DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Miniszterelnök úr megbízásából az igazságügy-miniszterhez benyújtott interpellációjára a következő választ szeretném adni.
Az 1996. évi LXIII. törvény nem a Magyarországon egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézményi kapacitásokat szabályozza, hanem azt a kapacitást szabja meg, amelyen a betegellátásnak megfelelően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási szerződést köt. A törvény végrehajtására összesen több mint 5 hónap állt rendelkezésre. Ott, ahol a tulajdonosi döntések megszülettek, a struktúra átalakításáról, nem volt akadálya annak, hogy a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket megtegyék. Ezt nagyon sok intézményben meg is tették. A megyei egyeztető fórumok, megyei egészségbiztosítási pénztárak és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a törvényben foglalt eljárási határidőket betartották.
Ahol első fokon jogerős határozat született, ott ezeket október végén, november első hetében kézhez kapták a fenntartók. A másodfokú határozatok november 27-28-án születtek meg, kivéve a fővárost, ahol néhány napos csúszás volt. Itt azonban a Fővárosi Önkormányzat élt igazolási kérelemmel, mivel a fellebbezésre álló határidőben nem terjesztették elő fellebbviteli kérelmüket.
Az ő esetükben december 4-én született meg a határozat. A január elsejétől finanszírozott kapacitásokról tehát mindenhol rendelkezésre áll a megfelelő határozat. Struktúra átalakítására vonatkozó döntések elsősorban az intézményfenntartók kompetenciájába tartoznak, mint például a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Sem a népjóléti miniszter, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója nem hozhatja meg az intézmény belső életére vonatkozó döntéseket.
Az átalakításhoz szükséges támogatás odaítélésére csak a tervezett intézkedések ismeretében és a megvalósítás terveinek ismeretében volt mód. Az ez évben fejlesztésre, a struktúraátalakítás-támogatásra rendelkezésére álló források felosztása is ennek megfelelően történt. A döntésekről tájékoztattuk a sajtót, és természetesen a Népjóléti Közlönyben is közzétesszük a támogatásban részesített intézmények listáját.
Az ellátási rendben történő változások áttekintésére az országos tisztifőorvost felkértem azzal, hogy tekintse át, szükséges-e és mennyiben a beteg-beutalási rendszer, az ügyeleti rendszer módosítása a különböző térségekben, megyékben és a fővárosban. Előzetes számításaink szerint az ágykihasználtság változása nem teszi szükségessé pótágyak igénybevételét, a betegirányításra fokozottabb figyelmet kell fordítani.
(15.50)
A megszűnő kapacitásokon foglalkoztatottak sorsáról is meghozhatták az intézmények a döntéseket az elmúlt hónapokban. Az egészségbiztosítási alap 1997. évi költségvetésében a végkielégítések fedezetére külön összeget különít el a törvényhozó, ami a helyi feszültségeket csökkentheti. Mivel az intézmények finanszírozásukat két hónapos csúszással kapják meg az év első két hónapjában, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még átutalja az intézményeknek a novemberi-decemberi teljesítmények alapján járó összegeket, amelyeket az átalakításra lehet fordítani, hiszen ezeken a kapacitásokon csökkentett betegellátó tevékenység folyik, vagy egyes esetekben már nem folyik betegellátó tevékenység. Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a törvény végrehajtása nem kényszerít törvényellenes eljárásra egyetlen tulajdonost vagy munkáltatót sem. Feszültségek ott jelentkezhetnek, ahol a törvény végrehajtásával és az ahhoz kapcsolódó intézkedésekkel késlekedtek, és a tényleges végrehajtás első lépéseit még a másodfokú határozatok birtokában is vonakodva kezdték el. Ilyen azonban alig fordult elő. Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi