törvény úgy rendelkezik, hogy egy éven belül újra kell alakítani a társulatokat. Január 1-jén lépett hatályba a törvény és december 31-éig, tehát egy teljes évet adott a társulatoknak arra, hogy újjáalakuljanak.
Amit ön megemlít, csak egy-egy reflexiót engedjen meg. A tagság szavazati jogával kapcsolatosan. Az érdekeltségarány szerint számított többségnek kell jelen lenni és az érdekeltség szerint számított legalább 2/3-os többségnek kell dönteni, tehát ez megnyugtató, azt hiszem, mind alkotmányos, mind pedig törvénykezési szempontból.
Ami nem megnyugtató, az a képviselő úr által említett gyakorlat. Amennyiben ez így történt, és amennyiben az valóban jogszabálysértő volt, az elfogadhatatlan és maga a törvény rendelkezik, illetve intézkedik afelől, hogy hogyan fordulhat, és milyen módon a bírósághoz az a tag, vagy az a személy, aki úgy ítéli meg, hogy egy adott területen egyébként a társulatnak tagja lehetne. 30 napon belül kell a bíróságtól a jogorvoslást kérni, és azt gondolom, hogy minden eszköz – bírósági eszköz – rendelkezésre áll a jogérvényesítésre.
Ez az egyetlen járható út, és hozzá kell tennem, képviselő úr, hogy az említettek alapján mi úgy ítéljük meg, hogy a törvény, illetve a hozzá tartozó kormányrendelet felülvizsgálata nem időszerű, de az az eljárás sem tartható, amit képviselő úr javasol, hiszen egy, a parlament által elfogadott hatályos törvény hatályos rendelkezését a kormánynak nem áll módjában felfüggesztenie. (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a hozzászólási idő lejártát.) Tehát csak azt tudom megerősíteni, hogy az adott társulatnak a benyújtást még ebben az évben meg kell tennie. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi